Szczecin-rolki

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Każdy nowy temat rozpoczynamy od podania nazwy miejscowości w nawiasie, ewentualnie daty, informacji lub zapytania np. [Poznań] 02.04.2007 godz. 10:00 trening na Malcie! lub [Kraków] szukam rolkarzy jeżdżących freestyle slalom.
Praga
Prześcigant 4x100mm

Re: Szczecin-rolki

Post autor: Praga » sob kwietnia 17, 2010 10:02

homar pisze:widzę, że wy sami slalomowcy i freeridowcy.. a co dla szarego zjadacz chleba, który potrzbuje służszej trasy do jazdy do przodu + trochę placyku do ósemek i ew. prób jazdy tyłem? Polecacie coś? Arkonkę sprawdziłem.. ne wiem co oza tym. Na prawdę nie ma w Szczecinie parku z porządnymi alejkami z asfaltu?
Niestety. Nie ma u nas jakiejś dedykowanej do rolek miejscówki. Rolkarzy najwięcej tłoczy się na Arkonce. Kiedy jeszcze nie naleją wody do niecki kąpielowej można w niej poćwiczyć jazdę tyłem, przekładanki itp.. Dzisiaj byłem z rodzinką i w niecce jeździło na rolkach około 10 osób.

Jeżeli lubisz pojeździć sobie "do kolusia" alternatywą jest Castorama na Ku Słońcu. Jest tam sporej długości kółko (parking i za sklepami). Dość dobry asfalt, a jak chcesz poćwiczyć możesz pojeździć po dużych parkingach. Najlepsza godzina to po 21 kiedy zamykają interes i parkingi pustoszeją. Światło wyłączają około 23:00 choć jak ostatnio tam byłem jesienią wyłączyli gnoje o 22:00. Nie wiem jak teraz ale w zeszłym roku jeździło tam wieczorami trochę towarzystwa m.in. nasza ekipa slalom :) W tym roku mieszkam już na książąt pomorskich i mam daleko, a pod nosem przyzwoity parking Starej Cegielni + dość fajne kółko po obwodnicy śródmiejskiej ze świetną mastyksową nawierzchnią.

Jeżeli lubisz długie spacery na rolkach, świetna infrastruktura jest za granicą w Niemczech. Lidka na pewno powie co gdzie i jak bo to Ona eksploruje najwięcej te tereny. W każdym razie opowiadała, że jeździ się przyjemnie podziwiając cudne widoki.

Szczecin ma olbrzymi potencjał niestety wszystkie fajne miejsca usłane są albo jakimś z dupy pomarańczowym żwirem (Jasne Błonia) albo polbrukiem. Ciekawy jestem czy przy Kaskadzie, Basenie, Hali Widowiskowej i innych inwestycjach nasi włodarze uraczą nas równie przyjemnymi nawierzchniami.

Slalom nie potrzebuje dużych przestrzeni. Nie jest nudny jak jazda w kółko. Uważam, że to najlepsza alternatywa dla chcących sobie pośmigać na rolkach w Szczecinie. We dwóch z Marcinem mieścimy się nawet na wąskich alejkach spacerowych na Wałach i bardzo rzadko zdarza nam się rozjechać jakiegoś przechodnia :D Jakbyś kiedykolwiek miał ochotę na Slalom, wal bez żadnych uprzedzeń. Nie ma nic przyjemniejszego jak kubeczki z dobrym towarzystwie :D

Tutaj masz taką mapkę z częścią miejscówek w Sz-nie. Mapka mało uaktualniana. Wezmę się za nią jak będę miał znowu wenę: http://maps.google.com/maps/ms?source=i ... 8&t=h&z=12

homar

Post autor: homar » ndz kwietnia 18, 2010 1:51

Praga,

Dzięki za obszerną wypowiedź!

Ostrzę zęby na ten slalom, więc przy najbliższej okazji dołączę do Was na Wałach. Jednak to trzeba mieć specjalne rolki a i o umiejętnościach nie wspomnę ;-).
Castorama etc - poczekam na cieplejsze wieczory (problemy z zatokami)

Co do Niemiec to wiem, jestem z Gryfina i byłem kilka razy w zeszłym roku w Gartz jest tam taka ścieżka przez park krajobrazowy, pewnie ciągnie się do samego Schwedt ale ja tak z 10 km pociągnąłem najwięcej. Trochę szorstki jest asfalt ale generalnie lepszych warunków do dłuższej jazdy nie uświadczysz.

