Ważę ok 95kg i przy 192/3cm wzrostu kwalifikuję się raczej do kategorii żyraf wagi ciężkiej co nie przeszkadza mi w byciu całkiem niezłym snowboardzistą lecz zima jest krótka
Po przekonywaniu przez @zico, że jednak warto dołożyć 250zł do lepszego sprzętu i lekturze ponad 300 tematów na tym forum wybór rolek zawęziłem w zasadzie do dwóch pozycji.
Oto jakie informacje zebrałem:
Spark 84
- Wygodny miękki but
- Dobre koła (dla osoby o moich gabarytach) w zestawie
- Płoza z domieszką magnezu
- Zapinane na klamry
- Niewyjmowalny liner (przez co trudniej utrzymać je w czystości czy też rozbudować później)
- Nakierowane raczej na fitness niż urban
Fusion X3
- Jest to tańszy brat Fusion 84
- Twarda skorupa dobrze trzymająca nogę i klasyfikująca raczej ten model pod urban
- Koła 80a które szybko zajadę co pociąga za sobą wydatek 160-240zl [jak szybko - tu pytanie do osób które owy model posiadają a wiem, że jest ich sporo]
- Kompozytowa płoza na UFS którą można w przyszłości wymienić jak okaże się zbyt miękka
- Rzepy zamiast klamer z opcją upgrade za ~100zl (z tego co pisało kilka osób jednak noga i tak trzyma się pewnie)
- Widziałem wiele modyfikacji X3 z 2011 na typowo parkowe - wnioskuję więc, że można je dość uniwersalnie rozbudować i są dość mocne
Podsumowując...
1. Oba modele kosztują podobnie (+/- 650zł). Skłaniam się osobiście ku opcji nr 2 po lekturze forum jako mocnej i pewnej propozycji - co wy na to?
2. Jest też poboczny problem wyboru rozmiaru - jak dokładnie mierzyć stopę i czy dodawać owe 0.5cm - każdy mówi w zasadzie co innego o mierzeniu. But snowboardowy posiadam 44.5 (28.5cm) i wiem, że taki rozmiar jest dla mnie idealny (po 10h nadal moje nogi nie chcą uciekać na drugą półkulę
3. Gdzie najlepiej zakupić sprzęt? Stacjonarnie byłoby najlepiej lecz w moim mieście (Siedlce) są jedynie dwa sklepy - jeden strice snowboardowy, w drugim niestety asortyment malutki a obsługa niemiła i niekompetentna niestety.
U @zico znalazłem X3, Sparki tylko w wersji damskiej