IV Maraton Sierpniowy im. Lecha Wałęsy 2012

Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
slaweks

Re: IV Maraton Sierpniowy im. Lecha Wałęsy 2012

Post autor: slaweks » ndz sierpnia 26, 2012 7:06

Wojtek, są gdzieś w sieci wyniki nartorolkarzy?

Przemm07
Moje rolki: Fila Primo Wave
Jeżdżę od: 20 maja 2010

Post autor: Przemm07 » ndz sierpnia 26, 2012 8:49

Witam.

Zastanawiałem się nad startem w maratonie. Odwlekałem i odwlekałem rejestrację, no i w końcu się nie zapisałem. Postanowiłem wpierw pojechać jako widz (nigdy nie uczestniczyłem w tego typu zawodach) i zobaczyć jak to wygląda z myślą o starcie w przyszłym roku. Impreza rewelacja, ale nie wiem czy wystartuję. Zostałem wprowadzony w wielkie kompleksy - w szczególności przez startujące kobiety (miałem problem rowerem utrzymać przez chwilę prędkość zwyciężczyni Oli Goss).

Jest jakaś możliwość w 3mieście potrenowania/podpatrzenia dobrych zawodników lub zawodniczek? Osobiście jeżdżę w Sopocie Kamiennym Potoku na alejkach, gdzie niestety lepsi zawodnicy trafiają się bardzo sporadycznie.

Do tego musiałbym nabyć jakiś sprzęt do jazdy szybkiej i tu mam największy dylemat, ponieważ nie mam pojęcia co i jak dobrać. W 3mieście słaby jest rynek rolkarski. Z tego co się zorientowałem to chyba tylko u Piotra Andrzejewskiego można coś znaleźć, ale głównie firmy Bont. Mam rozmiar 45,5 lub 46 (obecne 45 trochę chyba przyciasne) i w tym rozmiarze jest w ogóle słaby wybór. Myślałem o wybraniu się do Zico lub Krzyśka Plicha, ale jakoś ostatnio nie po drodze mi do Poznania.

Pozdrawiam

wasyl
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Shankel Blade / Twister
Jeżdżę od: 02 sie 2009

Post autor: wasyl » ndz sierpnia 26, 2012 8:54

Przemm07 pisze:Witam.
Zostałem wprowadzony w wielkie kompleksy - w szczególności przez startujące kobiety (miałem problem rowerem utrzymać przez chwilę prędkość zwyciężczyni Oli Goss).
Pozdrawiam
Większość rowerzystów ma takie problemy ;).

waluś
Ścigant 4x110mm
Moje rolki: SR Tempest, Twister 243
Jeżdżę od: 02 sty 2001

Post autor: waluś » ndz sierpnia 26, 2012 9:22

konnaczynka
Czterokółkowiec
Moje rolki: Rollerblade Twister 80
Jeżdżę od: 08 mar 2012

Post autor: konnaczynka » ndz sierpnia 26, 2012 9:25

Z Olą to możesz się ścigać, ale na rowerze i to jak dobrze potrenujesz. Nie ma się co przyglądać jadącym tylko trzeba jechać. Ja jechałam pierwszy raz, na zwykłych twisterach i było super.

waluś
Ścigant 4x110mm
Moje rolki: SR Tempest, Twister 243
Jeżdżę od: 02 sty 2001

Post autor: waluś » ndz sierpnia 26, 2012 9:45

Przemm07
Moje rolki: Fila Primo Wave
Jeżdżę od: 20 maja 2010

Post autor: Przemm07 » ndz sierpnia 26, 2012 9:53

konnaczynka pisze:Z Olą to możesz się ścigać, ale na rowerze i to jak dobrze potrenujesz. Nie ma się co przyglądać jadącym tylko trzeba jechać. Ja jechałam pierwszy raz, na zwykłych twisterach i było super.
Nie no dziewczyna zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. Prawie cały wyścig jechała samotnie. Wynik jak czołówka facetów.

Pozdrawiam

wasyl
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Shankel Blade / Twister
Jeżdżę od: 02 sie 2009

Post autor: wasyl » ndz sierpnia 26, 2012 10:14

A może jakaś relacja w mediach ?

pz34
Prześcigant 4x110mm
Moje rolki: Tarrega

Post autor: pz34 » pn sierpnia 27, 2012 7:26

Co tu dużo pisać. Zajebiste zawody były. Dzięki dla organizatorów

p.s. o co kaman z tym zgłoszeniami dla mastersów na ewentualny wyjazd na ME?
Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
konrad654
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 80 / Fila M110
Jeżdżę od: 01 mar 2012

Post autor: konrad654 » pn sierpnia 27, 2012 8:28

fakt, fajnie bylo. Na treningu max. sr. v mialem 23.3 tutaj 25.5 km/h, choc na mecie nie bylem prawie wcale zmeczony po tych 19,7 km (patrzac na czas start mialem wolny, no ale jechalem 1-szy raz, od 2 miesiecy rolki szybkie na nogach). Za rok jade maraton i chcialbym miec taka srednia lub wieksza.

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » pn sierpnia 27, 2012 10:28

Przemm07 pisze:Witam.