Do zrolkowania
Marcin

Lika
Czterokółkowiec
Moje rolki: Rollerblade Twister '09
Jeżdżę od: 15 wrz 2009

Post autor: Lika » ndz kwietnia 18, 2010 12:05

Adam,
wtorek aktualny? Wracam po chorobie na kółka i chętnie bym się dołączyła :). Tylko (wstyd przyznać) nie za bardzo wiem gdzie dokładnie na tych wałach jeździcie, bo nigdy tam nie byłam :roll: . Gdzie zaparkować najlepiej?

Dla siebie znalazłam 2 fajne miejscówki choć mają parę wad i zalet.
1. Asfalt przed domkami jednorodzinnymi przy skrzyżowaniu wrocławskiej i krakowskiej. Plusem jest asfalt porównywalny do tego spod Castoramy i oświetlenie całą noc. Minusem, choć jeszcze nie odnotowanym, mogą być skargi mieszkańców w razie zbyt głośnego zachowywania się. Obok jest droga rowerowa po której też się fajnie śmiga jak chce się odpocząć od kubeczków.

2. Korytarze akademika kordeckiego :P Dosyć nietypowo i tylko czekać aż mnie stamtąd wyrzucą, ale poślizg nieziemski :D 1000 razy łatwiej wychodzą wszystkie tricki.

Także jakby ktoś mieszkał blisko jednego z ww. i chciał pośmigać ze mną to czekam na kontakt :).
rock & rolki :D

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » ndz kwietnia 18, 2010 1:30

Lika pisze:Adam,
wtorek aktualny? Wracam po chorobie na kółka i chętnie bym się dołączyła :). Tylko (wstyd przyznać) nie za bardzo wiem gdzie dokładnie na tych wałach jeździcie, bo nigdy tam nie byłam :roll: . Gdzie zaparkować najlepiej?
Raczej aktualny. Jeździć będziemy od około 17:30 do 18:30 Jeśli chcesz nas znaleźć proponuję zacząć poszukiwania od góry. Kilka stron dalej w tym wątku są zdjęcia gdzie śmigamy. Tutaj masz mapę: http://maps.google.com/maps/ms?source=i ... 8&t=h&z=12
Generalnie nie chowamy się po kątach...

[EDIT]
A tak było dzisiaj. Oprócz nas przyjechały dziewczyny i bylo bardzo sympatycznie. Około 19:15 rzęsisty deszcz rozgonił towarzystwo i skończyła się audycja.
Obrazek

Awatar użytkownika
kmc_
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 0- 4-2009

Post autor: kmc_ » czw kwietnia 22, 2010 9:53

Jutro rolkowanie umówione jest na godzinę 16.30. Sart na wałach i w zależności od frekfencji ewentualny transfer na zamek KP (książąt pomorskich:P) Chętni poza mną i Adamem jak zwykle mile widziani:)
Jakie znowu hamulce?

Lika
Czterokółkowiec

Post autor: Lika » czw kwietnia 22, 2010 10:13

jakie hasło reklamowe :D

jeździliście dziś czy pogoda nie pozwoliła? miejscówka przy zamku sprawdzona?

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » czw kwietnia 22, 2010 10:46

Niestety pozmieniały mi się plany i odpuściliśmy czwartek. Poza tym pogoda była trochę w kratkę. W piątek ma być na pewno cieplej. Myślę, że rozgrzejemy się na Wałach, a potem sprawdzimy tą miejscówkę na Zamku, o której pisał sebastos. Wezmę aparat, popstrykam fotki i udostępnię.

Awatar użytkownika
kmc_
Czterokółkowiec

Post autor: kmc_ » sob kwietnia 24, 2010 12:39

Jako że adam widze sie nie śpieszy to powiem wam co i jak i gdzie i dziś. Zaczeliśmy w miare punktualnie o godzinie 16.30 i po jakichś 30 minutach na wałach przenieśliśmy sie żeby zobaczyć jak wygląda wyżej wspomniana miejscówka na Zamku Książąt Pomorskich. Niestety nawierzchnia nie spełniła naszych oczekiwań. Płyty są owszem przyjemne w jeździe, troche bardziej śliskie od asfaltu przez co nauka slide'ów jest możliwa bez specjalnego uszczerbku dla kółek, ładna okolica, miejsce dobrze nasłonecznione co może być też minusem w cieplejsze dni ale zgodnie z Adamem stwierdziliśmy że slalom tam to nieporozumienie. Wine ponoszą za to nie do końca precyzyjnie spasowane płyty i przerwy pomiędzy nimi wypachane zamszoną ziemią od której moczą sie kółka co skutkuje drastycznie zmniejszoną przyczepnościa i dzwonem w ostatecznym rozrachunku(jak nie wierzycie to zapytajcie naszych kolan:D). Wytrzymaliśmy tam około 45 minut i zabawa sie skończyła.

