Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: Nowe rolki

Post autor: zico » sob kwietnia 03, 2010 8:55

Tak, tylko długością szyny oraz oczywiście wielkością kółek.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Seba Igor
Jeżdżę od: 01 maja 1998

Post autor: jar-as » sob kwietnia 03, 2010 9:08

Gość pisze: Oczywiście najbardziej ciągnie mnie do Seba FR1 :D ale kupuje rolki na raty wiec raczej seb na raty nigdzie nie kupie bo w Polsce nie są one dostępne... :?
Pozdrawiam
??????? slabo szukałeś , z ratami mogło by byc faktycznie gorzej

Awatar użytkownika
Pedro
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 01 kwie 2009

Post autor: Pedro » sob kwietnia 03, 2010 10:29

Praga pisze:3 razy prany liner
Praga, a mógłbyś napisać (tu lub na pw) - jak prałeś ? ew. ktokolwiek inny z takim doświadczeniem, bo ja ... od tamtego roku nie miałem jeszcze z twisterami takiej przyjemności :oops: (a Seby póki co jeszcze w drodze ...)
po każdej jeździe co prawda linery od razu wyskakują ze skorup i lądują na suszarce / balkonie, ale prania jeszcze nie zaznały, obcych zapachów też nie wydzielają bo każda jazda to nowy zestaw skarpet (obowiązkowo!), tak więc - pranie ręczne / pralka / namaczanie itp. ? będę dźwięczny za rady :P

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » sob kwietnia 03, 2010 11:12

Żadna filozofia. Ciepła woda. Miska. Standardowy proszek do prania (Persil). Pierzemy ręcznie, potem dobrze wypłukujemy i suszymy ale nie w pobliżu grzejników czy na słońcu.

Awatar użytkownika
suwi
Moje rolki: Powerslide Hardcore Evo

Post autor: suwi » ndz kwietnia 04, 2010 5:13

zico pisze:twister / fusion x5 - te modele
Moim zdaniem oba w tym roku sa mocno kosztowna i slabo oplacalna opcja, nie mowiac o tym ze podobnie jak w o 200-300 zł tanszych metro trzeba zainwestowac w kola.

imo PS Metro + porzadne kola (600+200), fila nrk (919 niestety jeszcze nie przetestowana, przez nikogo ze znajomych ale mysle ze to bedzie produkt godny swojej ceny), seba fr2 (800-900 cena zalezy od miejsca zakupu i kursu euro, wliczam ewentualna wysylke do Polski)

Herb
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
Jeżdżę od: 08 wrz 2009

Post autor: Herb » ndz kwietnia 04, 2010 11:20

A ja polecam Roces ASP:

Niska cena jak na sprzęt który śmiało można stawiać na równi z Twister
Świetne koła w zestawie
Przy freeride szyna 245 mm nie boli
Da się kupić na raty
Ponadto to model sprawdzony od lat, w internecie z łatwością można znaleźć wady i zalety, nie bedzie przykrych niespodzianek.

Przy kupnie na raty nie ma sensu brać metro+koła, nie widze też uzasadnienia by brać X5, oraz Twister który kosztuje zbyt wiele na Polskie realia - w tej cenie można dostać rolki oferujące więcej. NRK wyglądają ok, ale nie polecałbym ich jeszcze nikomu zaczynającemu przygodę z freestyle, Metro i X5 na papierze też wyglądały na papierze na super sprzęt, okazało się że są po prostu ok i nic poza tym. Niech wyjadacze najpierw zaznajomią się jak to z Fila jest i powiedzą coś więcej. I tu prośba do Zico, by pokusił się o recenzję jeżeli weźmie te rolki na sklep. Jestem pewien że masz predyspozycje by dać im dobry wycisk i zobaczyć ile są warte :)
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn kwietnia 05, 2010 7:47

Twister i Fusion leją Metro oraz Rocesa ASP wygodą - to jest fakt.
Co do nowych Fila - najszybciej przyszły sezon, dystrybutor za bardzo się nie wysila żeby te rolki były w tym roku...
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Googel6
Pięciokółkowiec 84mm
Moje rolki: Twister 2010
Jeżdżę od: 01 sty 2009

Post autor: Googel6 » pn kwietnia 05, 2010 3:39

przez jakiś miesiąc użytkowałem metro... kupując Twistery 243 2010 zrozumiałem co to wygoda, zwrotność i przyjemność z jazdy, czego nie moge powiedzieć o metro, które są conajmniej niedorobione!Szczerze mówiąc nie załuje wydanych pieniędzy na twistery (chociaż są droższe od mojej jednej wypłaty :D).

Awatar użytkownika
suwi

Post autor: suwi » pn kwietnia 05, 2010 6:49

zico pisze:Twister i Fusion leją Metro oraz Rocesa ASP wygodą - to jest fakt.
Nie, to jest opinia.

