Jakie rolki do skoków i slalomu
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
sebastos
- Moje rolki: Seba fr1
- Jeżdżę od: 0- 0-1995
Re: Jakie rolki do skoków i slalomu
Chciałem Twistery ale moje 46 niestety w nie nie wchodzi, chyba że paluchy poprzycinam he he. Szkoda
Sebastos
-
sebastos
Jeżeli ktoś szuka taniej i dobrej rolki do freeridu, skoków- to polecam stare K2 SOUL SLIDE 1996 na fat boyach hypera, dla mnie jest to najlepsza rolka do freeridu jaką człowiek stworzył(nie mylić z nowymi kapciami k2). Nawet teraz widziałem, że ktoś na ebayu sprzedaje za ok.190 zł. Ja mam jedną swoją parę, i wybieram ją częściej niż seby....nie wiedzieć czemu 
Sebastos
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Miałem Rollerblade Bravoblade GLX z hamulcem ABT. Naprawdę świetne rolki, bardzo wygodne, lecz do jazdy fitness.
Kupowałem na raty, na rok, były dosyć drogie. Uwielbiałem w nich skakać. Zmasakrowałem je po 3 miesiącach jazdy w taki sposób, że skakałem z obrotem o 180 na schody zjeżdżając z nich dalej i oderwało się pierwsze kółko z szyną. Upadku nie było, sprzętu też nie, raty dalej spłacałem. Szczęście, że niedługo później pojawił się sponsor i Tarmaci - te rolki wytrzymały mi 3 lata, a wytrzymały by więcej, gdyby były dostępne buty wewnętrzne - bo tak naprawdę one się tylko zużyły.
Stąd m.in. polecam sprzęt lepszy, informuję, że warto dołożyć, a przede wszystkim wybierać rolki, które mają spełniać nasze oczekiwania.
Kupowałem na raty, na rok, były dosyć drogie. Uwielbiałem w nich skakać. Zmasakrowałem je po 3 miesiącach jazdy w taki sposób, że skakałem z obrotem o 180 na schody zjeżdżając z nich dalej i oderwało się pierwsze kółko z szyną. Upadku nie było, sprzętu też nie, raty dalej spłacałem. Szczęście, że niedługo później pojawił się sponsor i Tarmaci - te rolki wytrzymały mi 3 lata, a wytrzymały by więcej, gdyby były dostępne buty wewnętrzne - bo tak naprawdę one się tylko zużyły.
Stąd m.in. polecam sprzęt lepszy, informuję, że warto dołożyć, a przede wszystkim wybierać rolki, które mają spełniać nasze oczekiwania.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
-
sebastos
To widzę, że fitnesówki też katowałeś
. Masz rację co do sprzętu, jest możliwość wybierajmy lepszy i bardziej przystosowany, lecz k2 soul slide z 1996 byly przystosowne i dla mnie zdecydowanie lepsze od seb...sorki za te herezje he he. Umieszczę zdjęcie k2 soul slide, na ebayu sprzedały się nieużywane z 1996 za 149 euro to świadczy o ich poziomie. Ja natomiast wysłałem maila do gościa, który kupił proponując 100 euro i fr1. Tu link do aukcji-http://cgi.ebay.de/K2-Soul-Slide_W0QQit ... 0004r22736
Sebastos
-
sebastos
W rolkach ważne jest zaangażowanie, powtarzanie, odwaga, trening i silne nogi, sprzęt owszem pomaga ale tylko jeżeli ktoś go potrafi wykorzystać, dlatego dziwią mnie posty typu- Mam Roces asp i przestały mi pasować bo w łydkę ucierają, czy seba fr1 będzie lepsza, lub Twister, interesuje mnie freeride-......I z pełnym szacunkiem co takiemu napisać, że w sebach zacznie latać jak michael jordan, pozna babkę wyglądającą jak senne marzenie, i nawet sąsiadka w tych nowych rol;kach zacznie na niego przyjażniej patrzeć. Nic innego mi do głowy nie przychodzi, bo przecież seba mogą np obcierać w mały paluszek i co wtedy...a może to jest tak że ktoś kupując asp myślał, że stanie się królem freeridu, a tu d..a i nie wykorzystał ich nawet w 10 %, w takiej sytuacji to i mega carbon hds, schock absorber i ultimatum titan short frames nie pomogą. Osobiście znam swoje umiejętności i seby ich nie powiększają. Pamiętajcie, że rozmawiamy o rolkach(Twister, asp, seba), z których korzysta światowa czołówka czyt.ludzie dużo lepsi od nas. Pozdrawiam
