Szczecin-rolki

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Każdy nowy temat rozpoczynamy od podania nazwy miejscowości w nawiasie, ewentualnie daty, informacji lub zapytania np. [Poznań] 02.04.2007 godz. 10:00 trening na Malcie! lub [Kraków] szukam rolkarzy jeżdżących freestyle slalom.
Awatar użytkownika
Kocurek
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 09 maja 2010

Re: Szczecin-rolki

Post autor: Kocurek » ndz lipca 10, 2011 8:19

Witam :D

Zacznę od tego, że jeździłem tymi trasami na rowerze ze znajomymi jakieś 10 lat temu. Było świetnie.
Teraz, dzięki koledze: 'adamking' który pokazał mapkę, i dzięki tej mapce, przypomniały mi się trasy :P
Pojechałem dziś tam z rolkami i przyznam że jestem pod wrażeniem. Bo wcześniejsza nawierzchnia nie pozwalała na jazdę na rolkach.( większa część dróg nie nadawała się) Ale mniejsza o to, ważne jest to, że teraz można tam pośmigać na rolkach i na rowerze. A jest naprawdę trochę jazdy :D Dziś zrobiłem jakieś 28 km i mam banan na twarzy od ucha do ucha :P Powiem tak, jak ktoś chce naprawdę pojeździć na rolkach, to tylko tam. Po dwóch godzinach jazdy macie zmęczenie murowane :lol: Na dobry początek nie radzę zabierać swoje panie, najpierw sami sprawdźcie trasy, bo po powrocie do domu wasze głowy mogą być obłożone różnymi rzeczami np: dostaniecie wałkiem lub ręcznikiem itp. :lol: :lol: A tak poważnie, trasy są urozmaicone, (podjazdy, zjazdy). I najlepiej wybierać się z grupą osób, będzie wtedy większa frajda, a jak już pojeździmy, możemy się wykąpać w jeziorze. Na plaży jest więcej polaków niż Niemców.
Bardzo polecam te rejony co przedstawił Wam 'adamking' i mam nadzieję że się umówimy na wspólną przejażdżkę w większym gronie.

[EDIT 12.07.2011r.]

Mam pytanie odnośnie do odcinka trasy: Pampow - Glashutte - Grunhof
Czy te trasy są z wąskich płyt betonowych? Bo ja żadnej drogi asfaltowej nie widziałem po wyjeździe z Pampow w kierunku Glashutte :(

Pozdrawiam.
Obrazek

Gosiu
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 20 lip 2005

Post autor: Gosiu » wt sierpnia 02, 2011 6:04

Cześć!
Jestem tu nowa.
Na rolkch jeżdżę już kilka lat. Niestety w Szczecinie jest nas jeszcze mało i ten sport też jest mało popularny.
Pomyślałam sobie, że fajnie by było zorganizować jakąś grupę. Wspólnie jeździć, poznawać nowe trasy i przede wszystkim rozpowszechniać ten sport. Co wy na to?? Kto wie, może udałoby się zorganizować nightskating - www.nightskating.pl
Pozdrawiam !

Dorka
Moje rolki: K2
Jeżdżę od: 02 maja 2009

Post autor: Dorka » śr sierpnia 17, 2011 10:35

Dobry pomysł z tym nightskating, ale nie moge się zgodzić ze ten sport jest mało popularnu u nas- może tak było 3, 4 lata temu od tego czasu stopniowo przybywa rolkarzy, szkoda że nie miejsc do jazdy.

Awatar użytkownika
Moaa
Moje rolki: Twister
Jeżdżę od: 16 lip 2010

Post autor: Moaa » ndz sierpnia 21, 2011 10:32

Witajcie.
Sprzedaję moje role, jakby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt mm.k22@wp.pl. Twisterki rozmiar 40,5. Stan bdb.

Miłych jazd, u mnie jednak inne pasje wyparły rolki :)

Pozdrawiam:)

Dorka

Post autor: Dorka » ndz sierpnia 28, 2011 5:57

Dzisja wybraliśmy się na jazde testową po stronie Niemieckiej.

Tak więc zaczeliśmy od przekroczenia przejścia pieszo-rowerowgo w BUKU, przejście nie pozorne wąska scieżka z kostki pomiędzy drzewami.
W strone miasteczka jechaliśmy po ścieżce rowerowej asfaltowej troche zaśmieconej skoszoną trawa ale nie przeszkadzało to za bardzo, dosłownie przed miasteczkiem skręciliśmy w lewo w droge asfaltowa bardzo fajną , gładziutki asfalt(najlepszy kawałek naszej wyprawy ) dojezdrzajac do skrzyżowania w lewo Bismark 5km my wybraliśmy prawo, dojechaliśmy do głównej ulicy tam już ścieżki rowerowe wyłożone kostką :( . Obraliśmy kierunek na Pompow 5, 5 km przez wioske w stylu PGR po prawej świnki dalej koniki i znów po lewej świnki, asfalt nie najlepszy nie równy wyboisty bardziej chropowaty w pewnym momencie brak ścieżki i zawróciliśmy mój znajomy (2 raz na rolkach 1 wczoraj) troche zniechęcił się do tego odcinka :bom:

Mam pytanie odnośnie drogi do Bismark czy jest troche lepsza niż ta do Pompow i gdzie jest to jeziorko, i czy można bez obaw poruszać sie po drodze asfaltowe zamiast po ścieżce nawet wtedy kiedy sa drogi rowerowe bez obawy dostania jakiegoś mandaciku???

