Maraton Toruński 2009

Toruń Maraton i inne zawody - historia i najświeższe informacje.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Maraton Toruński 2009

Post autor: bj43 » czw maja 07, 2009 9:44

Pozostał tylko jeden miesiąc do imprezy, a ciągle nie wiadomo, gdzie i w jakich godzinach będzie można odebrać pakiet startowy w przeddzień maratonu, i gdzie będzie szatnia w dniu maratonu (Toruń czy Bydgoszcz). Osoby spoza tych miast chciałyby zapewne zarezerwować także hotel, stąd prośba do organizatorów o umieszczenie tych niezbędnych informacji na stronie maratonu, bo sprawa staje się pilna. Wysłałem e-maila do organizatorów w tej sprawie, nie otrzymałem niestety odpowiedzi. Może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » czw maja 07, 2009 10:18

Niestety kontakt z organizatorami nie jest najlepszy.
Ale pozostaje życzyć powodzenia, szkoda, że zmienili termin na pokrywający się z MP.

Awatar użytkownika
S1esh
Moje rolki: RB Problade 2007, Seba FR1
Jeżdżę od: 02 maja 2004

Post autor: S1esh » czw maja 07, 2009 10:58

..i Ostrava :?

Monik
Czterokółkowiec

Post autor: Monik » pn maja 11, 2009 2:27

Mamy wieści od orgów maratonu.
Są takie sobie.
Otóż:
Biuro Zawodów będzie otwarte w Bydgoszczy, ale tylko w SOBOTĘ, więc jak ktoś chciałby dojechać w niedzielę rano, to i tak musi stawić się w Toruniu.
W Toruniu będzie się ono mieścić jak dotychczas w Zborze (TUMULT) na Nowym Rynku.

Start maratonu będzie miał miejsce na Fordońskiej u zbiegu z ul. Kamienną (fabryka kabli, stacja paliw, wiadukty). Czyli na początku czeka nas podjazd na wiadukt. Meta na Nowym Rynku. Wjazd tym razem nie od (rozkopanej) Szerokiej, a od ul. Jakuba (świeży bruk). Czyli z bruku na Szosie Bydgoskiej zjazd nad Wisłę i nastepnie z bulwaru podjazd Wolą Zamkową do ul. Jakuba prosto na Rynek, gdzie będzie META.

Orgowie starają się wynegocjować z PKP, by podróż dla uczestników maratonu między miastami kosztowała 1 PLN (za okazaniem numeru startowego).

Autobusy do Bydgoszczy będą odjeżdżały z Placu Św. Katarzyny (blisko Nowego Rynku).

No i najgorsze - maraton będzie się odbywał w rychu pojazdów. Maratończycy będą mieli do dyspozycji pobocze i metr drogi oddzielony pachołkami :evil:

I podobno to wszystko można wyczytać na stronie maratonu :!: :?: No to ja chyba ślepa jestem :(

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » pn maja 11, 2009 3:19

Monik pisze:
No i najgorsze - maraton będzie się odbywał w rychu pojazdów. Maratończycy będą mieli do dyspozycji pobocze i metr drogi oddzielony pachołkami
No to bomba :lol: Gratuluję organizatorom pomysłu....
Pozdrawiam i życzę zdrowia potencjalnym uczestnikom tego hardcore. To chyba dość ruchliwa trasa, wiec są szanse na spotkanie z TIR-ami :shock:
Witek
Ukończyłem maraton w Łomży:) http://www.uks-orlica.pl
http://www.pzsw.org

Sylvan83

Post autor: Sylvan83 » pn maja 11, 2009 5:24

witomazur pisze:
Monik pisze:
No i najgorsze - maraton będzie się odbywał w rychu pojazdów. Maratończycy będą mieli do dyspozycji pobocze i metr drogi oddzielony pachołkami
Pozdrawiam i życzę zdrowia potencjalnym uczestnikom tego hardcore. To chyba dość ruchliwa trasa, wiec są szanse na spotkanie z TIR-ami :shock:
Witek
z tym ruchem, czy wogole TIRami, to bym nie popadał w paranoję... trasa raczej szeroka, asfalt raczej niezly... Start do biegu glownego o 10, wiec nas pewnie puszcza 15 min wczesniej jeszcze... to jest niedziela, nie spodziewam sie korkow na trasie :D zatwierdzili ta sciezke rowerowa, zamiast bruku na ulicy Bydgoskiej... Ja to sie troszke tylko gorki do Czarnowa boje, bo doinwestowalem w nowy sprzet i cholernie szybki (jak na moje umiejetnosci) jest :D Ale trening juz w toku :D
Pozdrowki
Sylwek

Awatar użytkownika
S1esh
Moje rolki: RB Problade 2007, Seba FR1
Jeżdżę od: 02 maja 2004

Post autor: S1esh » pn maja 11, 2009 5:42

dobry koń to i po błocie pociągnie :wink: byle by było gdzie się nogami rozpychać, nie ?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn maja 11, 2009 6:00

witomazur pisze:
Monik pisze:
Witek
Taki hardcore miałem już w Łomży, dziękuję, ale na tym maratonie się nie pojawię.
PS w Łomży wyjechała, właściwie pojawiła się ciężarówka na czołówkę, kiedy jechałem z jakiejś górki z kiepskiego asfaltu no i "trochę" zaczęło brakować mi przyczepności. Wjechałem jeszcze po jakimś zakręcie, gdzie nagle pojawiła się z naprzeciwka ciężarówka. To był dopiero hardcore. Teraz z daleka od samochodów.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » pn maja 11, 2009 6:20

