Co z tym Salomonem???

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

ellsi

Co z tym Salomonem???

Post autor: ellsi » sob kwietnia 26, 2008 10:31

Przeglądając tematy związane w wyborem modelu rolek zdziwiłem się, że tak niewiele osób pisze o modelach Salomona. Dopiero, gdzieś w historycznym temacie z roku 2007 wyczytałem, że Salomon zakończył produkcję rolek. W związku z tym mam pytanie: czy warto inwestować w markę, która nie mając bieżącej produkcji nie będzie też supportowana. Zapytuję ponieważ postanowiłem oderwać się trochę od biurka i wrócić do zakurzonych już marzeń nauczenia się jazdy na rolkach. Ostatnio odwiedzając jeden ze sportowych sklepów zauważyłem model Salomona w kilku wariantach: Motion 5 (400PLN), Motion 6 (500PLN) i Motion 7 (550PLN). Przymierzyłem wszystkie i leżą na nodze ok, ale poza tym to niewiele więcej może mi pomóc w wyborze. Tak więc - czy warto wchodzić w któryś z tych modeli, jeżeli tak, to który jest optymalnym wyborem (różnica cenowa jest nieistotna). A jeżeli nie Salomon, to co warto wybrać w zamian. Nie zależy mi na kupuwaniu czegoś super wypas, ważne żeby noga dobrze i bezpiecznie się czuła, żeby dało się w miarę komfortowo poruszać po mieście i żeby rolki wytrzymały moje 100 kg. Ponieważ nie posiadam żadnego warsztatu technicznego jeżeli chodzi o rolki (kiedyś jako tako jeżdziło się na łyżwach), to na pewno nie będę kręcił żadnych wyszukanych manewrów - na początku to będzie tylko "aby do przodu i bez gleby".
Dzięki z góry za wszelkie rady.

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Re: Co z tym Salomonem???

Post autor: michał1990 » sob kwietnia 26, 2008 11:05

jeżeli nie salomony to chyab tylko k2 jakos rekreacja lub powerslide cell2 jako chyba najbardziej uniwersalne i popularne rolki.
Pozdrawiam
Michał Machowski

Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl

Awatar użytkownika
koziar2
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Rollerblade Twister III
Jeżdżę od: 01 maja 2006
Kontakt:

Post autor: koziar2 » sob kwietnia 26, 2008 11:23

a Rollerblade?

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » sob kwietnia 26, 2008 3:25

chodzilo mi o konkretny model cell2:)
rollerblady sa swietne ale drogie dosyc:)
Pozdrawiam
Michał Machowski

Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl

Awatar użytkownika
r102
Czterokółkowiec

Post autor: r102 » sob kwietnia 26, 2008 4:45

ellsi pisze: Ostatnio odwiedzając jeden ze sportowych sklepów zauważyłem model Salomona w kilku wariantach: Motion 5 (400PLN), Motion 6 (500PLN) i Motion 7 (550PLN). Przymierzyłem wszystkie i leżą na nodze ok, ale poza tym to niewiele więcej może mi pomóc w wyborze. Tak więc - czy warto wchodzić w któryś z tych modeli, jeżeli tak, to który jest optymalnym wyborem (różnica cenowa jest nieistotna). A jeżeli nie Salomon, to co warto wybrać w zamian. Nie zależy mi na kupuwaniu czegoś super wypas, ważne żeby noga dobrze i bezpiecznie się czuła, żeby dało się w miarę komfortowo poruszać po mieście i żeby rolki wytrzymały moje 100 kg.

A gdzież je oni znaleźli po 3 latach - pewnie w jakimś porcie stał w kącie zapomniany kontener z rolkami :wink:

ale te ceny :alien:

ja 2 lata temu kupiłem motion5 ale za 200 zł - bo była wyprzedaż z okazji zakończenia handlowania salomonami....

jakoś się nie złamały - ja mam ponad 100 kg masy... a kółka używam 90mm bo się mieszczą /po lekkim podpiłowaniu ramy 80mm max/...

a co do tego "supportu" to się nie przejmuj raczej rolki to niespecjalnie skomplikowana maszyna, a części które się zużywają
czyli kółka, łożyska są w wszystkich takie same /łożyska mam zresztą do tej pory te same, raz czyszczone,włożyli Twincam/
w komplecie były też 2 imbusowe klucze do odkręcania kółek, dobrej jakości do tej pory jakoś się dziury w śrubach nie obrobiły,
ale chyba można jeszcze ew. śruby dokupić...

czyli przez 2 lata nic się nie zepsuło / tylko wymiana kółek /

a po 3 latach to są rolki każde jednak dosyć "zmęczone" trzeba oglądnąć się za nowymi...