Sebastos
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
- Jeżdżę od: 08 wrz 2009
Sebastos, pocieszę Cię że K2 dalej produkuje Soulslide, tylko pod inną nazwą. Teraz zwą się The Don i poza szatą graficzną nie różnią się niczym od twoich. Jak ktoś woli softboot od skorup, to K2 w chwili obecnej jako jedyna firma produkuje dobre role freeride tego typu - no, stary Cell jeszcze uszedł, ale nowy to rolka rekreacyjna z dokręconą szyną od Metro. Ja wiem jedno - po spróbowaniu skorup niewielu tęskni za softbootem - a po spróbowaniu karbonowych rolek slalomowych hi-tech jak Hardcore Evo czy Seba iGor niewielu tęskni za skorupami 
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team
AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7
AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7
-
sebastos
Witam herb niestety, ale nowe soul slide mają mało wspólnego ze starymi, próbowałem, i niby ok ale jednak są zdecydowanie inne
Sebastos
-
sebastos
ja osobiście wolę skorupy, Swoją drogą dziwne bo k2 miało super produkt a teraz zmienili go na rolkę delikatniejszą i mniej przystosowaną , przynajmniej tak sie mi wydaje 
Sebastos
-
sebastos
Tak jak już pisałem stary soul slide poszedł ostatnio na aukcji za 149 euro co świadczy o jego poziomie, zmolestowane można dostać za ok 200 zł 
Sebastos
- jar-as
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Seba Igor
- Jeżdżę od: 01 maja 1998
Otóż wtrace swoje 3 grosze .Mnie nie dziwia takie posty że komuś coś przestało pasowac .Owszem sprzet skrzydeł nie doda ale bardzo pomaga .I tu zgadzam sie z herbem jesli cuff uciska w łydke a uciska i to wkurza i przeszkadza to chce to zmienic ,a ze nie nawidze liftingu w postaci pily i nacinania cuffa wiec zmienilem rolki .Skrzydeł mi nie dodały ale poprawilo sie odbicie i takie tam .To samo z np roka bezlinerowa do slalomu ,po przesiadce z Seba Carbon na Igory równiez nie zaczałem latac ,laski sie nie ogladaja ( nic wiecej niz do tej pory ) a sąsiadka dalej ze mna nie gada ( moze i lepiejsebastos pisze:W rolkach ważne jest zaangażowanie, powtarzanie, odwaga, trening i silne nogi, sprzęt owszem pomaga ale tylko jeżeli ktoś go potrafi wykorzystać, dlatego dziwią mnie posty typu- Mam Roces asp i przestały mi pasować bo w łydkę ucierają, czy seba fr1 będzie lepsza, lub Twister, interesuje mnie freeride-......I z pełnym szacunkiem co takiemu napisać, że w sebach zacznie latać jak michael jordan, pozna babkę wyglądającą jak senne marzenie, i nawet sąsiadka w tych nowych rol;kach zacznie na niego przyjażniej patrzeć. Nic innego mi do głowy nie przychodzi, bo przecież seba mogą np obcierać w mały paluszek i co wtedy...a może to jest tak że ktoś kupując asp myślał, że stanie się królem freeridu, a tu d..a i nie wykorzystał ich nawet w 10 %, w takiej sytuacji to i mega carbon hds, schock absorber i ultimatum titan short frames nie pomogą. Osobiście znam swoje umiejętności i seby ich nie powiększają. Pamiętajcie, że rozmawiamy o rolkach(Twister, asp, seba), z których korzysta światowa czołówka czyt.ludzie dużo lepsi od nas. Pozdrawiam
The don to taka sobie rolka dosyc dziwna konstrukcja i na dluzsza mete nie widze by rozwijajacy sie człowiek w slalomie czy freeridzie mógł być z niej zadowolony .A Seba nigdy nie obcierały mnie w zaden paluszek
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
- Jeżdżę od: 08 wrz 2009
Hah, skoro konstrukcja ta sama to pewnie materiały użyte do produkcji grają rolę? Na forach zagranicznych użytkownicy pisali że jest to reaktywacja soulslide i nie zmieniono niemal nic w stosunku do pierwowzoru. Zostawili nawet "prawie UFS" z płaskim spodem i rozstawem śrub 166mm.
