Jak dobrać rolki?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

SLAWEK1
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Jak dobrać rolki?

Post autor: SLAWEK1 » sob grudnia 08, 2007 7:20

Witam! Mam ważne pytanie. Jak mało doświadczony amator jeżdzę sobie na rolkach K2 o śr. 75 mm. Przejechałem na nich półmaraton Poznań i tam zauważyłem dużo zawodników (czyli WAS) na rolkach o dużo większej średnicy, z niskim butem. Czy one nadają sie do jazdy np. po osiedlu (5-10 km dziennie) czy tylko na zawody i długie dystanse? A może warto mieć dwa komplety rolek. Pogoda grudniowo-wiosenna, więc trenujemy jak należy. Pozdrawiam!

Drzastwa
Ścigant 4x100mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: Drzastwa » sob grudnia 08, 2007 3:15

najlepszym rozwiązaniem jest mieć 2 pary rolek jedne takie z małymi kółkami a drugie z dużymi na treningi i maratony ja np. na osiedle posiadam rolki K2 exo 2.0 z kółkami o srednicy 78mm ale załozyłem sobie teraz 70mm i nie nazekam . w duzych kołkach po osiedlu to tylko chyba dla szpanu poniewaz szkoda kółek i wieksza bedzie droga hamowania na osiedlu niz w takim małych kolkach poniewaz w duzch kolkach osieagniesz wieksza predkosc . pozdrowienia Piotrek Drzastwa
http://www.polturbo.pl Turbosprężarki sprzedaż regeneracja.

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Post autor: koziar2 » pn grudnia 10, 2007 10:41

Na wiekszych kolkach:
- bedziesz szybszy (chociaz wiele zalezy od techniki i wytrenowania),
- bedziesz mniej czul nierownosci,
- przy wiekszych predkosciach poprawi sie stabilnosc jazdy.

W Twoim przypadku lepiej 2 komplety rolek ewentualnie przynajmniej wieksze kolka (jesli sie zmieszcza). Ewentualnie jakies rolki z wiekszymi kolkami - na takich 84mm pojezdzisz sobie bez problemu po osiedlu, w parku i tez mniej bedziesz sie meczyl na dluzszych trasach. mowie oczywiscie o jezdzie amatorskiej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”