Wrotki to nie rolki

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » pn lutego 05, 2007 9:16

Jestescie kochani :wink: jednak nadal nic nie wiem konkretnego co z wrotkami...zatem zamieszczam zdjęcie moich skarbeczków...i nadal podtrzymuje tezę iż jeżdza szybciej niz rolki niestety :( poza tym czemu gratulujecie mi pomysłowości....przecież nie jeździ sie na wrotkach tylko po prostym terenie musi być jakiś sposób na jazdę z górki...a bokiem próbowałam hamować i w porównaniu do rolek...hmmm taki sposób hamowania pozostawia wiele do życzenia....

Obrazek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pn lutego 05, 2007 9:18

xxx pisze:Jestescie kochani :wink: jednak nadal nic nie wiem konkretnego co z wrotkami...zatem zamieszczam zdjęcie moich skarbeczków...i nadal podtrzymuje tezę iż jeżdza szybciej niz rolki niestety :( poza tym czemu gratulujecie mi pomysłowości....przecież nie jeździ sie na wrotkach tylko po prostym terenie musi być jakiś sposób na jazdę z górki...a bokiem próbowałam hamować i w porównaniu do rolek...hmmm taki sposób hamowania pozostawia wiele do życzenia....

Obrazek
Wrotki pierwsza klasa! :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
malczan85
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: malczan85 » pn lutego 05, 2007 9:23

No pierwsza klasa, ale jak ładnie sie komponują.Wygląda jak tuning ?! :roll:
"Google moim przyjacielem" ;P

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » pn lutego 05, 2007 9:34

Parzival pisze: Dziewczyna się pytała to jej odpowiadam jeszcze raz : na wrotkach dwuśladowych można hamować hamulcem (jadąc przodem lub tyłem - tak jak ząbkami na figurówkach), można też hamować bokiem (zwrotem - chociaż to jest dużo trudniejsze).

Pzdr.
Powiedz mi tylko jak jadac ... a wlasciwie zapierd...z górki z prędkością światła mam zahamować jadąc przodem :?: ja chętnie ci wyślę te wrotki to może wtedy zrozumiesz czemu o to pytam ... jeśli jade po prostym terenie nie ma problemu zawsze mogę hamować chociażby własnie jadąc tyłem i z tym nie mam problemu lub chociażby łacząc nogi...ale wtedy ciepia moje stawy kolanowe :evil: ...Zatem uważam że musi być jakiś inny sposób hamowania na wrotkach przy dość sporej prędkości...dodam tylko że jeżdże zarówno na łyżawach jak i rolkach...i uwież mi że nie zadałabym sobie tyle trudu by odnależć forum wrotkarskie...jesli hamowanie byłaoby takie super proste.

Pzdr 8)

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » pn lutego 05, 2007 9:57

malczan85 pisze:No pierwsza klasa, ale jak ładnie sie komponują.Wygląda jak tuning ?! :roll:
Bez kitu dokładnie to samo pomyślałam jak je zobaczyłam..samotne na wystawie...straszne z nich koty :D

Awatar użytkownika
malczan85

Post autor: malczan85 » pn lutego 05, 2007 10:22

xxx pisze:Powiedz mi tylko jak jadac ... a wlasciwie zapierd...z górki z prędkością światła mam zahamować jadąc przodem :?: ja chętnie ci wyślę te wrotki to może wtedy zrozumiesz czemu o to pytam ... jeśli jade po prostym terenie nie ma problemu zawsze mogę hamować chociażby własnie jadąc tyłem i z tym nie mam problemu lub chociażby łacząc nogi...ale wtedy ciepia moje stawy kolanowe :evil: ...Zatem uważam że musi być jakiś inny sposób hamowania na wrotkach przy dość sporej prędkości...dodam tylko że jeżdże zarówno na łyżawach jak i rolkach...i uwież mi że nie zadałabym sobie tyle trudu by odnależć forum wrotkarskie...jesli hamowanie byłaoby takie super proste.

Pzdr 8)
Widać, że poważnie się zdenerwowałaś. Nie ma co się złościć. Z tego co wiem i ja stosuję aby szybko utracić prędkość, robiąc, ciągle zakręty na lewo i na prawo. Taki styl hamowania wg mnie powinna nazwać "Po pijanemu". :wink: Ja nieraz jadę szybko i widzę, że zbliża się niebezpieczeństwo, i oczywiście nie mając hamulca, poprostu skręcam gwałtownie w lewo potem w prawo i znów w lewo itd. Jeżeli naprawdę potrzebujesz nagłego, przy tym naprawdę trzeba mieć dużo szczęścia, poszukać najbliższego trawnika(Czasem bywa przy drodze) skoczyć na trawnik i biegać...aż utracisz prędkość (oczywiście utrzymując równowagę).
Tak naprawdę, kiedyś ale to 1 raz w życiu miałem na nogach wrotki takie "turystyczne" rozsuwane tak aby móc dopasować do rozmiarów buta. Byłem zachwycony bo miałem to pierwszy raz. Ale w porównaniu do rolek jest duża różnica. Ale co porównywać starą historię do dziś...?!
Podawałem wcześniej linki do filmów i wskazywałem w jakim czasie należy zwrócić uwagę. Tam pokazują jak należy hamować. Nawet przy wolnym lub szybkim jeździe. Myślałem że to choć pomoże...
Co do wrotek może i nie ma do szybkiej jazdy, ale w dzisiejszych czasach poprostu są ulepszone. I nie ma się temu dziwić, że szybko jeździ się na wrotkach.

