Poznań 10 Maraton 11.10.2009 - jest trasa!

Poznań Maraton i półmaraton dla wrotkarzy, historia dziesięciu edycji od 2000 r. do 2009 r. Wyniki, komentarze, galerie.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Poznań 10 Maraton 11.10.2009 - jest trasa!

Post autor: bj43 » czw października 01, 2009 12:43

Piotr B pisze:Ale przecież możesz podzielić się swoimi uwagami z organizatorami, na pewno Cię nie zdyskwalifikują na wyścigu, a może nawet odpowiedzą.
Poznamy wówczas ich argumentację.
A przyszlości może nawet zniknie znane nam hasło naszej kolezanki: Kobieta biega taniej?
Wojtek H. podał podstawę prawną opracowaną przez WIC i to w pełni wyjaśnia, jak sądzę, wątpliwości naszej koleżanki.
Pozdrawiam.

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: zbyt wolne

Post autor: WOJTEK45 » czw października 01, 2009 3:19

bj43 pisze:=
......i to w pełni wyjaśnia, jak sądzę, wątpliwości naszej koleżanki.
Czy ja wiem czy wyjaśnia???
Patrząc na Argentynki , które po MS 2009 pojechały na shoping to winny dostawać więcej..... :roll:

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » czw października 01, 2009 3:21

WOJTEK45 pisze:
bj43 pisze:=
......i to w pełni wyjaśnia, jak sądzę, wątpliwości naszej koleżanki.
Czy ja wiem czy wyjaśnia???
Patrząc na Argentynki , które po MS 2009 pojechały na shoping to winny dostawać więcej..... :roll:
Nie koniecznie - własnie dlatego kupuje się w Chinach bo taniej

Awatar użytkownika
zooosia

Post autor: zooosia » ndz października 04, 2009 12:52

A tu pytanie od laika: co się dzieje z rolkarzem przy próbie przejechania po nowych (przynajmniej dla mnie) żółto-czarnych garbach spowalniających na Wiankowej na Malcie? :shock: Można je hmm po prostu przejechać czy wymagają jakiś ewolucji? Nie wyglądały zbyt zachęcająco a że można je wyminąć (po środku, z boku) to moja psychika nie podjęłam wyzwania przejazdu po nich ... Nie jestem mistrzem rolkarskich ewolucji, po starych "garbach" po prostu przejeżdżałam, nie przefruwałam - a nie chciałabym na finiszu (pół)maratonu wybić sobie ząbków :alien: pozdrawiam
spółka: piła do kosza i kółka!

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: WOJTEK45 » ndz października 04, 2009 7:32

SPOKO LOKO LUSI SPONTON

grzegorzp
Czterokółkowiec bez hamulców
Moje rolki: staram się opanować

Post autor: grzegorzp » ndz października 04, 2009 7:39

zooosia pisze:A tu pytanie od laika: co się dzieje z rolkarzem przy próbie przejechania po nowych (przynajmniej dla mnie) żółto-czarnych garbach spowalniających na Wiankowej na Malcie? :shock: Można je hmm po prostu przejechać czy wymagają jakiś ewolucji? Nie wyglądały zbyt zachęcająco a że można je wyminąć (po środku, z boku) to moja psychika nie podjęłam wyzwania przejazdu po nich ... Nie jestem mistrzem rolkarskich ewolucji, po starych "garbach" po prostu przejeżdżałam, nie przefruwałam - a nie chciałabym na finiszu (pół)maratonu wybić sobie ząbków :alien: pozdrawiam
W ubiegłych latach na czas maratonu były one demontowane. Myslę że i w tym roku będzie podobnie.
-----------------------------
Pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn października 05, 2009 9:44

grzegorzp pisze:
zooosia pisze:A tu pytanie od laika: co się dzieje z rolkarzem przy próbie przejechania po nowych (przynajmniej dla mnie) żółto-czarnych garbach spowalniających na Wiankowej na Malcie? :shock: Można je hmm po prostu przejechać czy wymagają jakiś ewolucji? Nie wyglądały zbyt zachęcająco a że można je wyminąć (po środku, z boku) to moja psychika nie podjęłam wyzwania przejazdu po nich ... Nie jestem mistrzem rolkarskich ewolucji, po starych "garbach" po prostu przejeżdżałam, nie przefruwałam - a nie chciałabym na finiszu (pół)maratonu wybić sobie ząbków :alien: pozdrawiam
W ubiegłych latach na czas maratonu były one demontowane. Myslę że i w tym roku będzie podobnie.
Garbów nie będzie

bj43
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: bj43 » pn października 05, 2009 10:51

W pierwszym poście tego wątku, pod mapką, umieszczony jest nieaktualny już spis ulic trasy. Podaję aktualny spis (cytat ze strony PM 2009):

"Spis ulic – trasa 10 Poznań Maraton:

* Start – ul. Arcybiskupa Antoniego Baraniaka
* ul. Jana Pawła II
* rondo Śródka
* ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego
* ul. Ewarysta Estkowskiego
* ul. Małe Garbary
* ul. Wolnica
* ul. Solna
* al. Niepodległości
* ul. Królowej Jadwigi
* ul. Droga Dębińska
* ul. Świętego Jerzego / ul. o. Mariana Żelazka
* ul. Dolna Wilda
* ul. Piastowska
* ul. Droga Dębińska
* ul. Królowej Jadwigi
* most Królowej Jadwigi
* ul. Bolesława Krzywoustego
* rondo Rataje
* ul. Bolesława Krzywoustego
* ul. Bobrzańska
* ul. Inflancka
* ul. Piaśnicka
* ul. Chartowo
* ul. Arcybiskupa Antoniego Baraniaka
* ul. Wiankowa
* Meta – pozbruk tor regatowy Malta"