Sylvan83 pisze:
z tym ruchem, czy wogole TIRami, to bym nie popadał w paranoję... trasa raczej szeroka, asfalt raczej niezly...
Tego typu, przepraszam za sformułowanie "cwaniakowanie" kończy się przy pierwszym wypadku na trasie. Jako rolkarz mialem kilka razy zderzenie z samochodem, czego nikomu ze startujących w tej imprezie nie życzę. Pobocze + metr szosy....Razem 3 metry??? :lol: na bogato :evil:
Ukończyłem maraton w Łomży:) http://www.uks-orlica.pl
http://www.pzsw.org

Sylvan83

Post autor: Sylvan83 » pn maja 11, 2009 6:50

witomazur pisze:
Sylvan83 pisze:
z tym ruchem, czy wogole TIRami, to bym nie popadał w paranoję... trasa raczej szeroka, asfalt raczej niezly...
Tego typu, przepraszam za sformułowanie "cwaniakowanie" kończy się przy pierwszym wypadku na trasie. Jako rolkarz mialem kilka razy zderzenie z samochodem, czego nikomu ze startujących w tej imprezie nie życzę. Pobocze + metr szosy....Razem 3 metry??? :lol: na bogato :evil:
Przeprosiny przyjęte, choc nie czuje zebym cwaniakowal, a z tego co pamietam sprzed dwoch lat, to cale pobocze, plus metr szosy na 80tce jest podobne szerokością do "całego pasa" na drodze via Lubianka, Rozankowo i Biskupice, a szczeglonie Pigze. A zabezpieczenie trasy przez sluzby porzadkowe, bylo jak na moje potrzeby na wystarczajacym poziomie...

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne

Post autor: WOJTEK45 » pn maja 11, 2009 7:38

i to jest kolejny dowód na to iż imprezy dla wrotkarzy winny być organizowane zupełnie niezależnie od innych dyscyplin;czytaj od biegania.

Monik
Czterokółkowiec

Post autor: Monik » pn maja 11, 2009 9:49

WOJTEK45 pisze:i to jest kolejny dowód na to iż imprezy dla wrotkarzy winny być organizowane zupełnie niezależnie od innych dyscyplin;czytaj od biegania.
dlatego mamy już Maraton Borów Dolnośląskich, Małą Dylewską, a już wkrótce po raz pierwszy Maraton Sirepniowy w Gdańsku :D Oby więcej takich imprez :!: :!:

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » pn maja 11, 2009 10:32

Sylvan83 pisze:
witomazur pisze:
Sylvan83 pisze:
Przeprosiny przyjęte, choc nie czuje zebym cwaniakowal, a z tego co pamietam sprzed dwoch lat, to cale pobocze, plus metr szosy na 80tce jest podobne szerokością do "całego pasa" na drodze via Lubianka, Rozankowo i Biskupice, a szczeglonie Pigze. A zabezpieczenie trasy przez sluzby porzadkowe, bylo jak na moje potrzeby na wystarczajacym poziomie...
Tylko trochę chodzi o to, czy to będzie 3 czy 2,5 m drogi, tylko o ruch. A że asfalt i szerokość pozwalają pojechać, to będą Cię mijały samochody nie z prędkością 40-60 km/h, jak w Krakowie tylko 90-120. Myslisz, że jak się przewrócisz i ręka, noga albo głowa poleci za pachołki to dadzą radę wyhamować czy nie dadzą?

W sumie to widać, że organizatorzy się starają jednak robić ten maraton ale chyba nie znajdują zrozumienia u władz.

No ale ja się ty wymądrzam a sam jadę do Zgorzelca, gdzie nie trzeba ruchu samochodów, żeby wrócić do domu w podartym stroju :lol:
Pozdrawiam
Piotr

trust_no_one
Czterokółkowiec

Post autor: trust_no_one » pn maja 11, 2009 10:53

Toudi pisze: A że asfalt i szerokość pozwalają pojechać, to będą Cię mijały samochody nie z prędkością 40-60 km/h, jak w Krakowie tylko 90-120. Myslisz, że jak się przewrócisz i ręka, noga albo głowa poleci za pachołki to dadzą radę wyhamować czy nie dadzą?

Cały czas mam nadzieję, że impreza będzie przednia ale Toudi dał mi poważnie do myślenia zwłaszcza jeśli chodzi o prędkość samochodów na tej trasie. Tam faktycznie mało kto porusza się powoli bo jest stosunkowo szeroko i prosto...
50°05'46.29" N
18°41'50.58" E

bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: bj43 » wt maja 12, 2009 12:40

Świat by się nie zawalił, gdyby na te parę godzin, raz w roku wstrzymano ruch kołowy na tej drodze. Przecież można zorganizować objazdy, trzeba tylko trochę przychylności dla imprezy ze strony władz regionu.
Wdychanie spalin, brak możliwości bezpiecznego wyprzedzania, omijanie przewróconych podmuchem pachołków to utrudnienia, z którymi należy się liczyć przy takiej organizacji ruchu. Jest jeszcze jedna niemiła perspektywa - prawoskręty samochodów dla ruchu zgodnego i lewoskręty dla ruchu przeciwnego. Z pewnością niektóre samochody będą chciały skręcać z głównej drogi do okolicznych wiosek i gospodarstw, przecinając trasę biegaczy i rolkarzy. Podobnie będzie z włączaniem się do ruchu. W takiej sytuacji o kolizję nietrudno.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toruń Maraton i inne zawody - historia i najświeższe informacje.”