Mialem zupelnie inne wrazenie, liner sifiki jet b. wygodny, jak i znam 2 osoby ktore strasznie narzekaja ze twistery sa niewygodne. To sa bardzo indywidualne i subiektywne odczucia.
A żeby uzmyslowic sobie jak chora jest cena twisterow czy X5 w tym roku, wystarczy sobie doliczyc cene nowych kolek, bo na tych RB 80A mozna pojezdzic na slalomie miesiac, ja swojego zdania na ten temat nie zmienie, wiem ze RB musialobyc zachwycone w zeszlym roku ze w polowie sezonu ich rolki freeskate, byly wogole nie dostepne ale mysle ze podniesienie cen o prawie 200zł to strzal w kolano i kpina z klientow.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn kwietnia 05, 2010 8:20

suwi pisze:
zico pisze:Twister i Fusion leją Metro oraz Rocesa ASP wygodą - to jest fakt.
Nie, to jest opinia.

Mialem zupelnie inne wrazenie, liner sifiki jet b. wygodny, jak i znam 2 osoby ktore strasznie narzekaja ze twistery sa niewygodne. To sa bardzo indywidualne i subiektywne odczucia.
A żeby uzmyslowic sobie jak chora jest cena twisterow czy X5 w tym roku, wystarczy sobie doliczyc cene nowych kolek, bo na tych RB 80A mozna pojezdzic na slalomie miesiac, ja swojego zdania na ten temat nie zmienie, wiem ze RB musialobyc zachwycone w zeszlym roku ze w polowie sezonu ich rolki freeskate, byly wogole nie dostepne ale mysle ze podniesienie cen o prawie 200zł to strzal w kolano i kpina z klientow.
Ciekawostką jest fakt, że jak przymierzają Metro, a później Twistery to jakoś już nie chcą Metro.
To samo już z użytkowania, jak np. post wyżej. Sam też jeżdżę na Twisterach, bo mi leży lepiej niż metro.
Może opinia, ale ja nie liczę jej na 2 osoby, ale na ponad 90% użytkowników, a to jest już spora różnica - więc przedstawiłem ją jako fakt.

Co do cen - patrząc niedaleko jak w 2007 roku Twister był w takiej samej cenie jak w tym roku - 899pln, w 2004 roku 1259pln, w 2005 roku kosztował 1389pln (!!!), w 2006 839pln.
Więc można spojrzeć ze strony, że w zeszłym roku 2009 jego cena została OBNIŻONA. To tak na marginesie, bo wszyscy nagle widzą, że coś drożeje, zapominając o tym, jakie ceny były jakiś czas temu.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
suwi

Post autor: suwi » pn kwietnia 05, 2010 8:53

jakby nie patrzec sytuacja na rynku od 2004 roku sie nieco zmienila, co najwazniejsze nie sa monopolista (niby byl wtedy salomon, ale twister byl najlepsza rolka) dodatkowo jednostkowe koszty produkcji, transportu, dystrybucji w zwiazku ze zwiekszajaca sie sprzedaza tez, wiec nie nalezy popadac w zachwyt ze twister kosztuje teraz tyle ile kosztuje.
Co do roznicy cenowej miedzy tym a zeszlym rokiem to Euro w tym roku jest tansze i stabilniejsze niz w zeszlym, nic sie w rolce nie zmienilo procz wersji z szyna 231mm, co faktycznie zwieksza koszty, ale czy o tyle ?
Jest tak jak mowisz kazdy bedzie pamietal ze cena sie podniosla a nie ze wrocila do stanu z 2008 roku.
A jak juz nawet fila pcha sie we freeskate to znaczy ze gra jest warta swieczki i takie numery moga odbic sie czkawka.

Edit: No i warto wziac pod uwage ze sa rolki w tej cenie co twister oferujace wiecej zarowno w slalomie jak i we freerid'e jesli wziac, ta rolka kosztuje tak naprawde tyle co Seba FR1 jesliby uwzglednic to, ze kola trzeba szybko kupic nowe. Wiadomo Twister jest bardziej dostepny, latwiej z serwisem gwarancyjnym, moze jest wygodniejszy, ale i tak powinno to dac do myslenia.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn kwietnia 05, 2010 9:14

suwi pisze:Co do roznicy cenowej miedzy tym a zeszlym rokiem to Euro w tym roku jest tansze i stabilniejsze niz w zeszlym, nic sie w rolce nie zmienilo procz wersji z szyna 231mm, co faktycznie zwieksza koszty, ale czy o tyle
Problem jest taki, że klient widzi zmieniające się kursy z dnia na dzień, a producent czy dystrybutor ma podpisane umowy z bankiem na stały kurs euro, który jest zupełnie inny niż ten w NBP czy kantorze. Jakiekolwiek wahadło kursów może zniszczyć producenta czy dystrybutora, na co klient zwróci tylko uwagę, że jest / było drogo. Kwestia spojrzenia zależy od punktu siedzenia - to nie jest takie proste.
suwi pisze:No i warto wziac pod uwage ze sa rolki w tej cenie co twister oferujace wiecej zarowno w slalomie jak i we freerid'e jesli wziac, ta rolka kosztuje tak naprawde tyle co Seba FR1.
I to jest błędne myślenie. Twister właśnie nie tylko jest rolką freestyle i freeride, ale również znakomitą rolką do nauki jazdy, dla początkujących oraz dla jazdy rekreacyjnej - bardzo dobra wentylacja, nisko osadzony środek ciężkości, hamulec, amortyzacja pod piętą - są to cechy bardzo ważne dla osoby początkującej, która chce mieć uniwersalny wypas. Ani metro, ani Seba FR1, ani Roces ASP nie są tak uniwersalnymi rolkami jak właśnie Twister i to jest właśnie ich zaletą okiem osoby początkującej, która chce wydać raz, a dobrze. Dlatego też nie ma tam kół Concrete, ponieważ osoba zaczynające przygodę z rolkami nie wykorzysta ich potencjału. Taki jest kierunek tej rolki i właśnie dzięki temu zdobyła wielu fanów.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
suwi

