Szczecin-rolki

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Każdy nowy temat rozpoczynamy od podania nazwy miejscowości w nawiasie, ewentualnie daty, informacji lub zapytania np. [Poznań] 02.04.2007 godz. 10:00 trening na Malcie! lub [Kraków] szukam rolkarzy jeżdżących freestyle slalom.
Praga
Prześcigant 4x100mm

Re: Szczecin-rolki

Post autor: Praga » pt grudnia 04, 2009 11:50

Hejka. Wybieramy się dzisiaj z Shiru na Gubałówkę na lodowisko. Godzina startu 20:45. Będę samochodem w okolicach Ronda Giedroycia około 20:10. Jakby co to mogę kogoś zabrać. Na Gubałówce jest wypożyczalnia łyżew dlatego wystarczy wziąć tylko kasę i dowód osobisty (do wypożyczenia)

PS: Ehh Shiru odpadł ale jest i dobra wiadomość: http://www.mmszczecin.pl/30384/2009/12/ ... egory=news Pewnie w niedzielę się wybierzemy :)

PS poniedziałek 7 grudnia: coś tutaj mało kto pisze. Jak pisałem wcześniej, w sobotę otworzyli Lodogryf. W niedzielę wybraliśmy się z Shiru na 18:20 (zabrałem też kuzyna). Ludzi jak mrówek. Spotkaliśmy Marcina i już we czterech zaczęliśmy szusować po tafli. Po godzinie zziajani jeszcze nie mieliśmy dosyć (poza Shiru, któremu pożyczone łyżwy dały się we znaki) i ruszyliśmy na jeszcze jedną godzinkę. Wtedy spotkaliśmy dziewczyny: Oliwkę i Angelikę. W drugiej godzince ludzi było mniej i ryzyko kolizji (zawierania znajomości) przy jeździe tyłem było mniejsze. To jeszcze jednak nie to co zwykle bywa w dni powszednie. Fajnie byłoby się umówić w tygodniu większą ekipą. Dzisiaj idę kupić łyżwy - okazało się że w Szczecinie jest profesjonalny sklep hokejowy i można kupić porządne łyżwy.

Awatar użytkownika
kmc_
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 0- 4-2009

Post autor: kmc_ » pn grudnia 07, 2009 6:43

Łyżwy mamy już zakupione:) jutro z Adamem wybieramy się je wytestować. I tu moje pytanie: Czy są chętni?
Jakie znowu hamulce?

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » pn grudnia 07, 2009 8:30

Tak. Łyżwy zakupione. Bardzo mi się podobają, mam nadzieję, że za 3 razem dokonałem dobrego zakupu. Jutro zobaczymy co moje CCMy potrafią ;) i co potrafią RBKi Marcina :D
Tutaj jest system rezerwacji Lodogryfu z godzinami i muzą http://www.promasters.pl/rezerwacje-lodogryf/
Proponuję godzinę 18:20

EDIT 10.12.2009: We wtorek jeździło się super. Było nas trzech. Wreszcie poczułem co to znaczy mieć dobre łyżwy. Jedyne na co narzekałem to:
1. ból w podbiciu - pomogło luźniejsze wiązanie w dolnej części buta
2. słaby rowek (boczne uślizgi) - a Pan w sklepie mówił, żeby głębiej naostrzyć. Głupi traci dwa razy - dzisiaj idę ostrzyć jak należy ;) i 7 zł w plecy :(

Na dzisiaj (czwartek) się umawialiśmy z Marcinem. On pewnie będzie jeździł od 19:40 pewnie dwie godzinki jak zwykle. Ja dołączam o 21:00. Wszystkich pozostałych serdecznie zapraszam.

Rolfan
Ścigant 4x110mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: Rolfan » czw grudnia 10, 2009 7:35

Najmniej ludzi jest zawsze na 21-sza a także w poniedziałek na 19.40 bo potem maja trening hokejisci a poza tym jak dla mnie to jest dobra muzyka. :)
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
kimi
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: kimi » czw grudnia 10, 2009 7:42

I ja się wybieram na 21. Do zobaczenia!