tyle moich wrażeń, teraz rady i opinie: :idea:

a tak w ogóle to bym się zastanowił nad kupnem bo te rolki są po prostu stare bo wyprodukowane ze 3 lata temu
i 3 lata gdzieś leżały to np. może być smar w łożyskach "zestalony" trzeba by czyścić i smarować,
i mógł już i plastik użyty do ich konstrukcji się "zestarzeć" itp... IMHO....

ellsi

Post autor: ellsi » sob kwietnia 26, 2008 10:24

r102 pisze:
ellsi pisze: Ostatnio odwiedzając jeden ze sportowych sklepów zauważyłem model Salomona w kilku wariantach: Motion 5 (400PLN), Motion 6 (500PLN) i Motion 7 (550PLN). Przymierzyłem wszystkie i leżą na nodze ok, ale poza tym to niewiele więcej może mi pomóc w wyborze. Tak więc - czy warto wchodzić w któryś z tych modeli, jeżeli tak, to który jest optymalnym wyborem (różnica cenowa jest nieistotna). A jeżeli nie Salomon, to co warto wybrać w zamian. Nie zależy mi na kupuwaniu czegoś super wypas, ważne żeby noga dobrze i bezpiecznie się czuła, żeby dało się w miarę komfortowo poruszać po mieście i żeby rolki wytrzymały moje 100 kg.

A gdzież je oni znaleźli po 3 latach - pewnie w jakimś porcie stał w kącie zapomniany kontener z rolkami :wink:

ale te ceny :alien:

ja 2 lata temu kupiłem motion5 ale za 200 zł - bo była wyprzedaż z okazji zakończenia handlowania salomonami....

jakoś się nie złamały - ja mam ponad 100 kg masy... a kółka używam 90mm bo się mieszczą /po lekkim podpiłowaniu ramy 80mm max/...

a co do tego "supportu" to się nie przejmuj raczej rolki to niespecjalnie skomplikowana maszyna, a części które się zużywają
czyli kółka, łożyska są w wszystkich takie same /łożyska mam zresztą do tej pory te same, raz czyszczone,włożyli Twincam/
w komplecie były też 2 imbusowe klucze do odkręcania kółek, dobrej jakości do tej pory jakoś się dziury w śrubach nie obrobiły,
ale chyba można jeszcze ew. śruby dokupić...

czyli przez 2 lata nic się nie zepsuło / tylko wymiana kółek /

a po 3 latach to są rolki każde jednak dosyć "zmęczone" trzeba oglądnąć się za nowymi...

tyle moich wrażeń, teraz rady i opinie: :idea:

a tak w ogóle to bym się zastanowił nad kupnem bo te rolki są po prostu stare bo wyprodukowane ze 3 lata temu
i 3 lata gdzieś leżały to np. może być smar w łożyskach "zestalony" trzeba by czyścić i smarować,
i mógł już i plastik użyty do ich konstrukcji się "zestarzeć" itp... IMHO....
Taaak... :shock: , a więc wszystkie modele są z 2005 roku, a ja sądziłem, że rok jest określany poprzez cyfrę w nazwie (Motion 7 tzn. 2007 rok), no to trochę się rozczarowałem, :cry: bo przyznam że te rolki zaczęły mi się podobać. Czy to znaczy, że Salomon od 2005 roku już nie wypuszczał tych modeli w następnych latach na rynek? Kiedy wogóle zaprzestał produkcji rolek? Czy to, że rolki są sprzed trzech lat, to je dysklasyfikuje, mimo że są nieużywane?
Poprzeglądałem trochę oferty sklepów internetowych i pomyślałem, że może jak nie te Salomony, to może Rollerblade Spark? Jak sądzicie?
<-------->/item346798881_toj ... _27_5.html

Awatar użytkownika
r102
Czterokółkowiec

Post autor: r102 » ndz kwietnia 27, 2008 8:22

rzucę argument o niepowiązaniu liczb z latami:

występują też rolki salomon motion9 - a przecież jeszcze nie ma roku 2009 :?

im wyższa ta liczba po "motion" tym rolki "lepsze" - lepsze ramy, większe koła itd...

zresztą wszystkie to bardzo dobre "firmowe" rolki "fitnesowe"...

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Toudi » ndz kwietnia 27, 2008 9:48

r102 pisze:rzucę argument o niepowiązaniu liczb z latami:

występują też rolki salomon motion9 - a przecież jeszcze nie ma roku 2009 :?

im wyższa ta liczba po "motion" tym rolki "lepsze" - lepsze ramy, większe koła itd...

zresztą wszystkie to bardzo dobre "firmowe" rolki "fitnesowe"...
To proste. Te rozwiązania znajdą się w rolkach konkurencji dopiero za rok. :bom:

Ale jeśli coś ma się w rolce starzeć, to nie stawiałbym na smar, tylko na koła. Podejrzewam też, że starzenie się tworzywa raczej dla takich jeźdźców jak my jest niezauważalne po 3 latach. Z drugiej strony, to czy te ceny są takie rewelacyjne?
Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”