kolka K2; zaetaw 4x74mm i 4x76mm

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

swan
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

kolka K2; zaetaw 4x74mm i 4x76mm

Post autor: swan » pn kwietnia 11, 2005 7:02

Witam!!

Mam pytanie, bo w sumie juz dawno nie jezdzilem.... i w sumie teraz odkoplame moje rolki, ale kolka juz dawno sa do wymiany, wiec znalazlem na przecenie taki zestaw: K2 4x74mm i 4x76mm. kiedys czytalem ze zaklada sie taki zestaw: duze na przodzie i koncu, i mniejsze po srodku.

Czy to tak jest??

wielkie dzieki za pomoc!!!!!!!!!! :)

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pn kwietnia 11, 2005 7:50

Kółka muszą wszystkie naraz dotykać podłoża, więc jeśli nie masz jakiejś dziwnej płozy, z otworami położonymi nie w jednej lini, to na tych kółkach nie pojeździsz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pn kwietnia 11, 2005 10:02

tzn. pojeździsz, ale kółka będą miały nierówny nacisk na podłoże lub te mniejsze będę tylko dotykać podłoża

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn kwietnia 11, 2005 10:45

Nie do końca:) Nie wiem jaki to model rolek, ale wiele rolek rekreacyjnych jaki agresywnych posiada tzw. rockering. W szynie (płozie) są umieszczone elementy, które są miększe niż sama szyna. W nie wchodzi ośka (śruba) trzymająca kółko z łożyskami. Te elementy można obracać (w Rollerbladach o 180 stopni, w K2 co 60 stopni) powoduje to wysuwanie kółek wyżej lub niżej (Rollerblade) lub dodatkowo tył/przód (K2). Ma to na celu wywołanie lepszej manewrowości rolek (rekreacja) lub większego miejsca do ślizgania się po grubszych poręczach (jazda agresywna).
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”