Rolki dla dziewczyny

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

sofe
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Rolki dla dziewczyny

Post autor: sofe » ndz marca 25, 2007 2:01

Witam!
Mam za zadanie pomoc przy wyborze rolek dla swojej dziewczyny.
Jezdzila pare lat jak jak wiele dziewczyn gdy byla mala, ale napewno
niczego typu przeplatanka nie potrafi. Teraz chce nauczyc sie na nowo
i zaczac ze mna jezdzic. Ma byc to jazda typowo rekreacyjna. Z tego co
widzialem na forum dobrze bedzie podac ze ma 179cm i 55kg wagi.
Mi trudno jest jej cokolwiek doradzic bo kompletnie nie znam sie na sprzecie
do jazdy zwyczajnej. Cena nie gra roli. Aczkolwiek lepiej zeby bylo to osiagalne gdzies w sklepach bo jest z rodzaju ludzi nie lubiacych zakupow przez internet.

Z racji ze to ogolnie moj pierwszy post chcialbym sie ze wszystkimi przywitac. Jezdze agresywnie i cwicze amatorsko hokeja. Moj setup to
inline: USD Classic throne + soulplate II + liner Razors benny Harmanous
+ kizer omar wysong II freestyle frame + koła undercover + abec 5
Ice: Botas Cyclone 451

Jesli ktos mialby jakies pytania odnosnie jazdy agresywnej badz lyzew napewno odpowiem :)

Awatar użytkownika
cinas83
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: cinas83 » ndz marca 25, 2007 9:38

Witam na forum
Jesli chodzi o rolki fitness kupowane w sklepie to sprawa jest raczej nieskomplikowana: idziecie sobie razem na zakupy do sklepiku wybieracie damski model firmowych rolek ( k2,salomon,rollerbalde,roces i takie tam) ona przymierza i jesli po "dluższej chwili" sa wygodne ,nie uwieraja, zakupujecie wybrany sprzet :) Zico na głownej stronie podal jak powinno sie przymierzac sprzet.
Btw chciałbym sobie zakupic jakieś łyżwy ,co sądzisz o tych ?
<-------->/show_item.php?item=175839404

dodam ,że zawsze ślizgałem się na hokejówkach i umiem to robić dosyć dobrze
pozdro

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Post autor: koziar2 » ndz marca 25, 2007 10:49

Kolka w granicach 80mm.

Ostatnio zglupialem jak sprzedawca proponowal dosyc drobnej dziewczynie jakies rolki z kolkami 90mm i zachwalal ze sa idealne zeby zaczac przygode z rolkami :)

W taki sposob ludzie zniechecaja sie do sportu :)

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » pn marca 26, 2007 1:20

Szybkie podsumowanie:
-markowe rolki
-szyna aluminiowa
-kólka 80mm powinny wchodzić do rolek (dużo roleki normalnie ma kółka 78mm, ale spokojnie 80mm wchodzi, wystarczy się upewnić)
-w sklepie dobrze przymierzyć, pojeździć przynajmniej 5min, kupić ochraniacze na nadgarstki i najlepiej tez kask (reszta ochraniaczy wg. uznania albo po prostu pożyczyć na kilka pierwszych jazd)

Cena za model 2007 to ok. 500-600zł, model zeszłoroczny będzie po ok.400zł jeżeli uda się tobie znaleźć (przy czym w niektórych sklepach nie przeceniają modeli zeszłorocznych... wtedy lepiej kupić model 2007).
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » pn marca 26, 2007 2:36

A ja bym się nie zgodził, że tyle trzeba wydać. Za takie pieniądze to już się kupuje bardzo przyzwoite rolki do używania przez kilka sezonów. Czy do naukiaż takie trzeba mieć? Myślę, ze nie a po 2 sezonach wymagania sie wykrystalizują i wtedy można się rozejrzeć a sprzętem wyższej klasy.
Pierwsze rolki, szczególnie jak ktoś nie umie jeździć, się poobijają, poobdzierają (teraz już raczej nie ma fitnesów z plastikową skorupą). Poza tym początkujący paskudnie ścierają (nierównomiernie) kółka. Czy nie lepiej żeby to były tanie kółka i buty, które po 2 latach mozna wyrzucić i kupić nowe, lepszej klasy?
Ale to tylko moja opinia, średnio mocno zużywającego sprze użytkownika opinia. W dodatku mam jeszcze taką cechę, że nigdy nie miałem na nogach wygodnych rolek (może za tanie przymierzałem a może na moją stopę trudno jest coś znaleźć). Tak czy siak, przyzwyczaiłem się, że nie mam przesadnego komfortu i żadnych oporów przed średnio wygodnymi rolkami.
Pozdrawiam
Piotr

sofe
Kontakt:

Post autor: sofe » pn marca 26, 2007 7:59

poprawka zglebilem umiejetnosci mojej kobiety okazuje sie ze jezdzi nawet nawet i przeplatanke umie :P po wstepnym rozeznaniu powiedziala ze pomysli i w sobote jedziemy poprzymierzac...jesli chodzi o te lyzwy to radzilbym taksy z jakims wyzszym numerkiem gdyz 92 to lyzwy robione po najmniejszej lini oporu oczywiscie ploza i ostrze sa dobrej jakosc o tyle but pozostawia wiele do zyczenia...jesli maja byc do pojezdzenia raz na jakis czas to wystarcza aczkolwiek jesli masz zamiar smigac troche czesciej niz raz na miesiac to polecam cos z lepszym wykonczeniem wnetrza...moze cos z systemem kiwi lub FIT(uklada sie pod wplywem ciepla)

polecam

http://www.filiphockey.cz/?lang=2

sprawdzone przeze mnie :)

coprawda dosc dlugo trzeba czekac zanim nasi czescy bracia pokusza sie o odpowiedz na mejle aczkolwiek ceny maja atrakcyjniejsze niz my i duzy wybor :)

polecam tez zeby ploza miala jak najmniejsza powierzchnie tzn byla wykonana z jak najmniejszej ilosci plastiku dzieki czemu jest mniej sztywna lepiej niweluje drgania podloza a co za tym idzie jest bardziej stabilna i nie wcina w lod dla przykladu moge pokazac jak zachowuja sie moje lyzwy przy wyborze ktorych na ten aspekt juz zwracalem uwage
filmik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”