Rolki Fila-Primo-Alu 83A/84mm Abec7

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Addam
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: Addam » czw czerwca 28, 2007 1:57

Wczoraj rozebrałem kółka i chciałem wyczyścić łożyska w moich Filach. NIe wiedziałem jak się do nich dobrać bez odpowiedniego klucza, bo tulejka przechodzi przez obydwa łożyska bez żadnej luki. Już dziś wiem, że nie należy wypychać tulejki śrubokrętem, bo strasznie ją niszczy. Być może u innych producentów łożyska nie siedzą tak ciasno w kółku. W Filach najpierw wychodzą oczy na wierzch a potem łożyska. :P W końcu dopadłem rękojeść klucza z czterokątną końcówka (pod nasadowe klucze) o średnicy zbliżonej do tulejki i z niemałym trudam wypchnąłem łożysko. POmyślałem, że podzielę się spostrzeżeniami z użytkownikami Fili Primo - Alu zanim sięgną po śrubokręt. Powodzenia przy wymianie łożysk. 8)
serdecznie pozdrawiam wszystkich rolkarzy FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7

TomaszRolMen

Jestem HAPPY!!!

Post autor: TomaszRolMen » wt lipca 17, 2007 2:36

Witam wszystkich!! :D

Wczoraj dokonałem zakupu wspaniałych rolek Fila Primo Alu. Są warte wydanych pieniędzy. Wprawdzie zapłaciłem 349,95zł bo w GOSPORT wyła obniżka, bo tak normalnie to kosztują 499zł. Nie załuje i polecam. Byłem bardzo zaskoczony bo po założeniu one same jadą. Aż chce sie jeździć. Wczoraj przejechałem około 4 km, było już późno troche-22. Niechciałem ryzykować bo było już dość ciemno i musiałem kończyć. Chętnie bym jeszcze jeździł bo wogóle nie czułem zmęczenia. Buty jak dla mnie są bardzo wygodne, dlatego polecam.

Pozdrawiam :lol:

Awatar użytkownika
meliana74
Czterokółkowiec

Re: Jestem HAPPY!!!

Post autor: meliana74 » wt lipca 17, 2007 7:05

TomaszRolMen pisze:Witam wszystkich!! :D

Wczoraj dokonałem zakupu wspaniałych rolek Fila Primo Alu. Są warte wydanych pieniędzy. Wprawdzie zapłaciłem 349,95zł bo w GOSPORT wyła obniżka, bo tak normalnie to kosztują 499zł. Nie załuje i polecam. Byłem bardzo zaskoczony bo po założeniu one same jadą. Aż chce sie jeździć. Wczoraj przejechałem około 4 km, było już późno troche-22. Niechciałem ryzykować bo było już dość ciemno i musiałem kończyć. Chętnie bym jeszcze jeździł bo wogóle nie czułem zmęczenia. Buty jak dla mnie są bardzo wygodne, dlatego polecam.

Pozdrawiam :lol:
tak
zdecydowanie popieram
coprawda mam kompozyty ale podobne odczucia jak TomaszRolMen :)
but wygodny, nigdzie nie obciera ani nie uwiera
nogi nie bola
a rolki faktyczbie same jada ;)

polecam rowniez
najbardziej na świecie kocham trzy rzeczy...:

1) oczywiście siebie ;)
2) swoje roleczki
FILA PRIMO COMP LADY 80mm/82A/ABEC5
3) siebie na roleczkach

Awatar użytkownika
marselus76

Post autor: marselus76 » czw sierpnia 02, 2007 11:40

Cześć:)

Zauważyłem ostatnio, że po około 1-3H jazdy na fila primo-alu abec 7 itd... :) zaczynają bardzo puchnąć mi nogi na wysokości zapięcia klamry.
Jest to bardzo uciążliwe i problematyczne. Przypadłośc ta jest spowodowana napewno mocnym zapięciem klamry z pamięcią. Ale wiadomo, że im lepiej rolka zapięta i dopasowana, tym lepszy komfort jazdy. Nie życzę nikomu takiej przypadłości. Jak wiecie coś na ten temat proszę o radę. Pozdrwaiwm.
---=FILA-PRIMO-ALU-84MM/83A/ABEC7=--- MZ

TomaszRolMen

Post autor: TomaszRolMen » czw sierpnia 02, 2007 10:10

Tak po godzinie jazdy jak zdejmę rolki z nóg to tylko mam spoconą skarpetkę ale przy zapięciu, palce i stopa są suche.

Może lekarstwem na puchnące nogi jest poluzowanie zapięcia, najlepiej tak z umiarem, aby noga nie była luźna. Tak w sam raz.

Pozdrawiam

Przemo
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Przemo » czw sierpnia 02, 2007 11:02

Marselus, istotnie poluzowanie zpaięcia jest najlepszym rozwiązaniem.Z medycznego punktu widzenia chcę dodać (choć nie jestem lekarzem, ale mając ten sam problem, uzyskałem porade lekarską), że mocne zapinanie buta powoduje ucisk pochewki (to jest coś co "otacza" ścięgno), w której znajduje się takie specjalne "smarowidło"(maź), która "naoliwia" ścięgno podczas jego pracy.Mocny ucisk powoduje więc, że scięgno nie jest odpowiednio "smarowane" i dochodzi do zgrubienia, co juz jest objawem stanu zapalnego pochewki.Zlekceważenie tego stanu powoduje bardzo złe konsekwencje (na nodze są takie gulki, które nie chcą samoczynnie zejść), które potem długo się leczy, na przykład poprzez fizykoterapię.Aby uniknąć tych problemów, należy przed jazdą dobrze się rozgrzać, a po założeniu na nogi rolek nie od razu zapinać buty na maksa, tak z wyczuciem, by krew i wszelkoie mazie zdążyły dotrzeć do tych miejsc, do których powinny dotrzeć. Pozdrawiam.

TomaszRolMen

Post autor: TomaszRolMen » sob sierpnia 04, 2007 9:20

Marselus posłuchaj rady Przemo bo ma rację, widac że ma pojęcie o czym pisze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”