Warszawiak pyta...

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

jabartek
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Warszawiak pyta...

Post autor: jabartek » śr października 04, 2006 6:25

....o rolki oczywiście :)
Zdaję sprawę, iż temat ten mógł się gdzieś już tutaj na łamach forum potwórzyć, ale....
...co polecicie tak na początek? Jakieś rolki do jazdy rekracyjnej, po stosunkowo niskiej cenie. Ja nie mam zbytnio wielkich wymagań, a jednocześnie coś zdaje mi się, iż połknąłem bakcyla rolkowego najzwyczajniej w świecie ;) Ponadto coś mi się zdaje, że skoro jesień teraz już puka do naszych drzwi, to i ceny rolek tańsze będą. w zwkiąkzu z tym pytam Was, bardziej doświadczonych w tychże sprawach, jakiej firmy i za ile sobie ten cudosprzęt sprawić?

Pozdrawiam,
Bartek.

Awatar użytkownika
bacha
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: bacha » czw października 05, 2006 10:08

Ja mam K2 Fitness z płoza kompozytową 250mm mam już je 1,5 roku i jestem zadowolona na nodze leżą jak ulał nic nie obcierało nawet na początku.
Jeśli czujesz że połknąłeś bakcyla to lepiej zaopatrzyć się od razu w lepsze rolki nie ma sensu kupować rekreacyjnych na początek jeśli wiesz że bedziesz jeździł, a tak jak mówisz teraz są obniżki i naprawdę można kupić dobry sprzęt za dużo mniej niż w sezonie
Wybierz się do Roll Sportu na al Jana Pawła (pawilony niedaleko Kina Femina) tam bez problemu coś dobierzesz a i właściciel pewnie też Ci pomoże. Teraz nie powinienes wydać więcej niz 400 zł; a myślę że nawet uda Ci się kupić coś dużo taniej.

Awatar użytkownika
Inso
Ścigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: Inso » czw października 05, 2006 10:45

Polecam rolki Salomon Thunder

http://www.mercante-sport.eu/product_in ... 64244063e3

Sama mam thunder'y (W), znam też kilka osób, które na takowych jeżdżą i sobie chwalą.
W sklepie jeszcze niedawno widziałam je za ok. 500 zł.
(kupując przez net, pamiętaj by wcześniej wybrać się do sklepu i przymierzyć rolki, dopiero potem zamawiać)
:)
Obrazek

viator

Post autor: viator » czw października 05, 2006 1:03

moje 0,03 pln do dyskusji.

na początku ważniejszy od firmy czy konkretnego modelu jest BUT.
masz czuć się w nim bardzo wygodnie.
co z tego, że kupisz coś co poleca całe stado ludzi, skoro po 20 min jazdy będziesz myślał tylko o tym żeby jak naszybciej to cholerstwo zdjąć z nogi.

każda firma robi inne buty np. file są bardzo szerokie, salomony szerokie, k2 wąskie. tak więc nie ma lepszego sposobu niż przymiarka kilku modeli w sklepie.

popieram też fakt, że nie warto kupować rekreacyjnych a od razu zacząć od fitnesowych.

ostatnio też widziałem rolki, które mają dwa tylne kółka większe. nie wiem jak to się sprawdza w praktyce ale wydaje mi się że zdecydowanie pomaga pczątkującym - wymusza ugięcie kolan.

co do ceny - ja osobiście wydałem 250 PLN - K2 velocity 4.0. jestem bardzo zadowolony. no może kółka mogłyby być trochę twardzsze bo już zjechałem jedną stronę - po 6 tygodniach :-(

a po za tym miłego rolkowania
:-)

p.s.
nie zapomnij o ochraniaczach :lol:

Awatar użytkownika
uka
Główny ortograf

Post autor: uka » czw października 05, 2006 1:44

i kasku 8)

Awatar użytkownika
robal
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 01 kwie 1999
Kontakt:

Post autor: robal » czw października 05, 2006 2:39

a na wieczor jakies odblaski :D

viator

Post autor: viator » pt października 06, 2006 8:42

albo światełko mrygające nawet :lol:

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » pt października 06, 2006 9:23

viator pisze:moje 0,03 pln do dyskusji.

na początku ważniejszy od firmy czy konkretnego modelu jest BUT.
masz czuć się w nim bardzo wygodnie.
co z tego, że kupisz coś co poleca całe stado ludzi, skoro po 20 min jazdy będziesz myślał tylko o tym żeby jak naszybciej to cholerstwo zdjąć z nogi.