Szczerze mówiąc, też ledwo wierzę że ktokolwiek może uznawać te rolki za numer 1 do freestyle
.Ale nie jest zła, daje radę i gdyby nie chore ceny K2 to właśnie te rolki mogły by być jedną z opcji na początek przygody z freestyle. Powiedzmy szczerze - więcej niż 500 zł za nie bym nie dał, a w chwili obecnej kosztują niemal dwa razy tyle. Powtórzę jeszcze raz - nie ma rzeczy uniwersalnych.
A światowa czołówka już zrozumiała, że koncepcja rolek freestyle wywodząca się jeszcze z czasów Tecnica Twister to przeżytek. Nastąpiło wyraźne rozwarstwienie freestyle - rolki specyficzne do slalomu i rolki do jazdy po mieście. Niewielu najlepszych w slalomie śmiga już w Twisterach czy FR1, a o ASP to można zapomnieć - coraz częściej sięgają, oprócz niezwykle popularnych Seba High i ich mutacji (w tym Carbon), po rolki bardziej przypominające to co znamy z jazdy speed, czyli jednoczęściowe, lekkie i sztywne konstrukcje. I być może ludzie na poziomie podobnym do naszego nie zyskują za wiele przy zmianie rolek na lepsze, bo i tak nie umieją wykorzystać potencjału. Ale najlepsi - niewielka różnica w trzymaniu lub sztywności może zaważyć o zwycięstwie lub porażce.
Szczerze mówiąc, też ledwo wierzę że ktokolwiek może uznawać te rolki za numer 1 do freestyle
A światowa czołówka już zrozumiała, że koncepcja rolek freestyle wywodząca się jeszcze z czasów Tecnica Twister to przeżytek. Nastąpiło wyraźne rozwarstwienie freestyle - rolki specyficzne do slalomu i rolki do jazdy po mieście. Niewielu najlepszych w slalomie śmiga już w Twisterach czy FR1, a o ASP to można zapomnieć - coraz częściej sięgają, oprócz niezwykle popularnych Seba High i ich mutacji (w tym Carbon), po rolki bardziej przypominające to co znamy z jazdy speed, czyli jednoczęściowe, lekkie i sztywne konstrukcje. I być może ludzie na poziomie podobnym do naszego nie zyskują za wiele przy zmianie rolek na lepsze, bo i tak nie umieją wykorzystać potencjału. Ale najlepsi - niewielka różnica w trzymaniu lub sztywności może zaważyć o zwycięstwie lub porażce.
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
- jar-as
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Seba Igor
- Jeżdżę od: 01 maja 1998
Cholera ludzie nie zaniżajmy sie sami ,lub nie poniżajmy sie sami .Raz ze nie trzeba byc w top 10 zeby poczuc różnice wynikajaca z konstrukcji i zastosowanych materiałów ,dwa po to to jest by "tam" zmierzac i przestańcie pie...ć i stawiac sie na wejsciu w roli gorszego .Ok trzeba znac swoje miejsce w szeregu ale, od kiedy jezdza freeride czy slalom we Francji a od kiedy u nas ,mamy sie od kogo uczyc i uczmy sie ,ale nie deprecjonujmy samych siebie .Korzstajmy z nowinek techniki bo zdecydowanie pomagaja ,one nie zrobia nic za nas ale pomogą .
- QUBAS
- Moje rolki: Seba High deluxe
- Jeżdżę od: 0- 0-2006
Mnie też niesebastos pisze:A Seba nigdy nie obcierały mnie w zaden paluszek
"oOOo Seba High Deluxe oOOo"