Czy warto wymieniac płozę;/

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » wt marca 20, 2007 9:58

pieterek pisze:a skad mam wiedziec czy wejda :P jak sprawdzic :D
Krok 1: sprawdz suwmiarka odleglosc miedzy srubami mocujacymi kola (dokladnie miedzy srodkami srub),

Krok 2: wez najwieksze kolo w otrzymanym rozmiarze, np dla odleglosci miedzy srubami 85 mm wez kolo rozmiaru 84 mm, dla odleglosci 83 mm wez kolo 82 mm, i sprobuj je zamontowac w kazde miejsce mocowania kola w kazdej rolce,

Krok 3: jesli dalo sie zalozyc i sie ladnie kreci to sukces - montuj resztę, jesli nie da sie zamontowac lub obciera to przyjzyj sie, czy da sie podpilowac to, o co kolo zawadza. Jesli nie da sie podpilowac - musisz sprobowac z mniejszym rozmiarem kol.
Miłość wzrasta poprzez miłość

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Ariel » wt marca 20, 2007 10:03

PeterCave pisze:Ja bym się specjalnie łożyskami nie przejmował. Od września jeżdżę na ABEC7 made in Decathlon za 34 zł i nie narzekam. 1:12 na maratonie zrobiły.
Otoz to. Poza tym, im wieksze kola, tym mniejsze znaczenie maja lozyska, bo wieksze kolo obraca sie mniejsza ilosc razy.

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » wt marca 20, 2007 10:31

Ariel pisze:Sa plozy do kol 100 mm, z rozstawem mocowan 165 mm. Ale zakladanie tego do wysokiego buta to wysoce alpejska kombinacja.
Biorac pod uwage sprawy finansowe lepiej kupic najwieksze i najtwardsze kola do tego co masz, albo kupic uzywane rolki z niskim butem 4x100 lub np. 5x80.
Ale on ma płozy inaczej przykręcane - w poprzek, czyli śruba mocująca jest równoległa do powierzchni stopy a nie prostopadła, jak to normalnie. Nie ma chyba takich płóz na 100 mm?
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Ariel » wt marca 20, 2007 10:56

Toudi pisze:Nie ma chyba takich płóz na 100 mm?
Rzeczywiscie, raczej takich nie ma.

Awatar użytkownika
kczabu
Czterokółkowiec bez hamulców
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: kczabu » wt marca 20, 2007 9:29

całkowicie zgadzam się z Arielem
kombinacje (również pod względem finansowym) zbyt wiele nie wniosą bo i tak wysoki but będzie ograniczał nogę. W krótkim bucie 4x100 lub 5x80 znacznie lepiej wypadają. uwzględniając jeden a konkretny wydatek masz but, szynę, koła i łożyska do jazdy szybkiej.
Tak jak pisał PeterCave nie od łożysk (i sprzętu) tylko jakość i szybkość jazdy zależy. możesz mieć sprzęt za kilka tysięcy a nie dogonisz Śmigaczy na "tanim" sprzęcie. ja wyznaję zasadę że jak się kasy nie ma to lepiej kupić jedną rzecz ale konkretną (niestety przeważnie droższą) niż co chwila wymieniać sprzęt :(
wspomniane wcześniej łożyska: http://www.nettracing.com/bearings.htm lub http://www.ntsk8.com/Merchant2/merchant ... e=Bearings i wiele wiele innych... :D
Nie rób nic na siłę, weź większy młotek ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”