wybor rolek - poczatkujacy

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

bodziek
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

wybor rolek - poczatkujacy

Post autor: bodziek » czw kwietnia 14, 2005 10:03

Na poczatku chcialem sie przywitac :)

Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem rolek. Kiedys jezdzilem, ale to bylo kilka lat temu, bylem jeszcze dzieckiem, tak wiec jestem zupelnym laikiem.
Rolki mialyby sluzyc do rekreacji/fitnessu - nadawac sie do nauki (przypomnienia sobie) techniki jazdy, a pozniej do czegos bardziej ambitnego ;)
Problem w tym, ze kompletnie nie wiem, na co zwrocic uwage.
Poczytalem troche to forum, ale raczej nie znalazlem konkretnych informacji.
W jednym z watkow zostaly polecone rolki K2 Velocity 4.0:
http://www.skate-shop.pl/rolki_inline/r ... locity_40/
Czy ten model nadawal by sie to tego, co mam na mysli?
A jakies inne propozycje?
Przedzial cenowy najlepiej do 400zl (ewentualnie do 500zl, jesli naprawde bedzie warto dolozyc :)).
Z gory dziekuje za pomoc.

DODANE:
Wlasnie przed chwila wrocilem ze sklepu sportowego. Obejrzalem ww. K2, przymierzylem (lezaly fajnie, ale byly o 0,5 rozmiaru za duze) i bardzo mi sie podobaja. Pytanie tylko - czy warto? Byly tez inne modele K2, nizsze - z ploza z tworzywa. Czy poczuje roznice?
I jeszcze z innej beczki. Mierzylem takze rolki Signa Twister, za 350zl (na Allegro sa za 250 - <-------->/show_item.php?item=47070886 ). Lezaly dobrze, ploze maja metalowa, wykonane "na oko" tez dobrze (chociaz moze sie myle)... Czy macie jakies doswiadczenia z ta firma? Bo jednak 150 (lub w przypadku Allegro 250) zlotych roznicy w porownaniu do K2 to sporo.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » czw kwietnia 14, 2005 6:11

Ja bym wybrał K2. To że są 0,5 rozmiaru za duże nie powinno sprawiać problemu o ile tylko dobrze ci trzymają stopę. Jak założysz rolkę spróbuj unieść piętę w bucie. Jeżeli możesz to znaczy że but jest za duży, noga ci będzie w nim chodziła i będziesz sobie robił pęcherze...

A propos:

Może ktoś wytłumaczy mi gdzie jest w rolkach Signa i jak działa:
:?: System antywibracyjny AVS
:?: System niskiej osi AXT obniżający środek ciężkości i zwiększający bezpieczeństwo jazdy ( minimalizuje uczucie ciężkich stóp )
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

bodziek
Kontakt:

Post autor: bodziek » czw kwietnia 14, 2005 6:34

powerhouski pisze:Ja bym wybrał K2. To że są 0,5 rozmiaru za duże nie powinno sprawiać problemu o ile tylko dobrze ci trzymają stopę. Jak założysz rolkę spróbuj unieść piętę w bucie. Jeżeli możesz to znaczy że but jest za duży, noga ci będzie w nim chodziła i będziesz sobie robił pęcherze...
Jak mocno sciagne to nie podniose piety.
Mierzylem 44,5. Tansze modele K2 byly w rozmiarze 44 i te lezaly idealnie, wiec podejrzewam, ze z Velocity tez tak bedzie. Nie spieszy mi sie bardzo, wiec nie ma problemu - w przyszlym tygodniu ma byc dostawa i znajdzie sie idealny rozmiar :)

Mam jeszcze pytanie, ktore zapewne wyda sie smieszne, ale zaryzykuje :) Czym roznia sie takie na przylad K2 Velocity 4.0 od innych, drozszych modeli (niekoniecznie tej samej firmy) do fitnessu? Czy jest to kwestia tylko roznicy materialow, przez co rolki beda lzejsze/wytrzymalsze np. na uderzenia, czy takze jakosci kolek, lozysk i ogolnej trwalosci sprzetu?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw kwietnia 14, 2005 7:31

AVS - anti vibration system, znajduję się pod piętą (przynajmniej w rolkach firmy Rollerblade i ś.p. Tecnica, która zresztą wykupiła Rollerblade`a....;) )
A tego drugiego nie znam... Jeszcze;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

bodziek
Kontakt:

Post autor: bodziek » śr kwietnia 20, 2005 6:49

Jeszcze jedno pytanie. Jestem juz praktycznie zdecydowany na K2, tylko ta cena... :) Moze lepiej kupic cos takiego:
<-------->/show_item.php?item=48916920
Mierzylem w sklepie rolki Salomon Motion 7 w tym samym rozmiarze i sa dobre.
Jak sie maja te Salomony na Allegro do K2 Velocity 4.0?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”