Od pewnego czasu (nieregularnie) zakladam rolki i troche sobie jezdze, Na wstepie chcialem jednak prosic o kilka porad, albo kontakt z kims kto ma troche wiecej doswiadczenia. Moze sa jakies ciekawe strony z kursami, cwiczeniami itd. (jeśli są tu na stronie to przepraszam za niedopatrzenie)
Moze krotko o sobie, troche glupio mi, bo moze troche nie pasuje do tego forum, ze wzgledu na wiek - dawno przekroczone 30 lat. Ale podobno na nauke nigdy nie jest za pozno.
Wzrost 187, waga okolo 80 - to do zobrazowania osoby do rolek. Mieszkam we Włocławku (fuj).
Jesli chodzi o umiejętności to napewno równowage juz potrafie utrzymać, to zostało mi chyba z dzieciństwa, gdy pare razy jezdzilem na łyżwach.
A na poważnie, posiadam dosyc wiekowe już rolki firmy Bauer Fx 3, umię jeździć na nich do przodu
Chcialbym nieco rozwinac swoje umiejetnosci, najbardziej mi brakuje sposobu na w miare skuteczne hamowanie!! Bardzo wazne dla mnie bo juz kilka razy ratowalem sie kontrolowanym upadkiem zeby nie zderzyc sie z kims/czyms.
Druga sprawa, swiadomie ograniczam ilość jazdy, bo wydaje mi sie ze cos robie niepoprawnie, a nie chcialbym wpasc w jakies zle nawyki, ktore potem utrudnia mi rozwoj - wiec gdzie mozna doczytac sie na temat pozycji w czasie jazdy, ulozenia nóg, srodka ciezkosci, przygotowania na rozne nieoczekiwane sytuacje ?
Trzecia sprawa to jazda tylem, widzialem to na filmach i gdzies w innych miastach ze niektorzy jakos wykonujac ruchy nogami zaczynaja jechac do tylu .. moje proby konczyly sie glownie utratą rownowagi.
Czwarta sprawa - bardziej techniczna (albo na pokaz), jak napisalem, posiadam rolki Bauer Fx 3, osobiscie nie znam sie na markach i nie wiem jak sie te rolki plasuja w rankingach jakosci ale przeokropnie irytuje mnie odglos rolek (kolek) w czasie jazdy, mimo ze kola sa na lozyskach to odglos przypomina dzwiek wydawany przez jakies plastikowe kola w zabawkowym samochodzie, tak jakby kola w rolkach byly z plastiku a nie gumy. Bardzo mi sie podobaja takie niskie, lekko przytlumione odglosy z rolek - ale czym to jest spowodowane? Pewnie powinienem wymienic kolka, tylko jakie to powinny byc?
Piąta sprawa - moze powinienem kupic nowe rolki? Poprosze o porady, jakie rolki daja dobry komfort jazdy oraz co myslicie na temat rolek z 3 ale duzymi (ponad 10cm srednicy) kolami? pytam z ciekawosci, bo i tak nie widzialem takich z rozmiarem mojej stopy (46)
Osobiscie, chetnie moge sie gdzies przejechac do innego miasta, zeby z kims przedyskutowac i pocwiczyc, w koncu zabieralem juz rolki ze sobą do Holandii i tam tez jezdzilem, fajnie sie jezdzi po marketach, zwlaszcza ze nikt nie zwraca uwagi
podsumowujac oto problemy jakie chcialbym rozwiazac:
1 - hamowanie + lepsza rownowaga
2 - zasady jazdy, technika jazdy
3 - jazda do tylu, rownowaga w tym manewrze
4 - rolki, odglosy kolek, wymiana kolek
5 - jakie rolki kupic i jak sie jezdzi na rolkach z wiekszymi kolami
6 - kontakt, spotkanie itp
Pozdrawiam, sorki jezeli cos napisalem niejasno,
Jonek
PS.
uzupełnienie: z rok temu odkrecilem hamulec od rolki, bo wszelkie proby zastosowania go konczyly sie na glebie, a hamowanie przedstawione na filme w jednym z ostatnich postów w temacie HAMOWANIE to chyba dla mocnych profesjonalistow