xxx pisze:Bez kitu dokładnie to samo pomyślałam jak je zobaczyłam..samotne na wystawie...straszne z nich koty :D
Bo to prawda, co ładne to lepiej wpada do oka i człowiek próbuje zdobyć ten produkt ...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn lutego 05, 2007 10:44 przez malczan85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » pn lutego 05, 2007 10:23

xxx pisze:
Parzival pisze: Dziewczyna się pytała to jej odpowiadam jeszcze raz : na wrotkach dwuśladowych można hamować hamulcem (jadąc przodem lub tyłem - tak jak ząbkami na figurówkach), można też hamować bokiem (zwrotem - chociaż to jest dużo trudniejsze).

Pzdr.
Powiedz mi tylko jak jadac ... a wlasciwie zapierd...z górki z prędkością światła mam zahamować jadąc przodem :?: ja chętnie ci wyślę te wrotki to może wtedy zrozumiesz czemu o to pytam ... jeśli jade po prostym terenie nie ma problemu zawsze mogę hamować chociażby własnie jadąc tyłem i z tym nie mam problemu lub chociażby łacząc nogi...ale wtedy ciepia moje stawy kolanowe :evil: ...Zatem uważam że musi być jakiś inny sposób hamowania na wrotkach przy dość sporej prędkości...dodam tylko że jeżdże zarówno na łyżawach jak i rolkach...i uwież mi że nie zadałabym sobie tyle trudu by odnależć forum wrotkarskie...jesli hamowanie byłaoby takie super proste.

Pzdr 8)
Ależ moja droga koleżanko, już Ci odpowiadam ! Oczywiście nie powinnaś hamować przednim hamulcem zjeżdżając z górki ! Podziwiam Cię, jesteś bardzo odważna (szalona ?), że zjeżdżasz (zapier...?) z góry na wrotkach z hamulcami z przodu ! Ja bym się nie odważył ! W ogóle hamowanie podczas zjeżdżania z góry, z dużą szybkością, jest trudne - nie zahamujesz od razu - możesz tylko próbować zmniejszać szybkość. Po prost nie próbuj gwałtownie hamować zapier... z szybkością światła jadąc z górki - to dość niebezpieczne.
Jeżeli interesuje Cię ekstremalna jazda na wrotkach to polecam francuską stronę - http://www.rollerfr.net/ - jest tam trochę filmów z wariatami na wrotkach, może podpatrzysz coś co Ci pomoże. Pzdr.

PS. Po rejestracji i zalogowaniu się kliknij w PHOTOS/VIDEOS później w VIDEOS i poszukaj wśrod Videos Freeride. Są tam pomięszane wrotki i rolki, ale z tego co pamiętam to było tam kilku niezłych wrotkowych riderów (będą to chyba ZubZub i wawa i może jeszcze kilku innych) i to od ich filmów powinnaś zacząć. Pościągaj wszystkie klipy z freeridu, na niektórych jest na co popatrzeć !!! Polecam !
Ps.2 -Ja nigdy nie hamuję zapier... z góry, szkoda kółek.
<FREERIDE>

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » pn lutego 05, 2007 11:18

Parzival pisze: Ps.2 -Ja nigdy nie hamuję zapier... z góry, szkoda kółek.
Bardzo dziekuję Drogi Kolego za cenne uwagi i rady :wink: wcale się nie wkurzyłam...o co mnie podejrzewa przedmówca poprzedniego postu...hmm...może troszkę poirytowałam...ale wiadomo jak to z kobietami bywa 8) Tak czy inaczej... chciałabym znac opinię Drogie Kolegi na temat moich skarbeczków...bo wrotki figurowe to nie są...i hokejowe też nie... czy kolega ma może jakis pomysł aby je sklasyfikować :?: bo tak dzielnie sie wypowiadał wcześniej ... ja osobiscie nie wiem co "to" jest...a nazwałam wyścigowe...bo faktycznie zapier...całkiem żwawo :shock:

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » pn lutego 05, 2007 11:19

No wrotki wyglądają całkiem szybko :twisted:

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » pn lutego 05, 2007 11:24

malczan85 pisze:
Podawałem wcześniej linki do filmów i wskazywałem w jakim czasie należy zwrócić uwagę. Tam pokazują jak należy hamować. Nawet przy wolnym lub szybkim jeździe. Myślałem że to choć pomoże...

