Nie spotkaliście się z oficjalnym nazewnictwem, pomimo, że jeździcie też tak długo - masz prostą odpowiedź: nie interesowało Was to, co tu dużej pisać.
Patrzycie jak inni to nazywają i tak też brniecie? No to pod prąd. Przecież to nie jest mój wymysł - bo widzę, że tak mocno masz parcie jakbym to ja dyktował nazewnictwo - mylisz się jednak bardzo. Gdyby było to śmiesznie brzmiące "rolkarstwo" to byłaby domena "rolkarstwo.pl", a nie jest. To też daje do myślenia.
Nie dałeś odpowiedzi - skąd się wzięła nazwa rolki? Rozumiem, że "rolkarstwo" wzięło się od "rolek". Ale skąd "rolki"? Konkrety poproszę.
Jeszcze raz powtórzę: "rolki" są nowoczesną wersją wrotek, nic więcej. Sport od samego początku nazywa się wrotkarstwo. Polskie społeczeństwo robi podział, bo się po prostu nie zna, nie ma bladego pojęcia o historii. Masz jak byk (przepraszam za to słowo byk - niektórzy wiedzą o co chodzi

) Polski Związek Sportów Wrotkarskich, masz kluby i stowarzyszenia (Stowarzyszenie Sportów Wrotkarskich MALTA w Poznaniu, Krakowski Klub Sportów Wrotkarskich KRAK itp. itd.) Wiele osób nie ma bladego pojęcia, że takie twory istnieją, bo się tym NIE INTERESUJĄ.
Od samego początku ten sport istnieje jako roller skating - bardzo nie lubię używać w Polsce angielskich nazw, może sam znam tłumaczenia bardzo dobrze, ale jeśli ktoś chcę się dowiedzieć więcej, a nie ma bladego pojęcia o j. angielskim to co mu da nazwa inline skating club czy roller skating klub?
Tutaj masz oficjalne dyscypliny sportowe (rozumiem, że cały czas piszemy od dyscyplinie sportowej, a nie podwórku):
http://www.rollersports.org/default.asp ... 411753A001 - Międzynarodowa Federacja Sportów Wrotkarskich. Żadne inline czy "rolkarskich".
Co do nazwy łyżworolek - kiedyś obiecałem na forum, że wrzucę artykuł, jak ktoś w brukowcu napisał, że wydaję mu się, że taka nazwa ma być i już. Był w Ameryce, jeździł na rolkach Rollerblade no i sobie przetłumaczył. Niestety nie mogę znaleźć tego artykułu. To też jest jeden z elementów w czasach, kiedy szukałem odpowiedzi na poprawne nazewnictwo tego sportu.
To teraz druga piłeczka w Twoją stronę (pierwsza: daj odpowiedź w sprawie nazwy "rolki" - dlaczego z tej nazwy ma być wszystko i oficjalnie. Dla mnie brzmi to jak podwórko, a nie w pełni sprawny, czasami aż profesjonalny sport).
Druga: spróbuj chociaż zadziałać w:
Polskim Związku Sportów Wrotkarskich żeby zmienili nazwę. Pamiętaj, że zmiana nazwy niesie za sobą wiele konsekwencji (kluby, stowarzyszenia).
Ministerstwie Sportów - tam jest sport oficjalnie nazwany jako wrotkarstwo. Powodzenia.
Legitymacje instruktorów - wszędzie jest napisane Instruktor Wrotkarstwa, zmiana legitymacji, koszty.
Mam nadzieję, że wiesz na co się rzucasz i powiem krótko, będzie to walka z wiatrakami. I to nie na zasadzie, że nikt nie będzie chciał. Po prostu oficjalna nazwa brzmi wrotkarstwo, bo tak było, jest i może będzie - skoro tak się upierasz przy niepoprawnej nazwie.
PS "rolki" to po prostu wrotki, a że używasz nazwy "rolki" to jest zupełnie inny temat, też takiej używam - ale z reguły tylko w momentach, kiedy jeszcze dana osoba, z którą rozmawiam nie za bardzo czai temat wrotkarstwa. Mam akurat taką cierpliwość, że słuchaczom potrafię wyjaśnić dlaczego powinno się używać oficjalnie nazwy wrotkarstwo, czego Tobie również życzę.
PS przytoczę jeszcze coś a propo tego nazewnictwa: "
- "Ooooo! Widzę, że masz nowy kij?
- "No, tak, wreszcie kupiłem lżejszy, mocniejszy, dłuższy."
Kijarstwo? Nie. Chodzi o wędkarstwo.