A gdybym ja wykupił sobie licencje to w który sektorze pojade ??
Zapisy na Maraton Sierpniowy w Gdańsku
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
- Marcus2902
- Czterokółkowiec
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
Re: Zapisy na Maraton Sierpniowy w Gdańsku
Skoro po latach zabrałem głos to wtrące jeszcze 2 grosze. ( trzeci jeszcze sobie zostawie
) Jeśli mozna zaprosić do sektora A gości zza granicy to dlaczego by nie co szybszych "gości" spośród najlepszych amatorów ?????????
albo jeszcze słabsi ode mnie ?? 
Jura Skating Częstochowa

- Janusz
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Schaenkel Edge R
- Jeżdżę od: 01 lip 2002
No tak, ale w teamach kolarskich panuje dyscyplina związana z rolą poszczególnych zająców, których do takich drużyn w określonym charakterze zaproszono - żeby takiego Cavendisha w korytarzu dowieźli do sprintu.Marcus2902 pisze:Witam. Zastanawia mnie jedno. W temacie jak bumerang powraca problem "wożenia" sie słabszych za silniejszymi...hmmmm.... sledziłem z uwaga Tour de France, teraz ogladam Tour de Pologne i zdziwiło mnie, że w takich prestiżowych imprezach to silniejsi wożą sie za słabszymi i nazywaja to taktyką... ale może ja mało inteligentny jestem..... pozdrawiam.
Nie znam przepisów dotyczących kolarstwa, ale wg regulacji dotyczących wrotkarstwa szybkiego współpraca grupowa jest zabroniona. W przepisach wydanych przez Europejską Konfederację Wrotkarstwa (C.E.C.), w części dotyczącej zasad rozgrywania zawodów, jest napisane:
[...]
Art. 20 –Zasady ogólne
1. Zawodnikom pod żadnym pozorem nie wolno przyjmować jakiejkolwiek pomocy, z wyjątkiem wyścigów dłuższych niż 20km. W wyścigach sztafetowych, zawodnicy znajdujący się wzdłuż toru oczekujący na udział w sztafecie mogą otrzymać nieco wody od swego trenera. W takim przypadku należy liczyć się z odpowiedzialnością za przyjęcie pomocy od niewłaściwej osoby.
2. Zawodnicy powinni dojechać do mety po możliwie najkrótszej trasie bez pętli i odchyleń od toru jazdy na boki, które mogłyby utrudnić jazdę innym zawodnikom.
3. W żadnym przypadku mijanie zawodników z lewej strony nie powinno utrudnić jazdy innym zawodnikom.
4. W żadnym przypadku nie wolno popychać innych zawodników lub zajeżdżać im drogi. Zabronione jest zezwalanie na holowanie kogokolwiek, pchanie, przeszkadzanie lub udzielanie jakiejkolwiek innej pomocy obcym lub własnym zawodnikom (współpraca grupowa).
5. Podczas zawodów rozgrywanych na torze lub zamkniętym torze ulicznym, zawodnicy, którzy są wyprzedzani nie powinni w żaden sposób przeszkadzać ani pomagać wyprzedzającym lub innym zawodnikom.
6. Zawodnikom nie wolno dotykać wrotkami podłoża poza linią ograniczającą trasę wyścigu z wyłączeniem sytuacji wystąpienia nagłej przeszkody lub utrudnienia spowodowanego przez innych zawodników.
[...]
Wobec takich zapisów dość cienka wydaje się granica między wożeniem się indywidualnym, a "współpracą grupową". Jeśli już komuś się np. cudza współpraca grupowa bardzo nie podoba i uważa, że doszło do złamania zasad prowadzenia uczciwej walki sportowej, ma prawo zgłosić protest po zakończeniu zawodów do Sędziego Głównego i sprawa podlega od tej chwili regulaminowi, a nie opinii opartej na własnym punkcie widzenia, który się potem ogłasza "pro publico bono" np. na forum.
- Marek
- Prześcignął Chuck`a...
a prawda jest taka
kto bedzie chciał wystartowac z sektora a to i tak wystartuje kiedys w berlinie policja pilnowała sektorow i to nie pomogłoa to ze MP bedzie w drugiej 10 na mecie to inna bajka
ale niestety jaki poziom w Polsce jest kazdy wie
kto bedzie chciał wystartowac z sektora a to i tak wystartuje kiedys w berlinie policja pilnowała sektorow i to nie pomogłoa to ze MP bedzie w drugiej 10 na mecie to inna bajka
ale niestety jaki poziom w Polsce jest kazdy wie
- Ariel
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
- Jeżdżę od: 01 lip 2005
- Kontakt:
Ciekawe o co chodzi z tym "holowaniem" w przepisach zacytowanych przez Janusza - chyba o trzymanie się zawodnika jadącego z przodu, no bo chyba nie o zachowanie odległości minimalnej np. 2 m od zawodnika z przodu.
