Rolki do poczatkującego - Galactik / 82mm/82A/ABEC7 - warto?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

MichalS
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Rolki do poczatkującego - Galactik / 82mm/82A/ABEC7 - warto?

Post autor: MichalS » ndz maja 20, 2007 10:37

Witam,

>>> Na forum zaczerpnąłem informacji o ochraniaczach - zatem część problemu już mam z głowy - jednak sprawa rolek jest otwarta, przeczytajcie to co piszę niżej i pomóżcie - proszę <<<

Zapewne wielu z Was orientuje się w temacie, zatem może będziecie mi w stanie podpowiedzieć. Otóż szukam łyżworolek oraz zestawu zabezpieczeń chroniących wszystkie części ciała jakie się da.

Użytkownik - początkujący, brak pojęcia o jeździe na rolkach, kiedyś jeździł na łyżwach, ale wiele lat temu.
Styl jazdy - rekreacyjny, do spokojnego jeżdżenia po gładkiej nawierzchni na wyznaczonej trasie w parku.
Cena - nie ma znaczenia. Sprzęt ma być solidny i optymalny dla początkującego. Najlepiej też gdyby rolki były ciche. Do tego zestaw ochraniaczy na kolana, nadgarstki i łokcie. Na dupsko też są? Kask rowerowy się nadaje, tak?

Ważne aby te łyżworolki były wygodne - to podstawa.
Powiedzcie na co zwrócić uwagę przy zakupie. Jakie zapięcia, łożyska, kólka itd.
Bo na rady sprzedawcy nie chcę się zdawać.

Poradźcie coś, dzięki.
Ostatnio zmieniony ndz maja 20, 2007 10:32 przez MichalS, łącznie zmieniany 4 razy.

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » ndz maja 20, 2007 10:54

I proszę - powiedzcie mi jaki wpływ na jazdę ma rozmiar kółek. Aby jeździć komfortowo (np. po nieco zużytym - chropowatym asfalcie) lepiej używać kółek o dużej średnicy? Jeśli tak to jak dużych?

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » ndz maja 20, 2007 1:10

kołka o dużej srednicy kumuluja nierownoisci podłoża jednakże maja wieksza twardosc (przewaznie powyzej 82A) do 84 przy 4x100.
mieksze kołka daja wiekszy konfort z jazdy aczkolwiek szybciej sie scieraja
Pozdrawiam
Michał Machowski

Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » ndz maja 20, 2007 10:05

Dzisiaj byłem w GoSport w Bydgoszczy. Polecali mi jakis model firmy Galactik. Kolka 82mm/82A, łożyska ABEC7, płoza aluminiowa. Po zalozeniu wydawaly sie wygodne. Ale nie wiem czy to dobry sprzet. Kosztują 300zł.

Warto je kupić czy szukać dalej?

Podpowiedzcie prosze.

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » pn maja 21, 2007 4:48

firmy nie znam ale to raczje nie jest dobra marka
Pozdrawiam
Michał Machowski

Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl

Awatar użytkownika
Krzysztof
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Grelowski
Jeżdżę od: 01 cze 2002

Post autor: Krzysztof » pn maja 21, 2007 5:22

MichalS pisze:Dzisiaj byłem w GoSport w Bydgoszczy. Polecali mi jakis model firmy Galactik. Kolka 82mm/82A, łożyska ABEC7, płoza aluminiowa. Po zalozeniu wydawaly sie wygodne. Ale nie wiem czy to dobry sprzet. Kosztują 300zł.

Warto je kupić czy szukać dalej?

Podpowiedzcie prosze.
Co Ty robiłeś w niedzielę w Bydgoszczy :shock:
Do Torunia (o rzut beretem) zjechali się rolkarze ze znaczących ośrodków rolkarskich z całej Polski i na miejscu mogłeś podejrzeć wszelkiej maści rolki, kółka, ochraniacze, technikę jazdy na bruku, lekko zużytym asfalcie, całkowicie zużytym asfalcie i co tylko można sobie wyobrazić.
Wielu jeszcze odpowiedziałoby na Twoje pytania (szczególnie ci co czekali dość długo na dekorację, nie mówiąc o kolejce do grawera ) :D
Ostatnio zmieniony pn maja 21, 2007 5:24 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.

tomekwind

Post autor: tomekwind » pn maja 21, 2007 5:22

Niedawno kupiłem coś takiego . Marka nowa na rynku, nie mogłem znaleźć opinii na jej temat, ale kupiłem i testuje na sobie. Narazie jestem zadowolony, przeraza mnie odrobine predkość jaką osiągam, bo jestem początkujący i nie najmłodszy. Po polbruku jedzie sie dobrze a na asfalcie idealnie i cicho. O trwałości powiem coś za rok :wink:
pozdrawiam
Tomasz

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » pn maja 21, 2007 10:08

Krzysztof, nie wiedziałem. Za dużo informacji tu na forum, jeszcze nie do wszystkiego dotarłem.

tomekwind - za ile kupiłeś?
Niekontrolowany, żywy pocisk na ośmiu kółkach

Awatar użytkownika
Krzysztof
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Grelowski
Jeżdżę od: 01 cze 2002

Post autor: Krzysztof » pn maja 21, 2007 11:33

Okazje jeszcze będą :D
Najbliżej geograficznie - Mała Dylewska w czerwcu (półmaraton) i Gdańsk w sierpniu (maraton).
Będzie fajnie jak po zakupie rolek i kilku treningach zadebiutujesz w maratonie :)

A rolki muszą być po pierwsze dobrze dopasowane i wygodne, po drugie wygodne a po trzecie - sprawiać przyjemność z jazdy.

Pozdrawiam Krzysztof

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » pn maja 21, 2007 11:39

Dzięki, prawdopodobnie jutro dokonam zakupu - jeszcze tylko zawitam w kolejnym sklepie. Przymierzę i coś wybiorę.
Co do udziału w maratonach ... najpierw trochę się pokulam na tych kółkach i poćwiczę, bo nie chciałbym zamienić się w ludzki pocisk na rolkach koszący wszystko co mi stanie na drodze :-)

Pozdrawiam

falconeye

Post autor: falconeye » wt maja 22, 2007 8:30

MichalS - oglądałam wczoraj te Galactiki i nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. Wyglądają po prostu tandetnie. Na Twoim miejscu dołożyłabym te 100-200 PLN na jakiś firmowy sprzęt, który będzie Tobie lepiej i dłużej służył. W tym przedziale jest już całkiem duży wybór z FILA (np FILA PRIMO)

MichalS
Czterokółkowiec
Kontakt:

Post autor: MichalS » wt maja 22, 2007 9:09

O! Na takie odpowiedzi czekałem. Dzięki. Sam nie potrafię ocenić co jest tandetne, a co nie. Nie mam doświadczenia. Dzieki jednak za uwagę. Poszukam czegoś z wyższej półki. Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”