każda firma robi inne buty np. file są bardzo szerokie, salomony szerokie, k2 wąskie. tak więc nie ma lepszego sposobu niż przymiarka kilku modeli w sklepie.

popieram też fakt, że nie warto kupować rekreacyjnych a od razu zacząć od fitnesowych.

ostatnio też widziałem rolki, które mają dwa tylne kółka większe. nie wiem jak to się sprawdza w praktyce ale wydaje mi się że zdecydowanie pomaga pczątkującym - wymusza ugięcie kolan.

co do ceny - ja osobiście wydałem 250 PLN - K2 velocity 4.0. jestem bardzo zadowolony. no może kółka mogłyby być trochę twardzsze bo już zjechałem jedną stronę - po 6 tygodniach :-(

a po za tym miłego rolkowania
:-)

p.s.
nie zapomnij o ochraniaczach :lol:
fachowo - tylko dlaczego nie odwróciłes swoich kółek?

jabartek

Post autor: jabartek » pt października 06, 2006 10:06

Ok., dzięki za to całe info. Wczoraj namierzyłem już u siebie jeden ze sklepów "Roll Sport", ale tam mieli już końcówkę i w dodatku nie mój rozmiar.
Jeszcze mam takie pytanie: jak sądzicie, czy warto czekać jeszcze trochę, aż ceny spadną, czy już teraz kupować? Z tego, co wiem, sezon zaczyna się w marcu, a teraz, skoro prawie nikt nie jeździ, to i ceny niższe (CHYBA) będą...
Oczywiście kask mam, odblaski i lampki też. W końcu i na rowerze po ciemnicy się jeździ ;)

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pt października 06, 2006 10:10

jabartek pisze:jak sądzicie, czy warto czekać jeszcze trochę, aż ceny spadną, czy już teraz kupować?
Ceny już raczej wiele nie spadną, koniec sezonu na karku, prędzej zabraknie modeli i rozmiarów.
Pozdrawiam Piotrek

jabartek

Post autor: jabartek » pt października 06, 2006 11:36

Ok., dzięki za namiary. Na foum masowym dostałem już nawet namiary, gdzie się spotykacie co sobotę, więc któregoś dnia i ja zawitam do Was :)

Pytanie techniczne: łożyska ABEC 5 to najlepsze z obecnych, czy są jeszcze jakieś lepsze, jeśli idzie o rolki fitnessowe?

viator

Post autor: viator » pn października 09, 2006 9:33

Piotr B pisze: fachowo - tylko dlaczego nie odwróciłes swoich kółek?
a właśnie że odwróciłem :)
tylko dlaczego tak szybko się zdarły :( a może 78A już tak mają

jabartek

Post autor: jabartek » śr października 11, 2006 11:48

Witam ponownie.
Poradzić się chciałem ekspertó: co sądzicie o tych rolkach?
Link: <nie podajemy linków>/item133496231_rolki_h ... wane_.html
Mam nadzieję, że nie nagiąłem regulaminu. Jeśli tak, to z góry pardon.

Pzdr.

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Post autor: koziar2 » śr października 11, 2006 3:01

Wygladaja jakby sie mialy polamac :)
Szczerze - jesli rzeczywiscie Ci sie to podoba (mam na mysli jazde na rolkach) to lepiej kupic cos lepszego. Na czyms takim pojezdzisz pare miesiecy i sprzet bedzie Cie ograniczal, po co 2 x wydawac pieniadze.
Sprawa 2 - fajnie jest rolki przed kupnem przymierzyc :) Te raczej bedzie trudno gdziekolwiek znalezc.
Sam widzialem w Maks Sporcie w Katowicach przeceny nawet o 50%. K2 EXO 2,1 za ktore w Maju dalem 450PLN teraz kosztuja 225 PLN Wiec Mysle ze warto dolozyc pare zl i miec przynajmniej na chwile spokoj a nie zmieniac co chwile

jabartek

Post autor: jabartek » pn października 16, 2006 11:09

Jutro zamierzam się przełamać. Wypatrzyłem w SkiTeamie rolki RollerBlade za 199 zł. z 599 zł., więc grzechem byłoby nie skorzystać.

I mam kolejne pytanie: spotykacie się w Parku Szczęśliwickim, to wiem. Ale w którym miejscu i kiedy konkretnie? Może uda mi się podjechać i spróbować swoich sił z Wami razem..:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”