Poznań 10 Maraton 11.10.2009 - jest trasa!

Poznań Maraton i półmaraton dla wrotkarzy, historia dziesięciu edycji od 2000 r. do 2009 r. Wyniki, komentarze, galerie.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Poznań 10 Maraton 11.10.2009 - jest trasa!

Post autor: bj43 » wt października 06, 2009 9:28

slaweks pisze:Właśnie dostałem takiego maila od organizatora:

Ważna Informacja!
Drodzy Rolkarze i Wózkarze
Pragniemy Państwa poinformować że w tym roku meta rolek oraz wózków znajduje się na ulicy Wiankowej, na wprost, za mostkiem (patrz link do mapki: http://marathon.poznan.pl/images/storie ... _wozki.png). Informujemy także: Panie na rolkach startują 2 minuty po Panach na rolkach.
Organizator Maratonu Poznań
Dodatkową atrakcją za metą będzie zjazd lub zejście po schodach na miejsce odbioru depozytu.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » śr października 07, 2009 9:47

Witam
Sytuacja dojrzała do tego aby wyjaśnić Państwu kilka spraw związanych z poznańską imprezą.

W dniu 07.10.2009 rozmawiałem poraz kolejny z Panem Ferdynandem Stachowiakiem z POSiR Poznań. Poinformował on mnie, iż meta zawodów dla wrotkarzy w Poznaniu będzie jednak znajdowała się w ciągu ul. Wiankowej, ponad nowo wybudowanymi trybunami. Mapa tutaj
Tym samym POSiR nie zrealizował ŻADNEGO z postulatów, które wysunęliśmy na ubiegłorocznym listopadowym spotkaniu. Co więcej - jestem zdania, iż zepchnął wrotkarzy na zupełny margines poznańskiej imprezy. Nie dość że nie omijamy bardzo niebezpiecznego zakrętu przy "źródełku" (to zakręt noszący w poznańskim środowisku wrotkarskim obecnie nazwe "Przystojnego Blondyna”) o którym wielokrotnie dyskutowaliśmy z POSiR, to jeszcze odsunął nas od kibiców. Bo gdzie będą się znajdować kibice ? Oczywiście na dole na nowych trybunach. Kto z nich będzie wiedział że ponad ich głowami kończą zawody wrotkarze ? Kto tam wogóle przyjdzie ? A no tylko kilka osób bezpośrednio związanych z wrotkami. A więc zabierajcie rodziny aby miał Wam kto kibicować na mecie.
W tym kontekście drabina na mecie w roku ubiegłym to błahostka. Osobiście jestem zdania, iż przeniesienie mety ma również na celu zatuszowanie braków działań zmierzających do porawy bezpieczeństwa, takich potknieć jak to z drabiną. Wszelkie media (prasa, telewizja, reporterzy) będą na dole w miejscu gdzie będzie meta biegaczy i tam gdzie była meta również dla wrotkarzy w latach ubiegłych. Odpada zatem ryzyko pokazania w mediach zakrwawionego Wojtka45, obitego przez samochód PiotraB, lub innej sytuacji nie bedącej na ręke organizatorom. Pamiętajcie proszę, że przestawienie mety przez organizatorów jest tylko i wyłącznie w ich interesie. Z pewnością nie jest to w interesie wrotkarzy, gdyż wszystkie potencjalnie niebezpieczne miejsca z lat ubiegłych pozostały nie zmienione, a co więcej doszły nowe.
Pozostałe nasze postulaty a więc: trasa bezpieczna dla wrotkarzy, nadajniki GPS dla kilku wrotkarzy aby NASZ komentator miał możliwość śledzenia walki wrotkarzy i komentowania jej na bieżąco dla kibiców, aby przybliżyć im nasz sport, także nie zostaną zrealizowane. Pomimo złożenia 5 propozycji przebiegu nowej trasy (zaplanowanej zgodnie z wytycznymi POSiR) nikt z tej instytucji nie pofatygował się poinformować, nie mówiąc już o jakiekolwiek konsultacji nowej trasy. Trasa została nam NARZUCONA pomimo wielu spotkań, rozmów, telefonów.
Jedynie prośba, aby w związku z Długodystansowym Grand Prix Polski kobiety wystartowały 2 minuty po mężczyznach została uwzględniona.
W świetle tych działań SSW MALTA POZNAŃ wystosuje oficjalny protest do Prezydenta Miasta Poznania Pana Ryszarda Grobelnego z pełnym opisem naszych działań i działań POSiR.
Mam świadomość, iż dla Państwa będzie to po prostu kolejna , miejmy nadzieje fajna i bezpieczna impreza. Ja, z moim emocjonalnym stosunkiem do działań POSiR, nie chcę w niej uczestniczyć na tych warunkach które nam narzucono. Pozostaje oczywiście kwestia opłaty startowej. 65 PLN tak jak biegacze a potraktowano wrotkarzy jako zawodników gorszej kategorii ? Pytanie także czy 65 PLN za pół imprezy to nie za dużo ?
Przykre niestety jest to ze cały rok pracy poszedł na marne. Ale niestety tak czasem jest.

Pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
piotro
Ścigant 4x110mm

Post autor: piotro » śr października 07, 2009 10:38

Przecież mówiłem, że będzie padać.
UWAGA!!! WOŻĘ SIĘ!!!

Awatar użytkownika
Marek
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Marek » śr października 07, 2009 10:46

pare lat temu wspominałem o bojkocie tej imprezy

zgola

Post autor: zgola » śr października 07, 2009 12:02

bojkot niewiele da gdyż wszyscy rolkarze nie zbojkotują a nawet kilkudziesięciu nie spowoduje niczego przy truimfie orgów w postaci rekordu frekfencji maratonu jako całości który jest niemal pewny.
wg mnie jedynym sposobem na zrobienie czegokolwiek jest rodzaj manifestacji.... co by się stało gdyby na starcie rolkarze staneli z transparentem z którym przejechaliby pierwsze kilkaset metrów??? media "ładnie" by to opisały... orgowie mieliby problem co z tym fantem zrobić na przyszłość i może w przyszłym roku rozmowy Andrzeja przyniosłyby efekt .....
najgorszy scenariusz jest taki że nie dopuszczą rolkarzy do startu - ale nikt wam tego tak czy siak nie zagwarantuje na przyszłe lata... od jakiegoś czasu na MP dochodzi do marginalizacji rolkarzy...
wg mnie taka akcja spowoduje, że będzieci niechętnie widzianą grupą z którą jednak trzeba będzie się liczyć, a na dzisiaj to orgowie wiedzą tyle, że nie ma się czym przejmować gdyż cokolwiek oni nie powiedzą Andrzejowi to i tak nie ujrzy światła dziennego najwyżej kilku rolkarzy będzie mniej - więc i mniejszy kłopot....
piszę gdyż rolki to bliski mnie sport - trochę zaniedbany w tym roku - między innymi ze strachu po upadkach ...

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » śr października 07, 2009 12:27

zgola pisze:bojkot niewiele da gdyż wszyscy rolkarze nie zbojkotują a nawet kilkudziesięciu nie spowoduje niczego przy truimfie orgów w postaci rekordu frekfencji maratonu jako całości który jest niemal pewny.
wg mnie jedynym sposobem na zrobienie czegokolwiek jest rodzaj manifestacji.... co by się stało gdyby na starcie rolkarze staneli z transparentem z którym przejechaliby pierwsze kilkaset metrów??? media "ładnie" by to opisały... orgowie mieliby problem co z tym fantem zrobić na przyszłość i może w przyszłym roku rozmowy Andrzeja przyniosłyby efekt .....
najgorszy scenariusz jest taki że nie dopuszczą rolkarzy do startu - ale nikt wam tego tak czy siak nie zagwarantuje na przyszłe lata... od jakiegoś czasu na MP dochodzi do marginalizacji rolkarzy...
wg mnie taka akcja spowoduje, że będzieci niechętnie widzianą grupą z którą jednak trzeba będzie się liczyć, a na dzisiaj to orgowie wiedzą tyle, że nie ma się czym przejmować gdyż cokolwiek oni nie powiedzą Andrzejowi to i tak nie ujrzy światła dziennego najwyżej kilku rolkarzy będzie mniej - więc i mniejszy kłopot....
piszę gdyż rolki to bliski mnie sport - trochę zaniedbany w tym roku - między innymi ze strachu po upadkach ...
Zgadzam się w pełni z tym stanowiskiem. Bojkot na kilka dni przed startem jest niemożliwy do przeprowadzenia, tym bardziej, że niektórzy o nim się nie dowiedzą, a niektórzy nie wezmą w nim udziału. Wszyscy widzimy jak traktują nas organizatorzy i musimy coś zrobić, żeby dostrzegli też nasze problemy. Jeśli przez to nie będą nas chcieli w kolejnych latach - trudno, uważam, że nic na siłę.

