autor: michał1990 » pt lutego 11, 2011 11:58
Problem w tym, że nie tylko w slalomie RB nic nie zmienia. Kolejne "wydania" race machinów różnią się właściwie tylko kolorem i stylistyką, bo rzucających się w oczy zmian nie widać niestety.
Chyba 2 lata (lub rok) temu Zico miał w katalogu ofertę Rb w której były chyba 3 modele szyny 231 - jeśli mnie pamieć nie myli, w 3 rożnych kolorach (to mi akurat utkwiło w pamięci). - i myślałem no tak szybką odpuścili bo się na Igrzyska Olimpijskie nie załapała to teraz inwestują w slalom, który stają się powoli chyba najbardziej popularną odmianą wrotkarstwa w Polsce. Przyciągający oko i przede wszystkim niepotrzebujący tylko miejsca do jazdy co jazda szybka.
Patrząc na przestrzeni 3-4 lat to tylko Powerslide i Fila (nie liczę Seby to to firma typowo slalomowa, i przy tym stosunkowo droga w porównaniu z podanymi przeze mnie firmami), wypościło kilka modeli w roznych cenach, o różnej stylistyce i parametrach. Mniej lub bardziej udanych.
Efekt - szału raczej nie zrobiły... klienci zostali z tego co można zauważyć przy Twisterach. To że w ciągu tych samych 3 lat RB właściwie nic w ofercie nie zmienił, pozostaje zagadką:) ( nie licząc pojedynczego sezonu z szyna 231 oraz zmiany klamry). Jak widac po co zmieniac coś co i tak sie dobrze sprzedaja i jest liderem na rynku rolek dla mas ( poczytajcie o model BCG - dojne krowy)
Jak łatwo zauważyć zmienia się tylko stylistyka co widać doskonale przy modelach Fusion x5 i x3 ( no może w tym roku dodali do tego 2 modelu szynę aluminiową, której brak skłonił mnie do zakupu w ubiegłym sezonie x5, ktore są też troche wygodniejsze).
Sentyment do jazdy szybkiej jednak powraca, bo jak wytłumaczyć wstawianie coraz to większych kółek do Fusionów. Street to steet, musi być szybko, energicznie z polotem ale i przede wszystkim zwrotnie:)
Rożnica miedzy 80 i 84 mm nie jest duża jeśli chodzi o szybkość, ale zwrotność, no tutaj już niestety nie jest za dobrze. Może za rok juz 90 wstawią:)
Jeżli chodzi o RB 10 to do tej pory widziałem je tylko głownie na półkach sklepowych i to też może z 2 razy w życiu:) Prawda jest taka, iż to ustawienie nie zdobyło wielu fanów, i raczej nie spełniło oczekiwań firmy Rb. But jest wierną kopią mistrza twistera, szyna też nei powala na kolana. Sporo osob uważa że jest to rolka przejściowa z 80/84 na setki. Prawda jest taka, że w cenie rb 10 można złożyć np 3x100 1x90 (ta sama wysokość od ziemi), lub kupić model innej firmy:)
Chociaż osobiście polecałbym zakup po prostu samej szyny i wmontowanie jej do naszych starych rolek (pod warunkiem ze sa UFS).
To tyle z mojego wywodu na temat strategii marketingowej firmy RB:)