Jakie rolki do jazdy rekreacyjnej na początek??
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Jakie rolki do jazdy rekreacyjnej na początek??
Witam.
Mam zamiar zacząść reździć rekreacyjnie na rolkach. Chciałbym się was poradzić w doborze sprzętu. Kwota jaką chcę przeznaczyć na rolki do 200-250zł. Patrzyłem już na allegro ale kompletnie się na tym nie znam. Mają być wygodne, miec hamulec, żeby się nie rozleciały po miesiącu jazdy itp.
Jakiej firmy mam szukać rolek lub podajcie jakieś konkretne modele.
Znalazłem coś takiego:
<-------->/item263398246_rol ... _nowe.html
<-------->/item263187262_cra ... onowa.html
te są dorższe ale czy opłacała się do nich dołożyć?
<-------->/item261024863_rol ... edaz_.html
Sprzęt oczywiście dla mężczyzny o wadze ok 80 kg. Mam do was jeszcze inne pytania: Jak mam dobrać sobie rozmiar, mój rozmiar buta w jakim chodze to 43. I jeszcze jedno pytanie czy są rolki o regulowanym rozmiarze bo tych będą używać 3 osoby o rozmiarze 42,43,44.
Mam zamiar zacząść reździć rekreacyjnie na rolkach. Chciałbym się was poradzić w doborze sprzętu. Kwota jaką chcę przeznaczyć na rolki do 200-250zł. Patrzyłem już na allegro ale kompletnie się na tym nie znam. Mają być wygodne, miec hamulec, żeby się nie rozleciały po miesiącu jazdy itp.
Jakiej firmy mam szukać rolek lub podajcie jakieś konkretne modele.
Znalazłem coś takiego:
<-------->/item263398246_rol ... _nowe.html
<-------->/item263187262_cra ... onowa.html
te są dorższe ale czy opłacała się do nich dołożyć?
<-------->/item261024863_rol ... edaz_.html
Sprzęt oczywiście dla mężczyzny o wadze ok 80 kg. Mam do was jeszcze inne pytania: Jak mam dobrać sobie rozmiar, mój rozmiar buta w jakim chodze to 43. I jeszcze jedno pytanie czy są rolki o regulowanym rozmiarze bo tych będą używać 3 osoby o rozmiarze 42,43,44.
- bayya
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x110mm
- Moje rolki: Simmons Racing Tarrega 4x100
- Jeżdżę od: 01 kwie 2007
- Kontakt:
Przede wszystkim przy zakupie rolek, ważne jest żeby były one wygodne i dobrze trzymały nogę w kostce. Jeśli jest taka możliwość powinieneś przymierzyć rolki przed zakupem. Firma rollerblade jest dobra i sprawdzona, myślę że jeśli chodziłoby o jakość to będziesz zadowolony, ale mają one miękkie kółka jak na twoją wagę, więc może to wywołać dyskomfort podczas jazdy, poza tym nie wiadomo ile one wytrzymają. Na temat tych rolek powinien się wypowiedzieć Zico, bo on siedzi w Rollerbladzie. Jeśli chodzi o File, to moja koleżanka ma chyba takie same i bardzo jest z nich zadowolona. Wyglądają na bardzo solidne. Kółka są większe, przez co można szybciej śmigać, no i przede wszystkim są twardsze (82A, a Rollerblade 78A) co na Twoją wagę będzie według mnie lepszym rozwiązaniem. Co do tych trzecich nie będę się wypowiadać bo nic o nich nie wiem. Ale po tym co o nich przeczytałam to chyba i tak wybierałabym pomiędzy Filami a Rollerbladeami. Przy czym do Rollerbladeów można też włożyć większe koła 84mm, a wtedy możesz też pokombinować z ich twardością. 
- Agent_L
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
- Jeżdżę od: 01 sie 2007
- Kontakt:
To jest naprawdę loteria. Ja noszę buty Syreny nr 43, rolki PowerslideCell nr 44 oraz rolki Salomona nr 45 - i wszystkie są w sam raz. Każda firma ma inaczej.
