Wielkość kółek

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » śr maja 04, 2005 1:43

Święta racja Małysz, chociaż fotka i twoja informacją jest o zeszłorocznym wyścigu w listopadzie. Nie były to Mistrzostwa Korei tylko ich krajowe zawody o Puchar Gubernatora. Wygrał Nowozelandczyk James Frings, który w Mistrzostwach Nowej Zelandii zajmował miejsca w drugiej dziesiątce na 20 startujących, także poziom nie za wysoki, ale fakt pozostaje faktem, 3000 to niesamowita sprawa :!:

Korea żyje wrotkami. W sezonie maratony są co 1-2 tygodnie. Średnia liczba uczestników w każdym maratonie to około 1000 zawodników. Większość tych wyścigów to localne zawody sponsorowane przez banki, korporacje czy osobistości polityczne.

W zeszłym roku do Pucharu Świata w Seulu liczba 7000 zawodników została osiągnięta już w 3 dni od otwarcia rejestracji. Incheon maraton miał 6000.

W tym roku seulski maraton jechało około 7 tys. uczestników, liczba mniejsza niż w zeszłym roku z kilku powodów ( wyższe wpisowe i zniesienie wyścigu na 5 km dla dzieci i początkujących). Ale na Incheon oczekują 10 000 uczestników z pulą pieniędzy US$ 50 000.

Na parkingu przy stadionie olimpijskim w Seulu w każdy weekend około 6000 ludzi po prostu sobie jeździ na wrotkach. Jest założony podgląd wizyjny LiveCam gdzie możesz sprawdzić na internecie co się dzieje i czy twoje kolesie właśnie trenują...

Mało tego, za 9,5 zielonych BurgerKing oferuje "Inline Pack" gdzie masz 1 whopper, 1 burger z kurczaka, 1 średnią Colę, frytki, 6 goracych kulek serowych, 1 2litrową butelkę wody i 3 mokre serwetki. To wszystko z dostawą tam gdzie trenujesz...
Obrazek
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: małysz » śr maja 04, 2005 7:11

mógłbyś podać link do tej kamerki jak masz? Chętnie bym sobie popatrzył na treningi :D

Awatar użytkownika
Marek
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Marek » wt maja 10, 2005 12:00

:evil: Alan ale3000 z czasami ponizej 1.20
pozdrawiam.Marek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn czerwca 06, 2005 1:16

100 to jest to, już czuję, że na tym się zasuwa. Za mało spędziłem czasu na nich tj. stwierdził Tomek. Naprawdę można na nich nieźle przyspieszyć, ale bez dynamiki nóg się nie obejdzie. Dla mnie rewelacja! Aż strach się bać przejechać na nowościach ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pn czerwca 06, 2005 3:41

Hej Zico,

Teraz 110mm wchodzi w modę. :D
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » pn czerwca 06, 2005 6:38

Ja dzięki uprzejmości Zica jeździłem na 100 super myśle, że to chyba to a co do 110 to mówiłeś że na MŚ i ME są ograniczenia do kółek 100mm a za rok wprowadzą na pucharze świata chyba no to już minie na to moda. Może sie myle

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

link do kamerki

Post autor: Ariel » wt sierpnia 09, 2005 5:36

Czy ten link do kamerki to jakaś tajemnica?

Pozdrawiam,
Ariel

Awatar użytkownika
dzosef
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: dzosef » pn sierpnia 22, 2005 3:13

Wracając do wielkości kółek, mam pytanie do Szanownych Forumowiczów odnośnie rolek nazwijmy to pół-fitnesowych, czyli do szybkiej jazdy ale z miękim butem.
Obecnie śmigam na K2 model Marathon:

http://www.skates.com/K2_skates_Mod_10_5_p/s04112.htm

zastanawiam sie nad poniższym modelem K2 radical 100:

http://www.skates.com/K2_Radical_100_p/i05018.htm

myślę, że z systemem 4x100 jest podobnie jak kiedyś z nartami carvingowymi, było dużo przeciwników i zwolenników tradycyjnych rozwiązań ale prędzej czy później 5x84 ( jak z nartami klasycznymi)zostaną wyparte. Według mojego skromnego zdania 4x100 są szybsze a wynika to po prostu z zasad fizyki.
Tak więc zastanawiam sie nad zakupem radicali, czy są dużo lepsze od modelu marathon, lepsze - czyli szybsze??? Czy warto zainwestować ileś tam złotych, że osiągnąc powiedzmy czas w maratonie o 2-3 minuty lepszy, czy może ich mozliwości są dużo wieksze?? Czy nie jest to tylko pół kroku do przodu? Sam but wydaje mi się trochę niższy w radicalu ale czy jest lepszy??? Jakie jest Wasze zdanie na temat tych roleczek? z modelu marathon jestem zadowolony - bardzo wygodny but przede wszystkim ale niestety 100 nie wejdą...:)
Dodam, że ważę 86kg przy 182cm wzrostu

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pn sierpnia 22, 2005 6:08

Sam dużo się zastanawiałem nad Radicalami, ale wbrałem w końcu rolki z twardym, niskim butem. Jeśli jeździłeś już trochę na półprofesjonalnych rolkach, to polecałbym spróbować rolek z twardym butem. Na początku na pewno będzie Ci się ciężko przyzwyczaić. Przez pierwsze tygodnie strasznie kląłem na te buty, ale po jakimś czasie zauważyłem, że wykonuje ruchy, których w wysokim bucie ni jak bym nie dał rady zrobić.
Jeżeli w maratonie chcesz poleprzyć swój czas, to lepiej zainwestuj w rolki z niskim butem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”