Szybkie scieranie kolek

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Jacek

Szybkie scieranie kolek

Post autor: Jacek » czw lutego 17, 2005 2:41

Witam,
Mam maly problem. Waze 90 kg i ostro gram z chlopakami w podworkowgo hokeya. A wiec duzo obrotow z hamowaniem i zmiana kierunku jazdy.
Pierwsze kolka 78A starczaly mi na doslownie 2 mecze. Potem kupilem najtwardsze jakie mieli 82A i tez nikna w oczach... Postanowilem teraz kupic najtwardsze mozliwe, by nie wydawac wciaz na nowe komplety kolek i moc stosowac poslizgi kontrolowane na asfalcie. Jakie kolka byscie doradzili (wymiar do 78 mm.) i gdzie je dostac?
Jacek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw lutego 17, 2005 8:16

Witam!

Kilka pytań w celu rozwiązania sprawy.

Kupujesz kółka specjalnie przeznaczone do gry w hokeja? Mają one inny profil
Obrazek

Jeśli kupiłeś do hokeja, to czy są one do jazdy w hali czy na ulicy?

Sądzę, że wina tkwi w wyborze kółek i nie wybrałeś kółek z przeznaczeniem na hokej.

Sporóbuję Tobie podać gdzie można nabyć takie kółka, w Poznaniu już mam jeden sklep gdzie mogą one być.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Jacek

Post autor: Jacek » czw lutego 17, 2005 8:37

Dzieki za odpowiedz. Faktycznie nie zwracalem uwagi na profil kolka. Wobec faktu, ze priorytetem jest trwalosc kolka, nie popelnie chyba bledu jak wybiore te najszersze, ktore maja najwiecej materialu do zdarcia? , tym bardziej ze po hokeju skaczemy sobie troche i bawimy sie w berka (no wiesz takie wyglupy:) , ale na bardzo krotkich dystansach boiska, wiec zryw ma znaczenie, ale szybkosc nie, wynik sie i tak nie liczy, a kolka wciaz trzeba zmieniac...
Jakbys mial jakis namiar na ten sklep, to byloby fajnie. Moze wysla mi te kolka poczta.

Jacek

Jacek

Post autor: Jacek » czw lutego 17, 2005 8:43

Jeszcze jedno. Dla mnie profil ma chyba mniejsze znaczenie, gdyz po jednym popoludniu na boisku kolka maja juz profil calkiem zmieniony, a potem dobijam je az do plozy. Na schemacie kolka roznia sie on siebie szerokoscia. To chyba pomylka?
No bo oska jest zawsze taka sama?
Jacek

grzegorz
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Kółka do rolek

Post autor: grzegorz » pt lutego 18, 2005 1:16

Mam pytanie jak dobierać twardość kółek do jazdy
Moim zdaniem twardość powina być pochodną wagi zawodnika
mówimy o dobrym doborze czyli np.:
kółka do jazdy szybkiej na dworze czyli out door i jaka twardość

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

kółka

Post autor: powerhouski » sob lutego 19, 2005 1:09

Cześć Grzegorz,

Z reguły kółka drogowe są miększe niż te do jazdy w hali w celu zmniejszenia wibracji.

Nawierzchnia dróg zwykle nie jest gładka i wibracje są znacznie większe niż w hali czy na torze. Za twarde kółka na chropowatej nawierzchni i twoje nogi nie wytrzymają długo...Odbicie czyli rebound odgrywa tutaj duże znaczenie.

Profil kółek ma ogromne znaczenie i niektórzy nie lubią jeżdzić na pewnych firm. Na przykład, niektórzy narzekali na kółka Star Grip że mają za wąską oponę, podczas gdy inni nie zauważali wogóle różnicy. Kółka Revtek o bardzo ostrym profilu były chwalone przez niektórych za to że łatwo było wejść na krawędź w czasie jazdy i ganione za to że za bardzo trzymały krawędź...

Drugim ważnym czynnikiem jest twoja technika. Zawodnik siłowy - sprinter będzie szukał kółek przyczepnych poniważ jego wartość leży w sile odepchnięcia. Z reguły kółka twardsze mają lepszy wskażnik toczenia a gorszą przyczepność i wice versa. Długodystansowiec - jeżdżący bardziej technicznie często poświęci trochę przyczepności aby mieś więcej toczenia.

Waga ciała ma pewne znaczenie ale do mniejszego stopnia.

Także dobór kółek jest sztuką tak jak smarowanie nart i zależy od nawierzchni, warunków atmosferycznych, rodzaju wyścigu i zawodnika.

Twardość, czyli durometer, tak jak jest wypisana na kółkach nie zdaje się na wiele. To samo kółko mierzone w różnych punktach będzie miało różne twardości.

Twardość kółek różni się pomiędzy producentami. Kółka Bonta są trochę twardsze niż Hyper tak samo jak kółka Supersonic czy Star Grip, podczas gdy Labedy są nieco miększe... Także 83A na różnych kółkach będzie miało różną wartość w rzeczywistości.

Generalnie rzecz biorąc, kółka od 78A do nawet 88A będą mogły mięć zastosowanie do jazdy outdoor. :)

Zdaję sobie sprawę że pewnie ci za bardzo nie pomogłem ale chciałeś "dobry dobór" więc podałem ci jak to jest na poziomie zawodniczym. Oczywiście profesjonaliści jeżdżą na tym co im sponsor da i nie mają za dużo wyboru...

Na poziomie rekreacyjnym Hyper +G 83A/85A czy tym podobne powinno być dobre na każdej drodze...

Czołgiem

Tomek
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Gość

Post autor: Gość » czw marca 24, 2005 3:25

a tu macie super sklep - hedonskate.com

Awatar użytkownika
PiciuM
Pięciokółkowiec 84mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Twardość kółek

Post autor: PiciuM » czw marca 24, 2005 9:16

Witam

Niestety nie mogę się zgodzić Powerhuskim, że do jazdy rekreacyjnej będą dobre Hyper +G 83A/85A.
Uważam, że te koła są bardzo twarde do jazdy outdoor.
Osobiście uważam, że dla kogość kto przyjechał się troche pobujać na rolkach, poruszać celem poprawy samopoczucia i wyglądu, to 78A będą bardzo dobre, względnie 80A.
Na 83 czy 85 to się jeździ na zawodach.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

PiciuM
SlowSpeedSkater
Sponsorowany przez Przedsiębiorstwo Usług Inżynieryjnych "PIMAN"

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt marca 25, 2005 1:50

Cześć PiciuM,

Dzięki za włączenie się do polemiki. Gdybyś uważnie przeczytał moje wypociny to zauważyłbyś jedno małe zdanko, cytuję:
Generalnie rzecz biorąc, kółka od 78A do nawet 88A będą mogły mięć zastosowanie do jazdy outdoor.
Wszystko zależy od nawierzchi. Na "kocich łbach" polecałbym kółka pompowane albo najnowszy wynalazek Michelinu "tweel". :lol:

Ja jeżdżę recreacyjnie na 5x84mm i na gładkim asfalcie używam 85A Hyper +G. Oczywiście na gorszych nawierzchniach albo używam miększych kółek albo nie jeżdżę wcale :cry:

A tak na marginesie, na treningu i na zawodach powinno się używać takich samych kółek. Pogląd, że powinno się trenować na gorszych, miększych kółkach a startować na lepszych, twardszych jest błędny...

życzę przyjemnej jazdy

Powerhouski nie Powerhuski
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”