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » czw grudnia 10, 2009 10:48

Rolfan pisze:Najmniej ludzi jest zawsze na 21-sza a także w poniedziałek na 19.40 bo potem maja trening hokejisci a poza tym jak dla mnie to jest dobra muzyka. :)
No ale Ciebie dzisiaj nie było na 21:00 mądralo ;). Była za to Lidka, Marcin, Radek (mój kuzyn) i Oliwka oraz kilku znajomych znajomych. Pani w kasie o 20:30 wahała się czy sprzedawać bilety bo na jej oko było poniżej 10 osób (dziesiątka chętnych jest warunkiem otwarcia lodowiska). Okazało się jednak, że o 21:00 na tafli ślizgało się grubo ponad 30 łyżwiarzy. Wziąłem nawet kubeczki sztuk sześć ale bałem się rozstawiać w tym "tłumie". W części środkowej tafli ćwiczyło około 10 osób i bałem się, że ktoś się jeszcze na kubeczek przewróci i zrobi sobie krzywdę. Pozostało doskonalić technikę, podpatrywać Lidkę. Wreszcie podostrzyłem łyżwy i jeździło się miodnie. Super przyczepność i świetny głębszy rowek pozwalał przejechać na jednej nodze (tyłem) prawie całe okrążenie. Polecam profesjonalne ostrzenie w sklepie hokejowym na Królowej Jadwigi (jedynie 7 zł - ostrzą nawet figurówki)

Zauważyłem też jedną rzecz. Kupiłem dzisiaj karnet na 10 ślizgawek - 105 zł (normalny). Pan na bramce widząc, że nie wchodzę sam zapytał czy jeden "wjazd" czy dwa. Wygląda na to, że na karnet może wejść więcej osób. Dawałoby to spore oszczędności. Normalnie płaci się przecież 12 zł za ślizgawkę.

Dzisiaj było naprawdę super i chyba każdy (no może poza Marcinem - 2h na tafli) czuł pewien niedosyt. Zadaję pytanie - Kiedy spotykamy się następnym razem ?

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt grudnia 11, 2009 7:33

Nie bardzo to rozumiem jak można przejechać na jednej nodze całe okrązenie nie odpychając się? To jest przeszło 100m.
Ja prawie codziennie jestem na Gubałowce bo tam prowadzę szkolenie, natomiast na Lodogryfie jestem w poniedzialek o 19.45, no i może sie wybiore koło wekendu, maybe w sobotę albo spróbuję dopasowac się do Was.
Program sportowy mam mocno napięty bo już postwiłem mój spaceboard na rolki i w niedziele chce go wypróbować a moja coś marudzi o świętach jakby nie wiedziała, że ja sie takimi przyziemnymi sprawami nie zajmuję :(
http://img62.imageshack.us/img62/4492/obraz034b.jpg
Pozdrowienia

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » pt grudnia 11, 2009 7:52

Napisałem prawie całe okrążenie ;) - a to robi różnicę. Twoja deseczka wygląda kozacko (i to malowanie...). Gdzie będziesz ją testował ? Chętnie popatrzę :)

Też się wybieram w poniedziałek na Lodogryf i skoro mówisz ze na 19:40 jest mało ludzi to wydaje mi się ta pora przyzwoita. Nie sądzę żebym wytrzymał do poniedziałku. Dzisiaj wieczorem mam kilka obowiązków ale może się wyrobię na 21:00 (nic pewnego). W sobotę mam czas od 18:20, w niedzielę chyba jadę do Berlina ale do 18:20 powinienem wrócić. Na pewno się dostosuję do reszty ;)

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt grudnia 11, 2009 9:56

No to niech sie odezwie Cała Reszta! Proponuję sobota 21-sza
Bedę testowal przy Auchanie koło 13-14-tej w niedzielę ale jeszcze dokladnie nie wiem bo to zależy od inwestora czyli mistrza Polski Juniorów na zlecenie którego to wykonałem
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pt grudnia 11, 2009 10:05