Chociaż można trafić. Najlepiej zmierzyć długość stopy w cm i liczyć tylko po cm. (poszukaj tu na forum jak się mierzy)
Kółkami się nie przejmuj - i tak należy je zmienić na kółka firmy Hyper ; ) Z tego co ja wiem to w Filach i rekreacyjnych Rollerblade'ach bardzo oszczędzają na jakości kółek. (Co nie znaczy że początkujący jeżdzący rekreacyjnie odczuje dużą różnicę. Po prostu tylko żebyś pamiętał i zużytych kółek nie próbował zastąpić "oryginalnymi" - tylko lepszymi.)
Chociaż można trafić. Najlepiej zmierzyć długość stopy w cm i liczyć tylko po cm. (poszukaj tu na forum jak się mierzy)
Kółkami się nie przejmuj - i tak należy je zmienić na kółka firmy Hyper ; ) Z tego co ja wiem to w Filach i rekreacyjnych Rollerblade'ach bardzo oszczędzają na jakości kółek. (Co nie znaczy że początkujący jeżdzący rekreacyjnie odczuje dużą różnicę. Po prostu tylko żebyś pamiętał i zużytych kółek nie próbował zastąpić "oryginalnymi" - tylko lepszymi.)
Powerslide Cell 2006 /44 + Salomon Pilot V10 ?2004? /45
Kontakt : 505614321, PMy czytam rzadko : )
rolkowa mapka Warszawy
rolkowa mapka Warszawy
- koziar2
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Rollerblade Twister III
- Jeżdżę od: 01 maja 2006
- Kontakt:
Jesli to maja byc rolki na zime to okbayya pisze:Za duże też nie są dobre. Mogą być większe o numer góra dwa, można wtedy np. ubrać dwie pary skarpetek lub włożyć jakieś wkładki dodatkowe, ale jak ma noga latać luźno w bucie to ja odradzam.
Jakos sobie nie wyobrazam jazdy w rolkach za duzych o 2 numery + 2 grube skarpety przy temperaturze powiedzmy 25 stopni
Patrzylbym bardziej na buta i to czy jest wygodny a nie na kolka, ktore predzej czy pozniej trzeba bedzie wymienic.
Odnosnie rolek Rollerblade z Allegro - te rolki do ktorych linka podajesz to jest wersja marketowa Rollerblade-ow i w sezonie w sieci Real kosztowaly one 275,00 PLN. Tyle kasy za takie rolki bym nie dal
- jeWo
- Czterokółkowiec
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
hm
noo najlepiej poczekaj do wiosny z zakupem, albo zapytaj Zica o jakąs zimową wyprzedaż 
I troche dziwne, że chcesz żeby 3 osoby używały tych samych rolek..
1) w lepszych rolkach (np K2 jest system FitLogix) but dopasowuje się pod wpływem temperatury ciała do kształtu anatomicznego stopy, także stosowanie buta przez kilka osób jest..hm..no dziwne i można łatwo zdeformować wnętrze buta..
2) eksploatacja takich rolek może być droższa, np pod względem ścieralności kółek, bo przecież ktoś waży więcej, ktoś mnie, ten hamuje z tej strony, ten z drugiej i punkt ciężkości inaczej może się rozkładać, także kólka częściej do wymiany
3) wyobraź sobie 30stopni na dworze, jeździsz długo....a potem ktoś inny ma założyć te rolki..y..y...
no ale każdy robi to co lubi
I troche dziwne, że chcesz żeby 3 osoby używały tych samych rolek..
1) w lepszych rolkach (np K2 jest system FitLogix) but dopasowuje się pod wpływem temperatury ciała do kształtu anatomicznego stopy, także stosowanie buta przez kilka osób jest..hm..no dziwne i można łatwo zdeformować wnętrze buta..
2) eksploatacja takich rolek może być droższa, np pod względem ścieralności kółek, bo przecież ktoś waży więcej, ktoś mnie, ten hamuje z tej strony, ten z drugiej i punkt ciężkości inaczej może się rozkładać, także kólka częściej do wymiany
3) wyobraź sobie 30stopni na dworze, jeździsz długo....a potem ktoś inny ma założyć te rolki..y..y...
no ale każdy robi to co lubi
- Agent_L
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
- Jeżdżę od: 01 sie 2007
- Kontakt:
łe, kurcze, dopiero teraz zauważyłem to o 3 różnych osobach.
Zapomnij.
Zapomnij.
Powerslide Cell 2006 /44 + Salomon Pilot V10 ?2004? /45
rolkowa mapka Warszawy
rolkowa mapka Warszawy