o, znowu: http://www.inlineplanet.com/11/09/begg- ... 6681360259Janusz pisze:otwieranie i zamykanie biodra.
Bąknął coś o tym Bill Begg, ale jakoś tak pod nosem.
Podwójne odbicie (Double push)
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
- Janusz
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Schaenkel Edge R
- Jeżdżę od: 01 lip 2002
Re: Podwójne odbicie (Double push)
Potwierdzać to może fakt, że tak wielu zawodników (łącznie ze mną) o różnej własnej technice lub jej brakuJanusz pisze: Można tę samą siłę włożoną w odepchnięcie (w obie strony DP)wygenerować na kilka sposobów: poprzez zainicjowanie ......
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
Znalazłem jeden z finiszów Joea Manti.
Niewiele widać jeżeli chodzi o technikę ale za to widać jakie ma przyśpieszenie
Niewiele widać jeżeli chodzi o technikę ale za to widać jakie ma przyśpieszenie
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
-
julek1967
- Prześcigant 4x100mm
- Moje rolki: bont z 4x110
- Jeżdżę od: 02 cze 2005
Panowie !wszystko to co piszecie i wgrywacie jest OK. rozpisujemy sie coraz bardziej na temat jak ,gdzie i kiedy stawiac nogi ,jak balansowac ciałem itd,ale prawda jest jedna i na nią chce zwrócic uwage!!!:
-rolki to młody sport,ja interesuje sie nim na poważnie od 4 lat kiedy to przeszedłem na krótki but. i od tego czasu wyczytałem i oglądnąłem filmik o dp.dzisiaj jezdze tym stylem bdb ,że się pochwale ,ale mam juz 44 lata i ograniczone możliwosci /czasowo/ trenowania-praca ,rodzina itd. Przypuszczam ,że podobnie jest z Wami.wszyscy mamy już ładnych parenaście lat ,a to w zawodowym sporcie za pózno!!!,
-brak szkółek,klubów ,które by uczyły i dawały możliwości młodym na zdobycie techniki,
-rolkarstwo nie jest dyscypliną olimpijską,przez co jej ranga ,w każdym tego słowa znaczeniu, jest mniejsza./ to samo było z Triathlonem dopuki nie osiągnął statusu dyscypliny olimpijskiej-wiąże sie to z większym zainteresowaniem Państwa,klubów,stowarzyszeń,osób prywatnych,sponsorów/,
-i teraz najważniejsze: bez kondycji-ten cały duble pusch i całą technike diabli wezmą !!!!-tak jak w innych dyscyplinach-zobacz na naszych piłkarzy-bez kondycji najprostrze podania są niedokładne,przyjęcia piłki-piłka odbija sie od drewnianych nóg itd,
Trzeba czasu ,aby dyscyplina jaką jest rolkarstwo rozwinęła sie,aby małe smyki od najmłodszych lat przygotowywac do walki na najwyższym światowym poziomie,bo jak do tej pory to jestśmy tłem dla Europy-przytocze tu tegoroczny Maraton Sierpniowy ,gdzie ekipa ze Szwajcarii zajeła 4ry pierwsze miejsca,a dlaczego? bo od lat jezdzą w grupie,częstotliwośc zmian zawodnika prowadzącego stawke jest duża/max 1 min/ grupa pościgowa złożona może i z tak samo wytrenowanych zawodników lecz jeżdzących na treningach oddzielnie,nie ma szans !Popatrzcie na kolarzy jaka jest siła peletonu w doganianiu uciekających -puki co w rolkach tego nie ma bo nie ma teamów,zespołów ,drużyn itd.Każdy tak naprawde jedzie sam.,ale...
podsumowując: żmudne ,wielogodzinne treningi plus talent =dobra technika i możliwośc utrzymania jej podczas zawodów /u wielu z nas ta technika jest lecz po przejechaniu 10km i przy braku kondycji bierze poprost "w łeb"/ także do trenowania Panowie!!! a pisac można sobie dalej co ,jak i z czym...
pozdro.
-rolki to młody sport,ja interesuje sie nim na poważnie od 4 lat kiedy to przeszedłem na krótki but. i od tego czasu wyczytałem i oglądnąłem filmik o dp.dzisiaj jezdze tym stylem bdb ,że się pochwale ,ale mam juz 44 lata i ograniczone możliwosci /czasowo/ trenowania-praca ,rodzina itd. Przypuszczam ,że podobnie jest z Wami.wszyscy mamy już ładnych parenaście lat ,a to w zawodowym sporcie za pózno!!!,
-brak szkółek,klubów ,które by uczyły i dawały możliwości młodym na zdobycie techniki,
-rolkarstwo nie jest dyscypliną olimpijską,przez co jej ranga ,w każdym tego słowa znaczeniu, jest mniejsza./ to samo było z Triathlonem dopuki nie osiągnął statusu dyscypliny olimpijskiej-wiąże sie to z większym zainteresowaniem Państwa,klubów,stowarzyszeń,osób prywatnych,sponsorów/,
-i teraz najważniejsze: bez kondycji-ten cały duble pusch i całą technike diabli wezmą !!!!-tak jak w innych dyscyplinach-zobacz na naszych piłkarzy-bez kondycji najprostrze podania są niedokładne,przyjęcia piłki-piłka odbija sie od drewnianych nóg itd,
Trzeba czasu ,aby dyscyplina jaką jest rolkarstwo rozwinęła sie,aby małe smyki od najmłodszych lat przygotowywac do walki na najwyższym światowym poziomie,bo jak do tej pory to jestśmy tłem dla Europy-przytocze tu tegoroczny Maraton Sierpniowy ,gdzie ekipa ze Szwajcarii zajeła 4ry pierwsze miejsca,a dlaczego? bo od lat jezdzą w grupie,częstotliwośc zmian zawodnika prowadzącego stawke jest duża/max 1 min/ grupa pościgowa złożona może i z tak samo wytrenowanych zawodników lecz jeżdzących na treningach oddzielnie,nie ma szans !Popatrzcie na kolarzy jaka jest siła peletonu w doganianiu uciekających -puki co w rolkach tego nie ma bo nie ma teamów,zespołów ,drużyn itd.Każdy tak naprawde jedzie sam.,ale...
podsumowując: żmudne ,wielogodzinne treningi plus talent =dobra technika i możliwośc utrzymania jej podczas zawodów /u wielu z nas ta technika jest lecz po przejechaniu 10km i przy braku kondycji bierze poprost "w łeb"/ także do trenowania Panowie!!! a pisac można sobie dalej co ,jak i z czym...
pozdro.
O jak dobrze wreszcie poznać kogoś kto bardzo dobrze jeździ DP.
Mam pytanie do Ciebie Kolego. Widzisz mój awatar. Czy podczas jazdy z pracą rąk tułów powinien być prostopadle do nogi jadącej under pushem tak jak to ma miejsce w jeździe DP z rękoma na plecach, czy tułów powinien być równolegle do podłoża cały czas czyli tak jak to widać na moim avatarze.
Mam pytanie do Ciebie Kolego. Widzisz mój awatar. Czy podczas jazdy z pracą rąk tułów powinien być prostopadle do nogi jadącej under pushem tak jak to ma miejsce w jeździe DP z rękoma na plecach, czy tułów powinien być równolegle do podłoża cały czas czyli tak jak to widać na moim avatarze.
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
-
Herb
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
- Jeżdżę od: 08 wrz 2009
To:
i tojulek1967 pisze:brak szkółek,klubów ,które by uczyły i dawały możliwości młodym na zdobycie techniki,
święte słowa. Choć powoli się to poprawia (np. Słomczyn), nadal widzę, że w naszym kraju nie tylko w jeździe szybkiej, często "pompuje" się środki w zawodników zbliżających się do 30-tki, którzy bądźmy szczerzy nie mają najmniejszej szansy na dynamiczny rozwój. W aggressive też tak jest, w slalomie się powoli to zmienia, szczególnie jeżeli chodzi o zawodniczki. Pieniądz zainwestowany w młodego i zdolnego jest o wiele lepiej wydany, niż w starego wymiatacza, który już sam siebie raczej nie przeskoczy. Dochodzi jeszcze doskwierający brak instruktorów, trenerów (szczególnie z głową na karku - jak widzę 7-8 letnie dzieciaki które ledwo jadą w za dużym, niskim bucie i krzywią nogi w kostkach na wszystkie strony, to klnę pod nosem na rodziców i "trenerów" którzy je tak urządzili. Gadanie o tym że niski but jest konieczny do zejścia nisko, to bzdura, bo te dzieciaki nie mają szansy przyjąć i utrzymać prawidłowej postawy). Ale to temat na oddzielną dyskusję, sorry za off-top.julek1967 pisze:Trzeba czasu ,aby dyscyplina jaką jest rolkarstwo rozwinęła sie,aby małe smyki od najmłodszych lat przygotowywac do walki na najwyższym światowym poziomie
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team
AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team
AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7
-
julek1967
- Prześcigant 4x100mm
z twojego zdjęcia jak i z innych ciężkojest cokolwiek określic ,bo jeden cykl rolkarz trwa ok 1s,czsem krócej czsem dłużej .powiem tylko,żepz34 pisze:O jak dobrze wreszcie poznać kogoś kto bardzo dobrze jeździ DP.
-----aktywna praca rąk ,ramienia ,przedramienia -ich masa,ciężar powoduje odchylanie ciała w lewo i w prawo w stosunku do kierunku jazdy, cdn
---- i dalej energia od wymachów "kończyn górnych" poprzez tułów zostaje dodana do energi nóg ,przez co jedziemy szybciej/oglądnij jakieś filmy z zawodów sprinterów jazdy szybkiej na lodzie -mistrzosko pokazane/ .Rąk "atywnych "używamy przy startach ,finiszach,przyśpieszeniach,wszędzie tam gdzie zależy nam na szybkim zwiększeniu prędkości.taki stan rzeczy trwa jednak porównywalnie krótko patrząc na cały okres trwania zawodów. oczywiście tułów jak najbardziej powinien byc równolegle do podłoża a to ze względu na aerodynamike-mniejszy opór powietrza...
dla rąk "pasywnych " czyli ułożonych na plecach ,ruch tułowia, nazwijmy go boczny w lewo i w prawo ,jest dużo mniejszy.tam potrzebna nam była przeciwwaga dla ruchu rąk a tu tego nie mamy.cała góra powyżej pasa "śpi" lub jak kto woli czeka w pogotowiu na "aktywacje",ale z ciałem jak najbardziej równoległym do podłoża....
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Julek - napisz proszę JEDNEGO porządnego posta, a nie jak odcinki jakiegoś serialu. 
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
-
julek1967
- Prześcigant 4x100mm
pisałem w odcinkach ,bo wcześniej przy całości nie wiem dlaczego mój post nie przeszedł !! ,może czas był zbyt długi i taki stan rzeczy powtórzył sie już któryś raz ,więc stąd te odcinki.. pozdro
- mrv
- Szybszy niż Chuck Norris na 5x84mm
- Moje rolki: SemiRace 4x100, Cheetah 4x110
- Jeżdżę od: 20 gru 2009
Janusz pisze:Toudi, to już o tym cicho sza, o ile ktoś biegle władający wrotkami tematu nie podbije.
Za to chciałem zahaczyć jeszcze jedną sprawę, która spokojnie jeździć nie daje: otwieranie i zamykanie biodra.
Bąknął coś o tym Bill Begg, ale jakoś tak pod nosem.
Do rzeczy:
Rozchodzi się o rozpoczęcie samego cado motusa, czyli ruchu opadania wyraźnie z biodra. Możliwe jest to prawidłowo ponoć dopiero, gdy zamknie się biodro, tzn. pod koniec odepchnięcia klasycznego, kiedy już noga wstawiana ma opaść, kieruje się palce do wewnątrz, dzięki czemu zamyka się biodro i przybliża się nogę wstawianą do nogi odpychającej. Pomaga to rzekomo prawidłowo wstawiać nogę na zewnętrznej krawędzi i utrzymać się w "pudełku mocy"![]()
![]()
. Otwarte biodro uzyskuje się poprzez skierowanie palców na zewnątrz, jak kaczka (bez skojarzeń). Bez zamykania biodra znacznie trudniej wycisnąć dużą siłę z ruchu opadania, tak mi się wydaje.
Przy ustabilizowanej jakiejś tam swojej nędznej technice trzeba tylko uważać, bo można na początku 1) zaczepić nogą opadającą o ostatnie koło nogi/wrotki odpychającej, 2) postawić nogę podpierającą poza środkiem ciężkości (za głęboko pod sobą) i zaliczyć artystyczną glebę.
Nie wiem jak zamykanie biodra ma się do DP, bo jeśli przy DP stawia się nogę na zewnątrz, pod ramieniem, to robi się z tego jakiś łamaniec: stopa do wewnątrz (zamknięte biodro), kolano na zewnątrz (DP), potem jeszcze to lekkie wypchnięcie nogi wstawianej do przodu...![]()
.
Co do lądowania na zewnętrznej krawędzi to Arnauld Gicquel w filmach szkoleniowych raczej poleca stawianie jej prostopadle lub delikatnie na zewątrz ale pod barkiem a dopiero po lądowaniu potem nabieranie krawędzi i wchodzenie wgłab osi symetrii ciała. To wydaje się dawać więcej kontroli. Zamykanie biodra wydaje mi sie być kluczową sprawą do osiągnięcia jakiejkolwiek biegłości w kontrolowanych zewnętrznych krawędziach.
Może to opanuję za 10 lat
Jest mnóstwo zdjęć na których chłopacy z forum wyglądają bardzo "pro" na swoich "45stopniowych" krawędziach, ale złudzenie się rozwiewa gdy widzimy ich potem w ruchu. Poruszają się jakby diabeł nimi miotał. Te krawędzie sa na siłę i zuzywają więcej energii niż dają zysku - taka obserwacja amatora. Popatrzcie na Bartka Chojnackiego - w mojej percepcji wewnętrzne odepchnięcie w jego wykonaniu to umiarkowane krótkie wjechanie a nie jakieś paradne i efekciarskie machniecie. I przynać się (tak pytam z ciekawości) kto czuje że kontroluje swoją jazdę na zewnętrznej krawędzi
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
Dlatego staram się uczyć od profesjonalistów...mrv pisze: Jest mnóstwo zdjęć na których chłopacy z forum wyglądają bardzo "pro" na swoich "45stopniowych" krawędziach, ale złudzenie się rozwiewa gdy widzimy ich potem w ruchu. Poruszają się jakby diabeł nimi miotał. Te krawędzie sa na siłę i zuzywają więcej energii niż dają zysku - taka obserwacja amatora. Popatrzcie na Bartka Chojnackiego - w mojej percepcji wewnętrzne odepchnięcie w jego wykonaniu to umiarkowane krótkie wjechanie a nie jakieś paradne i efekciarskie machniecie. I przynać się (tak pytam z ciekawości) kto czuje że kontroluje swoją jazdę na zewnętrznej krawędzi?
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Właśnie, kto czuje pełną kontrolę i pchanie na krawędzi zewnętrznej? I jeszcze żeby to zrobić z lekkością...
Dużą pomocą jest tutaj ogólna równowaga, stabilizacja postawy - ćwiczenia wpływające na balans. Stanie na jednej nodze, np. z przysiadem, ćwiczenia na piłce, balance board itp. itd.
Dużą pomocą jest tutaj ogólna równowaga, stabilizacja postawy - ćwiczenia wpływające na balans. Stanie na jednej nodze, np. z przysiadem, ćwiczenia na piłce, balance board itp. itd.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
Jakub "Zico" Ciesielski
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
Nie wiem, czy to na temat, ale ja na rolkach czuję "nieznośną lekkość bytu" (jak to ujął poeta - Nesnesitelná lehkost bytí ) i kontroluję absolutnie wszystko - tętno, które jest za wyskoie; oddech, który jest za krótki; prędkość, która nigdy nie jest satysfakcjonująca; górki, które pokonuję na maxa razem ze ślimakami itd.
Co prawda jak czasem zbieram kości z asfaltu, stwierdzam, że trochę za dużo tej kontroli i po RTG staram się rozluźnić
ze stwierdzeniem, że jak tylko sam będę w stanie zawiązać buty, to zaraz wychodzę jeździć ....
A poważnie, to jak się nie zamyka biodra to ma się takie czasy jak ja
Co prawda jak czasem zbieram kości z asfaltu, stwierdzam, że trochę za dużo tej kontroli i po RTG staram się rozluźnić
- mrv
- Szybszy niż Chuck Norris na 5x84mm
- Moje rolki: SemiRace 4x100, Cheetah 4x110
- Jeżdżę od: 20 gru 2009
Krzysiek, przecież ścigamy czołówkę. Popatrz taki Mantia w tym roku sie pogorszył - pare lat temu miał 1:00:36, teraz przyjechał na 1:03:xx lub nawet 4. My z roku na rok po pare minut coraz bliżej drania. Co najważniejsze dochodzimy go na single pushu! Kiedyś go łykniemy!Krzysztof pisze:Nie wiem, czy to na temat, ale ja na rolkach czuję "nieznośną lekkość bytu" (jak to ujął poeta - Nesnesitelná lehkost bytí ) i kontroluję absolutnie wszystko - tętno, które jest za wyskoie; oddech, który jest za krótki; prędkość, która nigdy nie jest satysfakcjonująca; górki, które pokonuję na maxa razem ze ślimakami itd.
Co prawda jak czasem zbieram kości z asfaltu, stwierdzam, że trochę za dużo tej kontroli i po RTG staram się rozluźnićze stwierdzeniem, że jak tylko sam będę w stanie zawiązać buty, to zaraz wychodzę jeździć ....