Takie czy takie!?

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

pss
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Takie czy takie!?

Post autor: pss » pn stycznia 21, 2008 7:31

Hej.

Przeglądałem ostatnio ofertę sklepów i jestem przerażony ilością dostępnych rolek.
Kiedyś jeździłem na rolkach, ale to było kilkanaście lat temu i wtedy wszystko było prostsze :)
Ostatecznie mój wybór padł na następujące rolki fitnessowe:

Tempish http://www.botas.pl/sklep/70_887_Tempis ... ange_39-43

Botas (mój faworyt) http://www.botas.pl/sklep/70_723_Botas_Phantom_41-45

Teraz powiedzcie mi, czy nie wydaje wam się, że rolki Botas mają solidniejszą płozę?
Nie planuję na początku żadnych skoków na murki itp.,
ale chciałbym mieć pewność, że jak się zdarzy skok z 40 cm, to nie będę musiał zbierać kółek.
A nie mam zamiaru na początek kupować rolek Powerslide'a http://www.botas.pl/sklep/191_1368_Powe ... Cell_II_FS :mrgreen:

Może macie inne typy do max. 270 zł?

Awatar użytkownika
krzemol
Kontakt:

Re: Takie czy takie!?

Post autor: krzemol » pn stycznia 21, 2008 8:27

Coz tak sie sklada ze dwa lata temu zaczynalem na rolkach Botas Phantom i jesli to maja byc rolki na poczatek do jazdy rekreacyjnej to sa ok. Udalo mi sie na nich nawet przejechac jeden maraton, choc o malo nie zaliczylem dzieki nim ciezkiej gleby, ale jakos udalo sie dojechac do mety z odkrecajacym sie kolkiem. Roleczki maja szeroki but i jak dla mnie dosc slabe trzymanie stopy. Jesli masz zamiar czesto zdejmowac kolka np po to zeby wyczyscic lozyska to trzeba sie liczyc z czesta zmiana osiek, bo sruby sa kiepskie i lby sie wyrabiaja. Dodatkowo trzeba uwazac na tulejki bo sa troche przydlugie/przykrotkie i nie mozna porzadnie skrecic kol bo przestaja sie krecic :)) Ogolnie przy czestym uzywaniu niestety ale roleczki kapituluja dosc szybko. Fatalne jest rozwiazanie mocowania kol gdzie sruby blokuja sie wrzynajac sie w ploze. Dodatkowo kolka to w zasadzie utwardzany budyn wiec kwalifikuja sie od razu do wymiany, co wiaze sie z kosztem conajmniej 100zl. Jesli masz zamiar jezdzic dosc duzo to naprawde zdecydowanie lepiej dolozyc 100 zl i kupic te powerslidy. U mnie botasy przetrwaly 4 miesiace i kupowalem roleczki do jazdy szybkiej :twisted:
"Ludzie z natury są niemal tacy sami;
z praktyki wynika, że bardzo się między sobą różnią."
Konfucjusz
Twister Trojmiasto

pss

Post autor: pss » wt stycznia 22, 2008 7:53

Dziękuję za dostarczenie niezwykle wyczerpującej informacji :)

Czyli walkowerem ze strony Botas na placu boju pozostał Tempish, chyba, że zaraz ktoś dostarczy podobnych informacji :)

Awatar użytkownika
krzemol
Kontakt:

Post autor: krzemol » wt stycznia 22, 2008 8:59

wcale nie twierdze ze Botasy sa gorsze od Tempisha. Po prostu nie licz na to ze kupujac rolki za niecale 300zl dostaniesz jakies super rolki, beda to po prostu roleczki do normalnej jazdy i przy intensywnym uzytkowaniu sie rozpadna. A jesli chodzi o "tempisza" to koleczka w zasadzie tej samej marnej jakosci jak i u Botasa :).
"Ludzie z natury są niemal tacy sami;
z praktyki wynika, że bardzo się między sobą różnią."
Konfucjusz
Twister Trojmiasto

pss

Post autor: pss » ndz stycznia 27, 2008 1:58

Ostatecznie kupiłem takie :)

Super się jeździ, tylko niech ten śnieg przestanie padać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”