Mieszkam w okolicy Torunia i postanowiłam sobie kupić rolki. Zamierzam jeździć rekreacyjnie, ale zupełnie nie wiem jaki sprzęt wybrać i gdzie go zakupić.
Pomożecie?
Z góry dziękuję i w razie potrzeby dostarczę więcej informacji
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
W wakacje będę jeździła prawie codziennie, a w roku szkolnym w weekendyDoody pisze:Jak często będziesz jeździć, ile km, ile ważysz, jakie są twoje umiejętności na rolkach/łyżwach?
Doody pisze:3km to chyba na rozgrzewkę
Co do rolek: Rollerblade Spark 84, Crossfire, Activa, Igniter 90 ewentualnie Powerslide Phuzion 4.
Stopę mam przeciętną.. Ale nie mam tyle, żeby wyłożyć na rolki(rodzice się nie zgadzają na tak duży wydatek). Dodatkowo wolałabym nie kupować ich przez internetGiS pisze:jeżeli jedynym czynnikiem ograniczjącym kasę jaką chcesz przeznaczyć jest to, że szkoda by było to pamiętaj, że lekko używane rolki z powyżej podanych modeli zawsze możesz odsprzedać za min. 50% wartości. To sprzęt markowy i polecany, więc nie będzie z tym jakiegoś szczególnego problemu w ogólnym rozrachunku.
No chyba, że masz baaaardzo nietypowy (mały) rozmiar stopy;p
GiS! Ona już jest rolkarką! Chyba nie masz złudzeń.GiS pisze:Jeśli masz gdzie przymierzać marketowe rolki...
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. NIGDY nie miałam zamiaru kupować sprzętu w markecie. Zamierzam poszperać trochę po sklepach sportowych.gatomalo pisze:Cześć BlackFrenzy.
Napisałaś, że trochę jeździłaś na łyżwach a nawet przedstawiłaś już wstępny harmonogram jazdy na przyszłych rolkach.
Jest to więc prawdopodobnie zajęcie właśnie dla Ciebie. Nawet jeśli tylko rekreacyjnie i z możliwymi przerwami jak to w życiu..., to spodoba Ci się i kupionych rolek na pewno nie porzucisz. No chyba by kupić jeszcze lepsze.
Co zrobić?
Nie kupuj teraz. Niestety. Poczekaj miesiąc, dwa - pod koniec czerwca powinny zacząć się wyprzedaże. I tu jest Twoja szansa.
Rolki rekreacyjne możesz kupić przez internet, zwłaszcza od sklepu. Zmierz stopę, dodaj pół cm.
Dla nowych rekreacyjnych - internetowa pomyłka niemal nie istnieje.
Kup tylko nowe i tylko uznanej marki - najlepiej Rolerblade Spark 84 mm, lub coś podobnego albo wyżej. Być może uda Ci się kupić już za ~400 zł., choć mnie udało się nawet za 260 zł w lutym, jednak wtedy Delta Sport już zamykała swoją działalność.
Absolutnie nie wchodź w mało popularne firmy, bo Tobie są potrzebne rolki docelowe, Ty już wiesz, że będziesz jeździła i jak. Masz także łyżwiarskie podstawy.
Jeśli mimo wszystko nie chcesz kupować przez internet, to przynajmniej poszukaj w internecie sklepów sieciowych (Go Sport, Intersport...), możesz tam zamówić a przymierzyć/odebrać w tradycyjny sposób w ich lokalu i dopiero zapłacisz.
(...dla higieny wypada podać też profesjonalny sklep zico - no ale o nim wszyscy tu wiemy)
GiS! Ona już jest rolkarką! Chyba nie masz złudzeń.GiS pisze:Jeśli masz gdzie przymierzać marketowe rolki...
Ale podoba mi się Twoje kompromisowe podejście do zakupówA ja też się nie zmieniłem!
Podsumowując: poczekaj, jednocześnie uzbieraj trochę więcej, rozglądaj się, tylko nowe (używki to zawsze ryzyko), raczej tylko Spark, Activa.
A niby jest tak polecana -.-zico pisze:Powiem krótko - dno i 2 metry mułu, powyższa marka w rolkach.