Edit:
Dzięki Zico za podmianę listy.
Pozdrawiam.

slaweks

Post autor: slaweks » wt października 06, 2009 4:29

Właśnie dostałem takiego maila od organizatora:

Ważna Informacja!
Drodzy Rolkarze i Wózkarze
Pragniemy Państwa poinformować że w tym roku meta rolek oraz wózków znajduje się na ulicy Wiankowej, na wprost, za mostkiem (patrz link do mapki: http://marathon.poznan.pl/images/storie ... _wozki.png). Informujemy także: Panie na rolkach startują 2 minuty po Panach na rolkach.
Organizator Maratonu Poznań

Czyli wygląda na to, że będziemy mieć trochę szybszy finisz, niż w latach poprzednich, no i tak jak w Gdańsku będziemy znowu zdołowani, gdy czołówka pań nas nagle minie :evil: :lol:

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » wt października 06, 2009 5:22

slaweks pisze:Pragniemy Państwa poinformować że w tym roku meta rolek oraz wózków znajduje się na ulicy Wiankowej, na wprost, za mostkiem (patrz link do mapki: http://marathon.poznan.pl/images/storie ... _wozki.png). Informujemy także: Panie na rolkach startują 2 minuty po Panach na rolkach.
I są to niestety jedyne rzeczy, które udało się załatwić z organizatorami...Niestety ich podejście do startu zawodników na rolkach jest nadal takie, że szkoda je komentować...

slaweks

Post autor: slaweks » wt października 06, 2009 5:33

WFH pisze:
slaweks pisze:Pragniemy Państwa poinformować że w tym roku meta rolek oraz wózków znajduje się na ulicy Wiankowej, na wprost, za mostkiem (patrz link do mapki: http://marathon.poznan.pl/images/storie ... _wozki.png). Informujemy także: Panie na rolkach startują 2 minuty po Panach na rolkach.
I są to niestety jedyne rzeczy, które udało się załatwić z organizatorami...Niestety ich podejście do startu zawodników na rolkach jest nadal takie, że szkoda je komentować...
Na razie dobre i to, bo to i tak lepiej, niż w zeszłym roku, kiedy organizatorzy nie mogli zrozumieć, że na rolkach nie da się jeździć po drabinie, gdy średnica kółka jest mniejsza, niż odległość między szczeblami :) Może jednak mentalność powoli, ale stale będzie się zmieniać i z roku na rok standardy dla rolkarzy będą się poprawiać. Oczywiście lobby naszego środowiska jest tutaj nieocenione.

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » wt października 06, 2009 5:52

slaweks pisze:
WFH pisze:
Na razie dobre i to, bo to i tak lepiej, niż w zeszłym roku, kiedy organizatorzy nie mogli zrozumieć, że na rolkach nie da się jeździć po drabinie, gdy średnica kółka jest mniejsza, niż odległość między szczeblami :) Może jednak mentalność powoli, ale stale będzie się zmieniać i z roku na rok standardy dla rolkarzy będą się poprawiać. Oczywiście lobby naszego środowiska jest tutaj nieocenione.
Pozytywnie do tego podchodzisz, zupełnie inne zdanie mają Ci co próbują z nimi się dogadać...Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie.

slaweks

Post autor: slaweks » wt października 06, 2009 6:11

WFH pisze:
slaweks pisze:
WFH pisze:
Pozytywnie do tego podchodzisz, zupełnie inne zdanie mają Ci co próbują z nimi się dogadać...Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie.
Rozumiem problem zawodu, szczególnie ze strony osób, które były bezpośrednio zaangażowane w lobbing na rzecz rolkarzy. Zresztą, w tym wątku wiele już zostało na ten temat napisane i wyraźnie widać, że nie było łatwo. Tak czy inaczej, nawet jeżeli nie udało się uzyskać tego co było w zamiarach środowiska, to dzięki Wam za to zaangażowanie. Za tydzień znowu spotykamy się w Poznaniu i znowu, mam nadzieję, będziemy się dobrze razem bawić.

WOJTEK45
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: WOJTEK45 » wt października 06, 2009 6:34

slaweks pisze: Za tydzień znowu spotykamy się w Poznaniu i znowu, mam nadzieję, będziemy się dobrze razem bawić.
nie ukrywam że moje oczekiwania związane z tegoroczną imprezą też są duże i liczę że tym razem "zapamiętam" całe zwody i nie będę miał kolejnego trudnego miejsca do golenia.. :oops: :oops: :oops:

slaweks

Post autor: slaweks » wt października 06, 2009 6:49

WOJTEK45 pisze:
slaweks pisze: Za tydzień znowu spotykamy się w Poznaniu i znowu, mam nadzieję, będziemy się dobrze razem bawić.
nie ukrywam że moje oczekiwania związane z tegoroczną imprezą też są duże i liczę że tym razem "zapamiętam" całe zwody i nie będę miał kolejnego trudnego miejsca do golenia.. :oops: :oops: :oops:
Ale musisz uważać, bo mimo zmiany lokalizacji mety, nadal trzeba pokonać ten zakręt, na którym urwał Ci się film w zeszłym roku :) - zresztą nie tylko Tobie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poznań Maraton - historia dziesięciu edycji maratonów od 2000 r. do 2009 r.”