po co takie kółka?
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
-
sławek
- Czterokółkowiec
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
po co takie kółka?
Witajcie:)
Czasem sie zdarza ze w spredarzy jakiegos producenta można znależc taką oto konfigurację:
kółka 3x90 mm 1x84 lub 2x84mm 2x80mm.
Po co dwa kółka wiszące w powietrzu?chodzi o to ze te srodkowe są mniejsze czyli wiszą w powietrzu a cała siłe napedzania biorą na siebie tylko dwa.CZy to ma jakiś sens w praktyce?
Czasem sie zdarza ze w spredarzy jakiegos producenta można znależc taką oto konfigurację:
Po co dwa kółka wiszące w powietrzu?chodzi o to ze te srodkowe są mniejsze czyli wiszą w powietrzu a cała siłe napedzania biorą na siebie tylko dwa.CZy to ma jakiś sens w praktyce?
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
Hmm,
Te 2 kółka w powietrzu służą jako balast jak w statku i także zapobiegają podłużnemu zginaniu się szyny przy odbiciu. Poza tym odgrywają ważną rolę na zakrętach, przy bardzo dużym pochyleniu dzialają jak boczne małe kółeczka w rowerkach dziecięcych i zapobiegają upadkom.
Niektórzy twierdzą że jaki system pozwala oszczędzać na kółkach jako że te wzmiankowane 2 kółka nie zużywają się za bardzo przez jakieś pierwsze 12-16 miesięcy a potem można je zamienić z tymi używanymi i jakbyś miał nowy zestaw.
[/list]
Jeszcze takich to nie widziałemCzasem sie zdarza ze w spredarzy jakiegos producenta można znależc taką oto konfigurację:
Te 2 kółka w powietrzu służą jako balast jak w statku i także zapobiegają podłużnemu zginaniu się szyny przy odbiciu. Poza tym odgrywają ważną rolę na zakrętach, przy bardzo dużym pochyleniu dzialają jak boczne małe kółeczka w rowerkach dziecięcych i zapobiegają upadkom.
Niektórzy twierdzą że jaki system pozwala oszczędzać na kółkach jako że te wzmiankowane 2 kółka nie zużywają się za bardzo przez jakieś pierwsze 12-16 miesięcy a potem można je zamienić z tymi używanymi i jakbyś miał nowy zestaw.
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...
- powerhouski
- Prześcigant 4x100mm
Hej Młodziak,
Mój poprzedni post musisz brać z duuużą szczyptą soli
Na poważnie teraz, uważam 3x90+84mm zestaw za zupełnie poroniony pomysł. Oryginalnie 3x100+84mm miały za zadanie wykorzystać większe toczenie 100mm bez konieczności zmiany rozstawu mocowania buta.
Schodzenie w dół (do 90mm) to próba wypełnienia dziury, którą dużo lepiej i skuteczniej wypełnia się na szynie 4x100mm stopniowo zwiększając wielkość kółek od 84 poprzez 88, 90 do 100mm.
Czołgiem
Mój poprzedni post musisz brać z duuużą szczyptą soli
Na poważnie teraz, uważam 3x90+84mm zestaw za zupełnie poroniony pomysł. Oryginalnie 3x100+84mm miały za zadanie wykorzystać większe toczenie 100mm bez konieczności zmiany rozstawu mocowania buta.
Schodzenie w dół (do 90mm) to próba wypełnienia dziury, którą dużo lepiej i skuteczniej wypełnia się na szynie 4x100mm stopniowo zwiększając wielkość kółek od 84 poprzez 88, 90 do 100mm.
Czołgiem
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Chwyt reklamowy. Najlepiej jak w sklepie mówili, że tak się szybciej jeździ
Salomon miał szyny 3x100 1x84 ponieważ konstrukcja buta uniemożliwiała założenie setki pod poduszkami palców nóg. No i zrobili fitnessowe rolki na wzór szybkich z takim hasłem
Po prostu coś nowego na wzór tych szybkich rolkarzy, żeby upodobnić się do nich mniejszym kosztem i... śmiechem ? 
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami