Sigma Sport

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

renzi

Sigma Sport

Post autor: renzi » pt listopada 05, 2004 9:51

Co sądzicie o tych rolkach [ czterokółkowe) są na aluminiowej szynie kółka 78 mm 78a, łożyska Abec 7, można założyć maks 80mm po przeróbce 84 mm. Chciałem sie dowiedzieć o ile szybciej można jechać na pięciokółkowych w km na godzinę, czy jest to odczuwalna różnica na tyle by kupić pięciokółkowe, a jeżdżę rekraacyjnie kilka godzin tygodniowo. Najwięcej rozpędziłem się do 34 km/h i chcę wiedzieć czy dojście do 50km/h jest możliwe na moim sprzęcie, czy jest to tylko do wytrenowania, czy muszę zmienić sprzęt

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: MirekCz » sob listopada 06, 2004 9:53

Moze nie jestem teoretycznie zbyt mocny, ale moge ci powiedziec praktycznie:

1.Rolki 5-kolkowe sa duzo STABILNIEJSZE.. jedziesz na nich jak po szynach. Ma to dobre strony (normalnie jezdzisz duzo pewniej, po tym jak juz sie do tego przyzwyczaisz) jak i zle strony (zeby robic jakiekolwiek ewolucje trzeba byc niesamowicie obcykanym... bo zlego postawienia nogi nie da sie poprawic tak jak na czworkach.. rolka po prostu jedzie i koniec)

2.piatki duzo lepiej utrzymuja predkosc. Wynika to m.in. z wiekszego zakresu odepchniecia jaki mozna uzyskac i lepszej stabilnosci->wydajniejsze odpychanie. Dotyczy to szczegolnie rolek z niskim butem

3.piatki nie sa duzo szybsze... ich szybkosc naprawde ujawnia sie przy dluzszej jezdzie (patrz pkt2). A co do predkosci moja maksymalna predkosc na piatkach to bylo jakies 45km/h na plaskim z lekkim wiatrem w plecy. (Moze gdzies na zawodach/z gorki mialem wiecej, ale nie mierzylem). Dojscie do 40km/h to juz niezla predkosc... 50km/h to sam siebie nie widze zebym wogole uzyskal na rolkach (na plaskim..no moze jak sie naucze double-pusha)

Ogolnie, roznica w predkosci jest zdecydowanie odczuwalna. Jezeli jezdzisz rekreacyjnie, ale z mysla zeby sie czasem poscigac (wpasc na jakis maratonik or sth) to zdecydowanie polecam piatki z niskim butem.
Jezeli natomiast jezdzisz sobie zeby panienki podrywac, porobic rozne dziwne manewry na rolkach czy czysto dla zdrowia to piatki sa chyba przegieciem i w sumie szkoda pieniedzy.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”