Pare pytań

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Nameless
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Pare pytań

Post autor: Nameless » czw kwietnia 13, 2006 9:00

Witam,
Chciałbym jeździć na roklach i moge wydać na nie ok.400zł. Czy moglibyście mi doradzić jakie rolki kupić? I czy jest jakiś sklep w Poznaniu?
z góry dziekuje

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » czw kwietnia 13, 2006 8:37

Hej, sklepów sportowych w Poznaniu jest sporo, np.:

http://sklepnarty.com/go/_files/?file=contact.html
http://www.skiteam.pl/?open=sklepy&id=3
http://www.maltasport.pl/

Jeśli się pospieszysz, to złapiesz jeszcze przeceny z zeszłorocznych kolekcji (na pewno są w Pinku i Ski Teamie). Ale jeśli dopiero zaczynasz jeździć, to może na początek spróbujesz kupić dobre, ale używane rolki w komisie (tych z supermarketów raczej nie kupuj)? Bo pamiętaj, że przydadzą Ci się również ochraniacze (ok 50-70zł) i ewentualnie kask (ok 100-130 zł). Używane możesz kupić np. tu:

http://www.maltasport.poznan.pl/

Pozdrawiam!

Nameless

Post autor: Nameless » czw kwietnia 13, 2006 8:43

Dzięki za podanie sklepów.
Kiedyś jeździłem, ale przestałem(niepamiętam dlaczego), więc kompletnie początkującym niejestem :)
Wiem, że niepowinno się kupować rolek w supermarketach, ale dlaczego? Mam 15 lat a rolki mają być moim prezentem na imieniny, a rodzice niewidzą różnicy pomiędzy rolkami z supermarketu a ze sklepu sportowego(uważają ze to strata pięniędzy kupować droższe). Musze przekonać rodziców...

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » pt kwietnia 14, 2006 12:08

Nameless, to tak na zdrowy rozsądek - takie rolki bez metki są kiepskiej jakości - nie starczą na długo. Mogą się popsuć w najmniej odpowiedniej chwili, a ty zaliczysz długi lot koszący... obyś miękko wylądował. No i jeszcze jedna sprawa - są często robione byle jak, więc trudniej je dopasować tak, żeby odczuwać pełny komfort = odciski, obtarcia i tak dalej...

Nie mówię że tak być musi, ale te lepsze rolki po prostu gwarantują jakość. Chociaż w twoim przypadku jest pewnie jeszcze ten problem, że stopa ci rośnie, więc trochę twoich rodziców rozumiem... Przemyśl na spokojnie i zasięgnij opinii kogoś jeszcze - może akurat zna jakieś tańsze rolki godne polecenia.

No i pamiętaj o przecenach w sklepie - byłam w nich wczoraj, więc to bardzo aktualne! ;)

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » pt kwietnia 14, 2006 12:26

Cztery podstawowe różnice:

-wytrzymałość - markowe rolki posłuża Tobie kilka lat jeżeli będziesz o nie dbał

-komfort stóp i wygoda użytkowania- dobre rolki mają miękkie, ukształtowywującą się do kształtu stopy wypełnienie, co umożliwia wielogodzinne użytkowanie. Poza tym różne systemy szybkiego wiązania itp bajery

-możliwości - dobre rolki są dużo szybsze, mają lepszą geometrie i odpowiednio mocne materiały, co umożliwia "wyciśnięcie" z nich dużo więcej niż z badziewa, którego kółeczka się ledwo kręcą.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Nameless

Post autor: Nameless » pt kwietnia 14, 2006 1:46

Go w jakim sklepie były przeceny? Sklepów w Pozananiu nieznam i jestem jedynym z mojej kalsy co interesuje się rolkami :/ więc niemam kogo się o to spytać.

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » pt kwietnia 14, 2006 3:45

Pink Sport i Ski Team, możliwe też, że w Maltasport. Adresy wszystkich znajdziesz w internecie. Pozdrawiam!

Nameless

Post autor: Nameless » czw kwietnia 20, 2006 7:10

Dzięki za podanie sklepów. Kupiłem Salomony Optima 5 i dobrze mi się na nich jeździ.
Przez pare lat przerwy a niezapomniałem jak się jeździ :)

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » czw kwietnia 20, 2006 11:08

Gratulacje! Udanego sezonu! 8) :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”