szykuje sie do zakupu rolek Rollerblade Spark 80 W 2011
.Jezdzilam regularnie 10 lat temu, dosc intensywnie i dobrze mi szlo, kilka tygodni temu wypozyczylam rolki na probe i utrzymywalam rownowage, jezdzilam bez problemu, chociaz troche koslawo, nakrecilam sie baardzo pozytywnie!
I mam w zwiazku z tym kilka pytan laika, mam nadzieje, ze potraktujecie mnie lagodnie;):
1. wg miary, moje stopy mierza 25.1 cm. Zaproponowano mi rozmiar 25,5 Rollerblade, jak dla mnie rewelacja (gdyby nie pewien problem, o ktorym ponizej), niestety jestem bardzo meczaca jesli chodzi o zakup jakichkolwiek nawet butow, a co dopiero rolek. KAzde buty przymierzam setki tysiace razy... Akurat rozmiaru 25 nie bylo, wiec niestety nie mam porownania... ale z drugiej strony, czy jest sens kupowac rozmiar 25, skoro stopa mierzy 25.1? Nie wiem czy szukac innego sklepu z pelna rozmiarowka, czy zostac przy 25,5...
2. jak juz pisalam, rolki spisywaly sie swietnie gdyby nie jeden ¨zewnetrzny¨ problem. Dwa tygodnie temu wypozyczylam sobie rolki (Fila NRK, rozmiar 39), ktore po dwoch dniach doslownie zmasakrowaly mi lewa stope. Pod kostka mialam wielki krater, ktory dopiero teraz (10 dni) zaczal ¨zasychac¨. Smaruje sie specyfikami prosto z apteki (dopiero teraz koles ze sklepu mi powiedzial o jakis magicznych plastrach, ktorych on uzywa do hokeja i ktore podobno sa popularne wsrod rolkarzy).
Przymierzane rolki byly jak druga skora gdyby nie wlasnie ta ranka pod kostka... tylkko to miejsce mnie ¨dreczylo¨...
Chce kupic rolki jak najszybciej, tesknie za jezdzeniem, nie wiem jednak czy jest sens kupowac z jeszcze nie wygojona stopa? Z drugiej strony, nie sadze tez, zeby komfort jakos drastycznie mi sie zmienil po wyleczeniu stopy (w sensie, nie sadze, zebym po wyleczeniu nagle przymierzyla rozmiar 40 i ze byloby super).
Jakies rady specjalistow? Czekac az sie wygoi (jak juz pisalam, jest to strup, ktory przeszkadza i ktory ¨czuc¨ po scisnieciu np. butem), czy kupowac juz teraz?
3. pytanie zostawilam na koniec, poniewaz jest dosc, ekhm.. glupie. Zdjecie rolek zalaczone powyzej... Jak widac rolki sa w bardzo jasnym kolorze (pomijam juz te esy floresy, ktore w ogole mi sie nie podobaja). Domyslam sie, ze po intensywnym uzytkowaniu, po jakims czasie rolki te beda obrzydliwie wprost brudne... Czy mozna je w jakis sposob... uprac?
Z gory bardzo Wam dziekuje!!!