Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym, czym właściwie różni się rolka freestylowa od freeridowej. Stoję przed wyborem rolek dla siebie i chcę w końcu rozwiać swoje wątpliwości
Pozdrawiam!
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
orken pisze:Seby FR1 - to cie powinno zainteresowac
Myślę, że trudność rozróżnienia rolki slalomowej od freeridowej bierze się stąd, że dopiero co powstają wyspecjalizowane rolki do slalomu stylowego (typu Seba KSJ czy delikatne Powerslide S3 albo Hardcore Evo).Szania pisze: czym właściwie różni się rolka freestylowa od freeridowej.
Tecnica to korporacja, która ma w swoich szponach Rollerblade. Tecnica produkowała kiedyś rolki i był tam taki protoplasta Twistera. Jednak aktualna wersja Twistera wyszła już spod brandu Rollerblade, który od dawna jest częścią firmy Tecnica.miko pisze:Natomiat antywyjątkiem jest rollerblade - słyszałęm, że skorupa z twisterów jest bodajże zgapiona/przejęta z buta Tecnica (narty). Czyli znaczyłoby to, że to nie zasługa RB.
Nie chcę schodzić z szyną poniżej 243mm, bo raz, że dopiero raczkuję w slalomie i nie potrzebuję tak krótkiej, a dwa, że na mieście nie czułabym się chyba zbyt pewniemiko pisze:dobierz sobie długość szyny do rozmiaru stopy. Do jazdy po mieście lepiej chyba trzymać się w okolicach 243mm, no chyba, że masz stopę 34to może 231? Do slalomu można redukować, ale bez przesady.
Zaciskam zęby, obgryzam paznokcie i rwę włosy z głowyjar-as pisze:jesli faktycznie chcesz bawic sie w slalom a troche pojezdzic po miescie to zdecydowanie High i zadnych inny jesli oczywiscie mozesz tyle wydac
Dzięki Zico za wyjasnienia!zico pisze:Tecnica to korporacja, która ma w swoich szponach Rollerblade. Tecnica produkowała kiedyś rolki i był tam taki protoplasta Twistera. Jednak aktualna wersja Twistera wyszła już spod brandu Rollerblade, który od dawna jest częścią firmy Tecnica.miko pisze:Natomiat antywyjątkiem jest rollerblade - słyszałęm, że skorupa z twisterów jest bodajże zgapiona/przejęta z buta Tecnica (narty). Czyli znaczyłoby to, że to nie zasługa RB.
Zależy jak to interpretować. Dla mnie tytuł wątku jest czytelny. Chodzi o róznice między rolką slalomową a freeridową. I sa takie różnice, choć - jak już pisałem - słabo odczuwalne w obecnej ofercie. Natomiast zastosowanie rolki wymusza różnice. Nie takie wielkie jak między rolką agressiv i szybką, ale są.Szania pisze:Dzięki chłopaki, to mi sporo rozjaśniło w głowie![]()
Dopiero teraz zauważyłam, że chyba popełniłam błąd w tytule... freestyle zawiera w sobie freeride (i slalom), więc chyba powinnam napisać "rolka slalomowa a freeridowa"... ale nie czepiajmy się szczegółów![]()
Ja bym chciała dłuższą szynę na początekjar-as pisze:Co do dlugosci szyny to nie bedziesz musiala kombinowac bo 231 jest montowana seryjnie do 41" wlacznie
no niestetyjar-as pisze:czas oczekiwania ponizej 3 tyg to niebywale szczescie