Salomon Motion 7.2 -- pierwsze wrażenia

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
serweryn
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Salomon Motion 7.2 -- pierwsze wrażenia

Post autor: serweryn » pn lipca 24, 2006 12:30

Napisżę kilka słów o rolkach, które kupiłem. Może pomoże to komuś w wyborze rolek typu fitness.

Po pierwsze, skrócone dane:
producent i model: Salomon Motion 7.2 (szczerze mówiąc nie wiem skąd ta 2, wygląda na to, że od Motion 7.0 różnią się wielkością kółek, ale chyba tylko fabrycznych, w 7.0 są 84mm, w 7.2 są 80mm)
typ: fitness
kółka: 80mm, wedlug producenta max to też 80mm (IMHO większe, 82 lub 84, też powinny wejść, ale nie sprawdzałem)
łożyska: abec5
szyna: aluminiowa, 275mm
przedział cenowy: 450-550 PLN

Po drugie, dlaczego te rolki fitness a nie inne:
Przede wszystkim z powodu wygody mojej stopy w bucie tych rolek. Moja stopa jest dosyć długa (rozmiar 45), niska w podbiciu (zawsze mam problem z tym, że muszę bardzo mocno ściskać but), dosyć szeroka z przodu i wąska w pięcie -- cały jestem dosyć chudy a przy tym nie taki niski, dlatego stopa taka dziwna. Te rolki zapewniły optymalne trzymanie mojej przedziwnej stopie.

Po trzecie, wrażenia z przejażdżki ok. 12km:
Ogólnie bardzo pozytywne, żadnych ucisków, żadnych obtarć czy dyskomfortu. Natomiast okazało się, że moje stopy bardzo się spociły -- nie wiem czy to jest normalne, bo to był mój pierwszy raz na rolkach, wcześniej tylko łyżwy.

Jak jeszcze czegoś się o nich dowiem, to będę sukcesywnie dopisywał do tego wątku.
wciąż lepszy teoretyk niż praktyk..

ouzo

Post autor: ouzo » wt lipca 25, 2006 10:30

Sadze, ze nie ma nic dziwnego w tym, ze poca Ci sie nogi skoro dopiero zaczales jezdzic. Ostatnio zmienilem rolki z Salomonow TR8 na Salomon Pilot V10^2 i na poczatku tez noga mi sie bardzo pocila. Widocznie dopoki nie uspokoisz jazdy to zwiekszony wysilek, ktory idzie na ustabilizowanie rolki przeklada sie tez na wieksze pocenie.

Jesli noga nadal bedzie sie pocic: http://www.x-socks.com/product.php?cat= ... b7dfa796df

nie ma lepszych skarpet (w polskich sklepach 59 zl)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”