Następny wypad planujemy we wtorek spowrotem na wałach, chętni jak zwykle mile widziani.
Licze na to że Adam uzupełni moje wypociny:)
Pozdrawiam
Jakie znowu hamulce?

Awatar użytkownika
kimi
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: kimi » sob kwietnia 24, 2010 11:28

My z kolei wybraliśmy się na rozpoznanie tego terenu w okoliach Gartz (ktoś na forum wspominał o przyjemnej trasie wzdłuż Odry w kierunku do Schwedt).
Faktycznie trasa wygląda super, ładny i czysty asfalt :-)
Daleko się nie zapuszczaliśmy, tylko taki rzut okiem na początek trasy, trzeba przyznać, że zapowiada się obiecująco:
Obrazek

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » ndz kwietnia 25, 2010 10:10

W takim razie ja też w końcu wrzucę kilka fotek z piątkowej eksploracji nowej miejscówki.
W zasadzie miejsce nadaje się do jeżdżenia ale do slalomu już nie za bardzo (argumenty podał już kmc_)
Dodatkowo mam z tym miejscem już nieprzyjemne doświadczenia. Najpierw upadek na nadgarstek (bez ochraniaczy oczywiście). Założyłem ochraniacze na nadgarstki. Potem ześliźnięcie się na kolano (bez ochraniaczy oczywiście). Założyłem ochraniacze na kolana. Ta trauma przelała szalę goryczy dlatego we wtorek rolkujemy z powrotem na Wałach :P

9fingerjoe
Moje rolki: K2
Jeżdżę od: 0- 0-2110

Post autor: 9fingerjoe » ndz kwietnia 25, 2010 11:59

Witam wszystkich w ten sloneczny dzien! 8)

Jako ze juz dlugo nie jezdzilem a i nie znalem zadnej fajnej miejscowki w Szczecinie, w poszukiwaniu za miejscami do pojezdzenia wpadlem tutaj, i po pierwsze dzieki za podpowiedz z laskiem arkonskim (takiego odcinka asfaltowej drozki w Szczecinie to dlugo by szukac :P), a po drugie czytajac wasze posty oraz studiujac temat w necie bardzo zainteresowal mnie slalom. Pomyslalem ze trza by sprobowac! Raz kozie smierc hehe:P Moze ktorys z was bylby sklonny dac mi kilka wskazowek? Bylbym wdzieczny!

Poki co smigam na arkonke ;)

Pozdrawiam i milej niedzieli zycze!

Lika
Czterokółkowiec

Post autor: Lika » ndz kwietnia 25, 2010 9:03

We wtorek o której?

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » ndz kwietnia 25, 2010 9:29

9fingerjoe pisze:Moze ktorys z was bylby sklonny dac mi kilka wskazowek?
Slalom jeździmy dopiero od roku i to bez jakiegoś większego ciśnienia na progres. Coś tam już potrafimy i chętnie pomożemy. Problem w tym, że jeździmy ostatnio mocno po Wałach, a tam jest trochę ciasno i czasem tłoczno (przechodnie). Dla chcącego jednak nie powinno być aż tak źle. Zapraszamy we wtorek na Wały.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby spotkać się gdzie indziej. Arkonka niestety w dni powszednie odpada (chyba, że lubisz skakać przez płot i tłumaczyć przed strażą miejską). Przed nami długi weekend majowy. Myślę, że można się spotkać na Arkonce większą grupą i odświerzyć stare i zawrzeć nowe znajomości. Prawdopodobnie od maja zamkną kąpielisko w ramach "rozruchu". Mamy zatem jedyną okazję :D
Lika pisze:We wtorek o której?
Powinniśmy jeździć od 16:30. Ja będę godzinę. Marcin nie wiem :)

Awatar użytkownika
kmc_
Czterokółkowiec

Post autor: kmc_ » ndz kwietnia 25, 2010 10:49

Ja od 16.30 do zamknięcia:P
Jakie znowu hamulce?

9fingerjoe
Moje rolki: K2
Jeżdżę od: 0- 0-2110

Post autor: 9fingerjoe » pn kwietnia 26, 2010 12:03

We wtorek chetnie, chociaz raczej nie dam rady przed 18.30 :?
a co do weekendu w maju, to dobry pomysl! :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachodnio-pomorskie”