Ogólnie mi się podobało chętnie wybiore sie jeszcze tam oby mój towarzysz miał ochote :D

adamking
Moje rolki: Rollerblade Twister
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: adamking » pn sierpnia 29, 2011 3:53

he he Dorka trzeba było w lewo. :lol:
Wybrałaś najgorszą z dróg (Pampow). Faktycznie asfalt tam jest bardzo pofalowany.
Spróbuj kierunki na Mewegen, Plowen, Bismark a będziesz bardzo zadowolona. Ja na Pampow nie jeżdżę ze względu na ten asfalt.

Dorka

Post autor: Dorka » wt sierpnia 30, 2011 8:43

adamking :lol: :lol: tak myślałam ale się nie zniechęciłam i na pewno wybiorę się jeszcze raz
Nie wiesz jak z tym poruszaniem się po ulicy, czy tak można bez problemu?

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » ndz września 11, 2011 10:43

Uprzejmie donosze starej gwardii, że od dwóch tygodni można jeżdzić w niecce Arkonki tylko należy uwazać na szyszki i resztki piasku. :D
Pozdrowienia

sroczka

Post autor: sroczka » pn września 12, 2011 11:35

siema!

szukam jakiś tras do jeżdżenia w szczecinie w SZCZECINIE a nie w Niemczech bo trochę krucho z czasem i nie bardzo mam możliwości dojeżdżać nie wiadomo gdzie. Czy oprócz arkonki jest cokolwiek sensownego na rolki???
Jestem jak najbardziej za zebraniem jakieś grupy rolkowej w szczecinie. Co prawda do nightskatingu to trochę daleko w Szczecinie ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby w parę osób porobić sobie wieczorkami przejazdy po Szczecinie i być może odnaleźć jakieś fajne trasy ;]
Na prawdę przydało by się coś zorganizować... Więc jeśli ktoś ma na prawdę ochotę to piszcie... może się uda nam umówić.

pozdrawiam sroczka ;]

Gosiu
Czterokółkowiec

Post autor: Gosiu » wt września 13, 2011 1:11

Jestem jak najbardziej za!
Piszcie puki pogoda ładna :)
Pozdrawiam
Gosia.

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » wt września 13, 2011 3:47

Mozna pojeżdzic na parkingach koło Reala i Castoramy na Ku Słońcu ale dpiero póznym wieczorem to znaczy po 21szej.
Pozdrowienia

sroczka

Post autor: sroczka » wt września 13, 2011 7:32

no można ale to bardziej tak zapoznawczo ;]
z resztą zależy jak kto jeździ i jakie ma oczekiwania bo jeśli ktoś chce rekreacyjnie pokręcić się w kółko bądź potrenować konkretnie slalom to parkingi się nadają
ja jednak mam nadzieję że są osoby w szczecinie które myślą o jeździe szybkiej, maratonowej bo nie mam od kogo się uczyć :P
mi na prawdę brakuje ludzi jeżdżących na rolkach więc i na parking się skuszę ;]
ja niestety dopiero od października mogę się ustawiać ;/
pozdrawiam

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » wt września 13, 2011 10:01

Maratonowo-speedowo to faktycznie nie ma w Szczecinie gdzie jezdzić, chyba, że po drugiej stronie granicy.
Ja i moi znajomi jezdzimy frestylowo-figurowo i dlatego place nas bawią a jak dobrze pójdzie to od polowy pazdzernika zaczną sie łyżwy i rolki pójda w odstawkę. :)
Pozdrowienia

olokrol
Moje rolki: SP 100
Jeżdżę od: 02 sty 2006

Post autor: olokrol » śr września 14, 2011 4:11

Zapraszam do Stargardu:
1. jest grupa osób jeżdzących na długich dystansach 25 - 45 km - jeździmy na zawodach maratonach, półmaratonach (ja jechałem w Półmaratonie Gryfa w Szczecinie) organizujemy zawody jazdy szybkiej i nie tylko w Stargardzie
2.w okolicach Stargardu są swietne trasy do jazdy na rolkach - trasa przy fabryce Cargotec i Brigstone, i najbliższa do Szczecina trasa od Motańca do jeziora Miedwie w stronę Stargardu.
3. zapraszamy do naszego teamu osoby chętne trenować i startować w zawodach dla rolkarzy.
Kontakt: piatkasiatka@op.pl

Gosiu
Czterokółkowiec

Post autor: Gosiu » śr września 14, 2011 10:24

Super pomysł, czemu nie. W końcu Stragard jest b. blisko.
Jeśli chodzi o parkingi,to dla mnie ok. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć :)
Szkoda, że wam pasuje dopiero od października, bo ja niestety od października pasuę. Studiuję niestety poza Szczecinem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachodnio-pomorskie”