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne

Post autor: WOJTEK45 » śr października 07, 2009 3:09

a może po prosty się nie ścigajmy? pojedźmy piknikowo i rozrywkowo ? taka wielka grupa jadąca w fitnesowym tempie?
a nagród na podium nie odebrać?

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » śr października 07, 2009 3:14

WOJTEK45 pisze:a może po prosty się nie ścigajmy? pojedźmy piknikowo i rozrywkowo ? taka wielka grupa jadąca w fitnesowym tempie?
Jeszcze dzis idę z Piotrem na 16:30 do POSiR. Ja juz nie mam siły ale Piotr S. prosi abym z nim poszedł. Jutro lub wieczorem napisze jak było.
Przejazd fitnesowy - uwazam ze ten sposób manifestacji i oficjalne pismo powinien być zauważony

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: WOJTEK45 » śr października 07, 2009 3:20

wtedy byśmy wszyscy razem na metę wjechali tak żeby nie dało się ustalić zwycięzcy i znowu org miałby kłopot.... :lol:

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Andrzej » śr października 07, 2009 3:25

WOJTEK45 pisze:wtedy byśmy wszyscy razem na metę wjechali tak żeby nie dało się ustalić zwycięzcy i znowu org miałby kłopot.... :lol:
Marzy mi się przejazd manifestacyjny w tempie załóżmy że ok. 18/22 km na godzinę. Wtedy wszyscy by nadążyli. Tylko co zrobić z tymi kilkoma którzy chcą się ścigać ?

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » śr października 07, 2009 3:30

Gdyby pierwsza linia trzymała na starcie transparent, nikt by się siłą rzeczy ścigać już nie mógł...

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: WOJTEK45 » śr października 07, 2009 3:47

nie sądzę aby to był duży kłopot. dla dobra przyszłości warto odpuścić 21 km

zgola

Post autor: zgola » śr października 07, 2009 6:11

WOJTEK45 pisze:wtedy byśmy wszyscy razem na metę wjechali tak żeby nie dało się ustalić zwycięzcy i znowu org miałby kłopot.... :lol:
chip control zawsze znajdzie zwycięzcę
WOJTEK45 pisze:a może po prosty się nie ścigajmy? pojedźmy piknikowo i rozrywkowo ? taka wielka grupa jadąca w fitnesowym tempie?
orgowie fetując ilość biegaczy nie zauważą czy pojedziecie 18 czy 28 km/h - to rozumieją wtajemniczeni...
"media" zaatakują temat ale rolkarze muszą go podać im na tacy.....

Slywek

Post autor: Slywek » śr października 07, 2009 7:11

Jak wszyscy pojadą wolno i biegnący kenijczycy będą mieli problem z wyprzedzaniem, to ktoś to zauważy.
Tylko trzeba im potem wytłumaczyć, że nasze tempo zależało od bezpieczeństwa wybranej przez nich trasy.

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: WOJTEK45 » śr października 07, 2009 7:15

a chipy można wsadzić w jeden worek i oddać orgom na mecie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poznań Maraton - historia dziesięciu edycji maratonów od 2000 r. do 2009 r.”