Co wybrać...?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

wojtekp8

Co wybrać...?

Post autor: wojtekp8 » pt kwietnia 04, 2008 5:38

To mój pierwszy post na forum, więc witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników! :) Niestety albo stety, dotyczy on najczęstszego tematu, czyli wyboru rolek :) Zdaje sobie sprawe że możecie mieć już tego dosyć....niemniej prosze o pomoc :D.
Sprawa wygląda następująco:
Na rolkach jeździłem kiedyś dość regularnie, pamiętam że sprawiało mi to duża frajde. Niestety rolki których wtedy uzywałem uległy awarii, i wyszło tak że 2 lata już nie jeżdże. Ostatnio, głównie z chęci poprawy kondycji, postanowiłem powrócić do rolkarstwa, i stoje przed wyborem sprzętu.

Mój budżet jest dość ograniczony, potrzebuje rolek do 350zł.
Czytając forum, dokonałem wstępnej selekcji:

http://www.everest-sport.pl/sklep/?p=pr ... de-Astro-5

http://www.everest-sport.pl/sklep/?p=pr ... X-ALU-WAVE

<-------->/item337747618_rol ... r_44_.html

Dopuszczam jeszcze Rollerblade Spark 4.0 - ale to w przypadku gdyby faktycznie były o wiele lepsze niż powyższe pozycje.

Ciekawi mnie głównie wasze zdanie o Astro 5- niewiele znalazłem o nich na forum.

Będe wdzięczny za każde zdanie!
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Re: Co wybrać...?

Post autor: Ariel » pt kwietnia 11, 2008 11:21

Witaj!
Mam jeszcze rolki Rollerblade Aero 65 DL, podobne do Astro 5, tyle że starsze. Nie za szybko, ale przyjemnie się tym jeździ. Trochę gorąco w stopy, ale to normalne dla butów wyłożonych gąbką od środka.
Z Twojego postu w innym wątku wiem, że chciałbyś jeździć fitnessowo, więc też radziłbym rolki z kołami 90 mm. Zawsze możesz założyć do nich mniejsze kółka żeby jeździć wolniej. Dodatkowo jeśli kupisz rolki ze standardowym rozstawem mocowania (165 mm) to ew. możesz założyć sobie inną, krótszą płozę/szynę dla uzyskania większej zwrotności.
Ja jeżdżę czasem po mieście na rolkach 4x100 na b. długich płozach 13,3". Mocno odczuwam brak hamulca, zwrotności nie brakuje mi wcale.
Miłość wzrasta poprzez miłość

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”