Pozdrawiam
I luv u :wink: widziałam przed chwilką i <b>chodziło mi dokładnie o tą drugą technikę hamowania pokazana na filmie </b> ... wiedziałam że czasami można liczyć na pomoc ze strony mężczyzn :wink: A juz myslałam, że zakurzą sie całkowicie te moje wrotki leżąc w piwnicy do końca świata...

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » pn lutego 05, 2007 11:41

xxx pisze:
Parzival pisze: Ps.2 -Ja nigdy nie hamuję zapier... z góry, szkoda kółek.
Bardzo dziekuję Drogi Kolego za cenne uwagi i rady :wink: wcale się nie wkurzyłam...o co mnie podejrzewa przedmówca poprzedniego postu...hmm...może troszkę poirytowałam...ale wiadomo jak to z kobietami bywa 8) Tak czy inaczej... chciałabym znac opinię Drogie Kolegi na temat moich skarbeczków...bo wrotki figurowe to nie są...i hokejowe też nie... czy kolega ma może jakis pomysł aby je sklasyfikować :?: bo tak dzielnie sie wypowiadał wcześniej ... ja osobiscie nie wiem co "to" jest...a nazwałam wyścigowe...bo faktycznie zapier...całkiem żwawo :shock:
Wyglądają jak rolki fitness - sądząc po bucie. Przeglądałem przed chwilą wrotki na stronach amerykańskich sklepów internetowych i wrotki do jazdy szybkiej (speed skates) mają trochę niższy but (zresztą tak samo jak rolki-panczeny), dlatego Twoje określiłbym jako fitness. A to że szybko jeżdżą - może są to po prostu wrotki wysokiej klasy, dlatego są szybsze od rolek na jakich wcześniej jeździłaś (nie napisałaś na jakie to były rolki - może to były bardzo wolne rolki :) ).
A tak na marginesie - jakiej produkcji są te wroteczki, co to za firma ? Bardzo jestem ciekaw, akurat w necie nie mogłem znaleźć tego modelu.
Pzdr.

PS. Pościągaj sobie klipy ze stronki, którą Ci poleciłem, to zobaczysz jak można śmigać na wrotkach po mieście.
A ja chętnie zobaczyłbym filmik z Twoim udziałem (oczywiście na wrotkach).
<FREERIDE>

Awatar użytkownika
Slawek
Kontakt:

Post autor: Slawek » wt lutego 06, 2007 12:06

Jesli chodzi o firme to wyglada na to ze to K2 - o ile dobrze rozrozniam znaczek na przodzie buta 8) Bardzo fajne wroteczki, az mnie kusi zeby sobie takie sprawic i sprobowac... :lol:

Slawek
> http://www.janarolki.pl <

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » wt lutego 06, 2007 12:11

Slawek pisze:Jesli chodzi o firme to wyglada na to ze to K2 - o ile dobrze rozrozniam znaczek na przodzie buta 8) Bardzo fajne wroteczki, az mnie kusi zeby sobie takie sprawic i sprobowac... :lol:

Slawek
> http://www.janarolki.pl <
Oczywiscie ze K2...polecam...

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » wt lutego 06, 2007 12:25

Parzival pisze: A to że szybko jeżdżą - może są to po prostu wrotki wysokiej klasy, dlatego są szybsze od rolek na jakich wcześniej jeździłaś (nie napisałaś na jakie to były rolki - może to były bardzo wolne rolki :) ).

PS. Pościągaj sobie klipy ze stronki, którą Ci poleciłem, to zobaczysz jak można śmigać na wrotkach po mieście.
A ja chętnie zobaczyłbym filmik z Twoim udziałem (oczywiście na wrotkach).
Przysięgam jesteś niemożliwy.... :wink: rolki wolne chyba albo nawet napewno nie są bo to oczywiście Radicale K2 co prawda stary model kupiłam je w 2005 roku, ale jak na tamte czasy to były piekne . Dziekuję za klipy jutro z rana ściągne ;* a co do filmików z moim udziałem oszczędze ci rewelacji :wink: jeszcze sie zakochasz i co będzie 8) :wink:

Awatar użytkownika
malczan85

Post autor: malczan85 » wt lutego 06, 2007 9:41

xxx pisze:
malczan85 pisze:

Pozdrawiam
I luv u :wink: widziałam przed chwilką i <b>chodziło mi dokładnie o tą drugą technikę hamowania pokazana na filmie </b> ... wiedziałam że czasami można liczyć na pomoc ze strony mężczyzn :wink: A juz myslałam, że zakurzą sie całkowicie te moje wrotki leżąc w piwnicy do końca świata...
No to cieszę się, że te filmy pomogły :D . Zawsze staram się pomóc jak tylko potrafię. Nigdy nie wyrzucaj wrotek w kąt :!: Jeżeli nikt nie potrafi...to trzeba próbować samemu :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”