Hej,
Sam nie mialem moze b.duzo do czynienia z roznymi typami rolek, ale jak sobie rok temu kupowalem rolki to kumpel mi wbil do glowy, ze tylko i wylaczeni Salomon... no I kupilem Salomony podobnej klasy do tych Optima 5 Alu i nie zaluje... sa swietne zarowno dla osob poczatkujacych jak i dla zaawansowanych.
Rolki dobrze sie dostosowywuja do nogi, jezdzi sie na nich szybko i wygodnie.
No i tak jak ja bylem zadowolony z Salomona tak polecilem przyjaciolce (patrz Lidka na tym forum) zakup Salomona, dokladnie ten sam model rolek na ktore ty sie czaisz (tak patrzac na zdjecie i cene). Lidka jest b.zadowolona i ostatnio smialo na nich przejechala maraton w Gdansku.
Wiec zdecydowanie polecam rekreacyjne rolki Salomon.
A teraz co do samego zakupu, nie polecam raczej kupowac rolek bez przymierzania (tzn przez net ze stron, ktore podalas)... jak zle dobierzesz rozmiar to zamiast polubic rolki to je znienawidzisz i 400+zl pojdzie w bloto.
Ale... przejdz sie do sklepu muszak-ski, ktory prowadzi sprzedaz rolek Salomona (adres i wszystko znajdziesz na stronie
http://www.muszakski.com.pl/ ). Nie wiem po ile maja te rolki, ale jezeli jeszcze by mieli to pewnie beda to jakies resztki i b.mozliwe, ze rowniez przecenione.
Jezeli cena bedzie wysoka i nie beda chcieli nic opuscic, to zawsze mozesz przymierzyc, zobaczyc jaki rozmiar pasuje, a kupic gdzie indziej - przez net:-)
I teraz jedna uwaga, rolki przy zakupie moga leciutenko uciskac, ale jak troche pojezdzisz to w srodku jest "pianka", ktora sie troche wdusi i powinny pasowac idealnie... jezeli kupisz rolki luzne, to z czasem ta pianka sie ugniecie i stana sie tylko jeszcze bardziej luzne. (jak idziesz do sklepu to wez skarpetki w ktorych bedziesz docelowo jezdzila na rolkach - raczej troche grubsze i wysokie, jednolitej plaskiej faktury (nie szyte w jakies wzorki, bo potem te wzorki moga ci sie odbic na skorze))
Ogolnie wybieraj i przebieraj w modelach/rozmiarach az nie trafisz na taki but, ktory bedzie dobrze pasowal... nie ma nic gorszego niz musiec po 30min skonczyc jezdzic bo pojawiaja sie odciski.
Notka odnosnie bezpieczenstwa

Skoro uczysz sie jezdzic to koniecznie kup ochraniacze... takie zupelne MINIMUM to ochraniacze na nadgarstki... to jest KONIECZNOSC... pozatym na poczatku zdecydowanie przydaja sie ochraniacze na kolana i lokcie (mniej kask, dopoki wolno jezdzisz)... ochraniacze na kolana i lokcie mozesz od kogos pozyczyc, bo jak sie nauczysz troche jezdzic to przestaniesz z nich korzystac.
Gdzies na forum byla krotka dyskusja na ten temat, chyba Henryk ja zapoczatkowal, wiec mozesz tam rzucic okiem.
Zycze udanych zakupow i do zobaczenia na malcie