Zastanawiałem się nad startem w maratonie. Odwlekałem i odwlekałem rejestrację, no i w końcu się nie zapisałem. Postanowiłem wpierw pojechać jako widz (nigdy nie uczestniczyłem w tego typu zawodach) i zobaczyć jak to wygląda z myślą o starcie w przyszłym roku. Impreza rewelacja, ale nie wiem czy wystartuję. Zostałem wprowadzony w wielkie kompleksy - w szczególności przez startujące kobiety (miałem problem rowerem utrzymać przez chwilę prędkość zwyciężczyni Oli Goss).
Chłopie, czyś ty kiedyś słyszał o idei imprez masowych?
Czy myślisz, że my wszyscy przyjeżdżamy, żeby się pościgać z Olą Goss czy Bartoszem Chojnackim?
Myślisz, że mamy kompleksy i nie możemy zasnąć z powodu przegranej czy zajęcia 80, 100 czy 200 miejsca?
Jeśli miałbym coś konstruktywnie zaproponować, to kup po prostu dobry rower szosowy, potrenuj i za rok spróbuj pościgać się z nią czy kimś innym próbując wytrzymać tempo dłużej. Możesz pójść na skróty i kupić motorower. Uczestnictwo na rolkach odpuść - mam wrażenie, że z takim podejściem, uczestnictwo w zawodach wrotkarskich, sprowadzi na ciebie kompleksy i niepotrzebne negatywne emocje a chyba nie tego chcesz?
Pozdrawiam
Piotr

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: WOJTEK45 » pn sierpnia 27, 2012 11:06

ja zająłem 102 miejsce co spowodowało u mnie nocne koszmary, delikatne popuszczanie moczu oraz ataki padaczki.
Idę dzisiaj do lekarza szukać rozwiązania.

Awatar użytkownika
bayya
Szybszy niż Chuck Norris na 4x110mm
Moje rolki: Simmons Racing Tarrega 4x100
Jeżdżę od: 01 kwie 2007
Kontakt:

Post autor: bayya » pn sierpnia 27, 2012 11:07

Super impreza!
Chociaż został niesmak po niepotrzebnym "ogonie". Myślę że w przyszłości nikt nie będzie chciał jeździć z dziewczynami, które całą drogę tylko wiozą się, a na mecie próbują wyprzedzać, i będą celowo odcinanie! Myślę że to nie tylko moje spostrzeżenie ;) Niestety i nam zabrakło doświadczenia w tego typu zagrywkach...
Kto nie zna historii: Jechałyśmy dużą grupą dziewczyn; do mety dojechałyśmy w 11 osobowym składzie, z czego 3 dziewczyny nie pracowały na grupę w ogóle a na mecie próbowały wyprzedzać. Jedna z nich w swoim zachowaniu zupełnie pozbawionym zasad fair play zabrała 1 miejsce w kat. wiekowej open i MP w kat. wiekowej dziewczynie, która bardzo ładnie pracowała na grupę! Niektórzy powiedzą że w końcu to jest wyścig, ale myślę że przyzwoitość wymaga zachowania pewnych zasad fair play. Osoba o której piszę, na pewno o tym doskonale wie, że w przyszłości będzie specjalnie odcinana w podobnych przypadkach, bo dziewczyny z naszego "pociągu" już nie będą chciały z nią więcej jeździć w grupie! Tym bardziej że nie było to jej pierwsze tego typu zagranie!

A do pozostałych dziewczyn z mojego "pociagu" : Wielkie dzięki za wspaniałą pracę, gratulacje tak wielkich postępów i do zobaczenia na kolejnych wyścigach! Bardzo miło mi się z Wami jechało :)

Ola Goss wymiotła! Byłam pod wrażeniem :)
Pozdrawiam Basia

Obrazek

BIURO PROJEKTOWE
BAJA PROJECT
www.bajaproject.pl

Awatar użytkownika
mb.cracow
Moje rolki: Schankel Edge
Jeżdżę od: 07 sie 2007

Post autor: mb.cracow » pn sierpnia 27, 2012 11:21

Nie mogę się z tobą Basia zgodzić - w walce o czołowe lokaty strategia wyścigu ma znaczenie i mało istotne jest kto prowadził. Ważne kto zwyciężył.
Przecież mogłyście się urwać po nawrocie ...
W wyścigach męskich jest wiele takich przypadków, które się pamięta ale nie rozpamiętuje :-)

Awatar użytkownika
bayya
Szybszy niż Chuck Norris na 4x110mm
Moje rolki: Simmons Racing Tarrega 4x100
Jeżdżę od: 01 kwie 2007
Kontakt:

Post autor: bayya » pn sierpnia 27, 2012 11:54

No właśnie zabrakło nam doświadczenia... Nic tylko trenować i uczyć się taktyki :) Na takich przypadkach człowiek się zawsze uczy :)
Niemniej jednak wyścig świetny, super organizacja i super organizator, asfalt dobry, i biorąc pod uwagę ilość pętli i ludzi na trasie to i tak było w miarę możliwości bezpiecznie i całkiem przyjemnie się jechało, dużo się działo na trasie :)
Pozdrawiam Basia

Obrazek

BIURO PROJEKTOWE
BAJA PROJECT
www.bajaproject.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdańsk Maraton Sierpniowy - od 2009 r. - najświeższe informacje.”