Rolfan pisze:No to niech sie odezwie Cała Reszta! Proponuję sobota 21-sza
Bedę testowal przy Auchanie koło 13-14-tej w niedzielę ale jeszcze dokladnie nie wiem bo to zależy od inwestora czyli mistrza Polski Juniorów na zlecenie którego to wykonałem
Mam prośbę o fotorelację oraz dane techniczne tej maszyny - jeśli nie będzie głosu sprzeciwu mogę wrzucić artykuł o tym ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt grudnia 11, 2009 11:57

Jak najbardziej wrzuć. Fotorelację zamieszczę. Jesli chodzi o o dane to moja konstrukcja stanowi kompedium znanych tego typu konstrukcji z uwzglednieniem Konstr. mistrza świata Grajka sterowana płozą przednią widocznym na fot. rumplem. Z tym, ze moja wykonana jest z laminatu kewlarowo- węglowego na bazie żywic epoksydowych a na pokladzie dodatkowo jest położony fornir jesionowy. Wypelnienie jest z pianki pu 40kg/m3.
Waga mi wyszla 13,3kg bez płóz. Płozy lodowe sa profesjonalne ze stali nierdzewnej hartowanej, zakupione w Mrągowie.
Płozy rolkowe sam dorobiłem z rolek K2 i Hudora ktore zakupilem na Allegro. Pewnym nowatorstwem sa zastosowane przeze mnie szczęki węglowe ktore wg mnie są lepsze od stosowanych szczęk ze stopów aluminiowo- tytanowych ale wymagaja więcej pracy. Wiem, że brzmi to troche metnie ale ja w laminatch siedzę od lat.
W sumie to droga zabawa bo sam mat + płozy to koszt 4,5 tys. zł. Ztym, że zawodnik powinien miec jeszcze 2 komplety płóz t.z.n. na czysty lód, na lekko zasniezony i na lepiej zasnieżony (wysokie) takie jak na zdjeciu z listow powyżej.
Oczywiście mozna zrobic wersję amatorską używając tanich materiałów ktora bedzie kilkakrotnie tańsza ale cięższa i mniej sztywna.
http://iceboard.mazury.info.pl/iceboard/bud/plan.html
Pozdrawiam
Pozdrowienia

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » pt grudnia 11, 2009 2:04

Rolfan pisze:No to niech sie odezwie Cała Reszta! Proponuję sobota 21-sza
Jak tylko nie pojadę do Berlina postaram się przybyć na testy.
Wracając do tematu. Wykrystalizowały się nam 2 terminy ślizgawek:

Sobota 21:00 "60'70'80"
Poniedziałek 19:40 "CLASSIC"

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt grudnia 11, 2009 2:27

To i ten i tamten
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
kmc_
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 0- 4-2009

Post autor: kmc_ » pt grudnia 11, 2009 3:03

Ja tak samo, pisze sie na jeden i drugi:)
Jakie znowu hamulce?

Awatar użytkownika
kimi
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: kimi » pt grudnia 11, 2009 7:10

Ja również się piszę i na sobotę, i na poniedziałek.
Jak się zmobilizuję do porannego wstania z łóżka, to będę też na Gubałówce w sobotę z rana.
No i parę komentarzy/pytań do wcześniejszych Waszych postów:

1. Father, Twoja konstrukcja jest super ! Wygląda full-professional! Zastanawia mnie tylko, jak się będzie skręcać w czymś takim? Ta przednia płoza jest obrotowa? Będzie tam jakiś rumpel jak do żaglówki? Przy silnych wiatrach planowane są przechyły i jazda na jednej płozie?

2. Jeżeli chodzi o przejechanie całego okrążenia na jednej łyżwie, to na pewno da się to wykonać przodem. Ja tak ostatnio jeździłam, ale fakt, że było to pełne okrążenie Gubałówki, a nie Lodgryfu :-) Oczywiście tyłem jest dużo trudniej, ale profesjonalny łyżwiarz albo dobry hokeista pewnie by sobie poradził.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachodnio-pomorskie”