Wszyscy uważnie czytamy regulaminy maratonów, ale skoro już ta sprawa wyszła, to czy ogólne przepisy obowiązujące w Polsce nie powinny być gdzieś dostępne w języku polskim, np. na stronie PZSW? Od dawna link http://pzsw.waw.pl/przepisy.htm nic nie daje, a dalszy link http://www.pzsw.waw.pl/zdjecia/przepisy.doc nie działa. Czy przepisy mają sobie sami wyszukiwać gdzieś na świecie i tłumaczyć zainteresowani? O statucie nie wspomnę.
Witku, w dużym stopniu to niedoinformowanie powoduje, że rolkarstwo w Polsce jest dyscypliną "dziką i podwórkową".
Licencję pewnie wykupię, ale raczej dla "cywilizacji" niż dla siebie
Nie wiedziałem, że komuś oprócz mnie może to być potrzebne.
Wszyscy uważnie czytamy regulaminy maratonów, ale skoro już ta sprawa wyszła, to czy ogólne przepisy obowiązujące w Polsce nie powinny być gdzieś dostępne w języku polskim, np. na stronie PZSW? Od dawna link http://pzsw.waw.pl/przepisy.htm nic nie daje, a dalszy link http://www.pzsw.waw.pl/zdjecia/przepisy.doc nie działa. Czy przepisy mają sobie sami wyszukiwać gdzieś na świecie i tłumaczyć zainteresowani? O statucie nie wspomnę.
Witku, w dużym stopniu to niedoinformowanie powoduje, że rolkarstwo w Polsce jest dyscypliną "dziką i podwórkową".
Licencję pewnie wykupię, ale raczej dla "cywilizacji" niż dla siebie
Nie wiedziałem, że komuś oprócz mnie może to być potrzebne.
Miłość wzrasta poprzez miłość
- Janusz
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Schaenkel Edge R
- Jeżdżę od: 01 lip 2002
CEC Się tłumaczą. Jestem w połowie. CIC w kolejce. Cierpliwości plizzz.Ariel pisze:Czy przepisy mają sobie sami wyszukiwać gdzieś na świecie i tłumaczyć zainteresowani?
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
OK - licencja czyni uczestnika zawodów, zawodnikiem przez duże Z.witomazur pisze:Licencja w myśl ustawy czyni człowieka uprawiającego sport - zawodnikiem.To czy zawodnik jest szybki czy mniej nie ma znaczenia.
Witek
Dobrze, że odbywa się dyskusja nt. licencji, bo dla Ministerstwa Sportu (dla nich ustawy rzecz święta
Może w przyszłym sezonie ilość zawodników w Polsce ulegnie znaczącemu wzrostowi, co powinno wzmocnić pozycję dyscypliny.
- Clapper
- Pięciokółkowiec 80mm
Rzucam POMYSŁ
Licencja w promocji dla każdego uczestnika Maratonu Sierpniowego w pomocyjnej cenie 1 pln + vat.
Deklaracja już teraz drogą elektroniczną, odbiór przy odbiorze pakietów startowych.
I co Wy na to?
ZZ
Licencja w promocji dla każdego uczestnika Maratonu Sierpniowego w pomocyjnej cenie 1 pln + vat.
Deklaracja już teraz drogą elektroniczną, odbiór przy odbiorze pakietów startowych.
I co Wy na to?
ZZ
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Drobnym szczegółem jest to, że żeby mieć licencje, to trzeba mieć aktualne badania lekarskie u lekarza sportowego.zbigniew zadworny pisze:Rzucam POMYSŁ
Licencja w promocji dla każdego uczestnika Maratonu Sierpniowego w pomocyjnej cenie 1 pln + vat.![]()
![]()
![]()
![]()
I co Wy na to?