Post autor: suwi » pn kwietnia 05, 2010 9:30

Roces jest tu slabym przykladem, bo jest malo uniwersalny, ale o uniwersalnosc Metro i Fr'a moznaby sie poklocic, w zasadzie bazujesz na tym ze dodaja do Twistera hamulec i ma nizej srodek ciezkosci, a dlaczego ?? dlatego ze Metro i FR maja regulacje szyny i zarowno rozwiazanie PS jak i seby troche go podnosi. Bez przesady, jak sam piszesz rolki dla poczatkujacych rolkarzy rekreacyjnych moga miec Twoim zdaniem kola do 84mm, co w porownaniu z 80mm podnosi srodek ciezkosci, ale w wypadku twisterow nagle staje sie to kluczowym zagadnieniem ktore ma mega ulatwic jazde.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn kwietnia 05, 2010 10:04

suwi pisze:Bez przesady, jak sam piszesz rolki dla poczatkujacych rolkarzy rekreacyjnych moga miec Twoim zdaniem kola do 84mm, co w porownaniu z 80mm podnosi srodek ciezkosci, ale w wypadku twisterow nagle staje sie to kluczowym zagadnieniem ktore ma mega ulatwic jazde.
Przecież wielkość kółek nie do końca decyduję o wysokości środka ciężkości!!! Rocesy z kółka 84mm mają wyżej środek ciężkości niż produkt Rollerblade Crossfire XT czy XR, które są na kółkach 90mm!
Przy produktach Rollerblade jak np. Spark, Crossfire, Activa środki ciężkości są najniżej osadzone ZE WSZYSTKICH produktów na rynku z rozmiarami kół 80mm, 84mm oraz 90mm. To już jest temat poboczny, po prostu mam takie możliwości, że mogę sobie pozwolić na pomiary czy testowanie praktycznie każdego dostępnego modelu na rynku i to, co jest złe po prostu odpuszczam i daję wybór sprzętu, który się sprawdza.
Nie wierzysz? Sprawdź.

Dlaczego też jeżdżący agresywnie na rolkach do takiej jazdy tak dobrze wymiatają? Bo mają najniżej osadzony środek ciężkości ze wszystkich dostępnych rolek, tam kółka masz niekiedy 55mm, stopa najbliżej ziemi, panowanie nad rolkami maksymalne. Gdyby ktoś zaczynał jeździć na kółkach 100mm i zaczął skakać, to by się nieźle połamał, delikatnie mówiąc. Co innego na niższej konstrukcji rolek.

Dodatkowo też uczę innych jeździć - metodyka nauczania opiera się na pewnych elementach i tutaj doskonale widzę, kiedy uczący idą do przodu błyskawicznie, a kiedy mają problemy z panowaniem nad sprzętem. I właśnie głównymi cechami odpowiedzialnymi za łatwość nauki są: środek ciężkości - ale nie tylko to, bo jeszcze musi być hamulec, trzymanie stopy przez rolki wraz z wygodą oraz komfortem jazdy. Twister wszystkie te cechy posiada. Gdzie np. Metro czy ASP ma hamulec? Gdzie ma Seba FR komfort dla osoby początkującej i taką wentylację jak Twister? Niestety produkty Metro, Roces jak i Seba tych cech NIE POSIADAJĄ, skoro już piszemy o konkretach.
suwi pisze:dlatego ze Metro i FR maja regulacje szyny i zarowno rozwiazanie PS jak i seby troche go podnosi.
Dla jakiego użytkownika są podnoszone takie rozwiązania? Dla początkującego?
BTW Twister też posiada poprzeczną regulację szyny i to w bardzo dużym zakresie.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
suwi

Post autor: suwi » pn kwietnia 05, 2010 10:56

Dla jakiego użytkownika są podnoszone takie rozwiązania? Dla początkującego?
BTW Twister też posiada poprzeczną regulację szyny i to w bardzo dużym zakresie.
Powinienes wiedziec ze nawet poczatkujacemu moga one pomoc, co faktycznie nie oznacza ze kazdemu sa potrzebne.
Poprzeczne = maja podluzna dziure w szynie, zawsze cos ale to nie pelne rozwiazanie.

a temat srodka ciezkosci sprowadziles do ekstremum, traktujesz mnie jak totalnego ignoranta ktory nie wie dlaczego rolki aggressive wygladaja tak jak wygladaja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”