ZZ
Ważne są one na 3 lub 6 miesięcy.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
- Clapper
- Pięciokółkowiec 80mm
no to Odbytnica, mi się zdrowie skończyło 25,5 miesiąca temuzico pisze:Drobnym szczegółem jest to, że żeby mieć licencje, to trzeba mieć aktualne badania lekarskie u lekarza sportowego.zbigniew zadworny pisze:Rzucam POMYSŁ
Licencja w promocji dla każdego uczestnika Maratonu Sierpniowego w pomocyjnej cenie 1 pln + vat.![]()
![]()
![]()
![]()
I co Wy na to?
ZZ
Ważne są one na 3 lub 6 miesięcy.
- Pantera
....no to Odbytnica, mi się zdrowie skończyło 25,5 miesiąca temu
pojadę bez licencji![/quote]
Chyba nie jest tak źle,po takich startach ,jazdach i niezłych wynikach...
Ef
Chyba nie jest tak źle,po takich startach ,jazdach i niezłych wynikach...
pięknie...
- WFH
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Cavalli
- Jeżdżę od: 01 cze 1995
- Kontakt:
Proszę o opanowanie emocji.
Szukamy najlepszego możliwego rozwiązania, choć jak sami widzicie - ile osób, tyle zdań...
Czekamy na wszelkie propozycje, bo zależy Nam na jak najlepszych warunkach startu dla wszystkich!
Wiadomo, że każdemu się nie dogodzi...
Podkreśle jeszcze raz - nie chcemy sztucznych podziałów środowiska! Zależy Nam na "ucywilizowaniu" dyscypliny oraz rozwoju masowości.
I jeszcze jedna ważna sprawa - prawdopodobnie z tym co było napisane przyjedzie Diego Rosero. Szukamy osoby, która będzie jechać z Gdańska do Berlina i zabierze ze sobą sympatycznego Kolumbijaczyka
Czekam na informacje na priv lub maila.
Szukamy najlepszego możliwego rozwiązania, choć jak sami widzicie - ile osób, tyle zdań...
Czekamy na wszelkie propozycje, bo zależy Nam na jak najlepszych warunkach startu dla wszystkich!
Wiadomo, że każdemu się nie dogodzi...
Podkreśle jeszcze raz - nie chcemy sztucznych podziałów środowiska! Zależy Nam na "ucywilizowaniu" dyscypliny oraz rozwoju masowości.
I jeszcze jedna ważna sprawa - prawdopodobnie z tym co było napisane przyjedzie Diego Rosero. Szukamy osoby, która będzie jechać z Gdańska do Berlina i zabierze ze sobą sympatycznego Kolumbijaczyka
Czekam na informacje na priv lub maila.
- grgur
- Ścigant 4x110mm
A ja widząc , że kolega WFH jest już dostępny , chciałbym powrócić do tematu startu dzieci . Jakie dystanse , jaka forma zawodów , o której godzinie , jaki limit wieku w starcie w półmaratonie , itd....
Czekam z niecierpliwością na konkrety
Czekam z niecierpliwością na konkrety
-
Luzak19:57
- Ścigant 4x100mm
- Moje rolki: ...fajne ;)
- Jeżdżę od: 30 sty 2007
Drobnym szczegółem jest to, że żeby mieć licencje, to trzeba mieć aktualne badania lekarskie u lekarza sportowego.
Ważne są one na 3 lub 6 miesięcy.[/quote]
no to Odbytnica, mi się zdrowie skończyło 25,5 miesiąca temu
pojadę bez licencji![/quote]
PUDŁO
, a nie Odbytnica
Rocznik 1957, podobnie jak najlepsze wina, szampany, czy koniaki, ma swoje PRAWA
Żadnej weryfikacji badań {nawet lekarskich, paragraf 22... - chyba).
Mnie ponad 30 lat temu zabronili uprawiania wszelkich sportów.
Pozdro.
Ważne są one na 3 lub 6 miesięcy.[/quote]
no to Odbytnica, mi się zdrowie skończyło 25,5 miesiąca temu
PUDŁO
Rocznik 1957, podobnie jak najlepsze wina, szampany, czy koniaki, ma swoje PRAWA
Żadnej weryfikacji badań {nawet lekarskich, paragraf 22... - chyba).
Mnie ponad 30 lat temu zabronili uprawiania wszelkich sportów.
Pozdro.
"Zdjąłem kimono,aby łatwiej wędrować, przerzuciłem przez ramię."
- Pantera
Ostatnio zmieniony czw lipca 22, 2010 9:09 przez Pantera, łącznie zmieniany 1 raz.
pięknie...