Jaki sport oprócz rolek??
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
- wełek
- Prześcigant 4x110mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
Technika z tego co ja wiem to bardziej zbliżona jest na panczenach, chociaż wg mnie technika łyżwiarka jest troche inna. Wiadome że odbicie z wew. krawędzi, a tak pozatym to na rolkach jazda na zew. krawędzi balans ciałem i na rolkach jest ciężej bo większe opory kółek niż ostrza łyżwy. Na łyżwach ważne jest utrzymanie niskiej pozycji, na rolkach chyba jest troche wyższa pozycja.
- PeterCave
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Jeżdżę od: 09 kwie 2005
- Kontakt:
http://www.bont.com/products/boots/t2/t2.htmWFH pisze: To nie but jest mozliwie waski tylko ploza ustawiona "do luku" i wtedy nie ma problemu.
"Make your boots super tight with two velcro straps."
Czyli szerokość buta chyba też nie jest bez znaczenia...
Przyjdzie Pati i wszystko wyjaśni
Pozdrawiam Piotrek
-
witomazur
- Pięciokółkowiec 84mm
Spedzilem ostatnio troche czasu na short-tracku wiec blysne
Zasadnicza roznica pomiedzy ploza na dlugi tor a short track(poza tym ze jedna klapie a druga nie)
to jej ustawienie w stosunku do buta(dotyczy w szczegolnosci lewej plozy)
Stosuje sie ustawienie na zewnatrz w odniesieniu do srodka buta.Druga sprawa to profil luku i wygiecie plozy.Na dlugim torze profil (czyli ta czesc plozy ktora ma kontakt z lodem)luku to 21-26 metrow,a na short tracku 9-11.But jest troche wyzszy i ma dodatkowe klamry na staw skokowy.
W.Mazur
Zasadnicza roznica pomiedzy ploza na dlugi tor a short track(poza tym ze jedna klapie a druga nie)
Stosuje sie ustawienie na zewnatrz w odniesieniu do srodka buta.Druga sprawa to profil luku i wygiecie plozy.Na dlugim torze profil (czyli ta czesc plozy ktora ma kontakt z lodem)luku to 21-26 metrow,a na short tracku 9-11.But jest troche wyzszy i ma dodatkowe klamry na staw skokowy.
W.Mazur
-
kmieto7
Witam nie wiem czy zauważyliście ale Chad Hedrick w jezdzie na łyżwach z powodzeniem stosuje technikę rolkarską double push i to może być przełomem w łyżwiarstwie bo może coraz więcej osób z rolek przechodzić na łyżwy w zimie. I z powodzeniem dużym startować w zawodach łyżwiarskich
Zamieszczam link do strony na której jest pokazane na dole strony jazde na lodzie Chada
http://www.racereports.net/ReportDetail.asp?Race=150
Serdecznie pozdrawiam Rafał
Serdecznie pozdrawiam Rafał
-
kmieto7
...wydaje mi się Wełek że się mylisz (odbicie wewnętrzną krawędzią, balans ciałem oraz jazda na zewnętrznej krawędzi tzw.wyjechanie to podstawa w łyżwiarstwie szybkim) jedynie zwracana jest uwaga na niższą pozycję. Ale to się dotyczy przedewszystkim sprinterów. A co do oporów to faktycznie na rolkach są większe i na pewno łyżwy są lżejszewełek pisze:Technika z tego co ja wiem to bardziej zbliżona jest na panczenach, chociaż wg mnie technika łyżwiarka jest troche inna. Wiadome że odbicie z wew. krawędzi, a tak pozatym to na rolkach jazda na zew. krawędzi balans ciałem i na rolkach jest ciężej bo większe opory kółek niż ostrza łyżwy. Na łyżwach ważne jest utrzymanie niskiej pozycji, na rolkach chyba jest troche wyższa pozycja.
-
kmieto7
Jest kilka osób które w naszych warunkach również próbują swoich sił i na rolkach i na łyżwach w zimie. Są to między innymi Goss Aleksandra, bracia Gwadera i jeszcze kilka osób których nie będę wymieniał. Nawet Janek Sz. próbował swych sił na łyżwach, a w nadchodzącym sezonie ponoć ma ''dokopać'' rodowitym łyżwiarzom
Zamieszczam link gdzie można przegłądnąć podsumowanie sezonu 05/06 i poszukać znajomuch nazwisk
http://www.pzls.pl/ls/OCENA2006.pdf
-
kmieto7
...wyjątkiem napewno nie jest bo połowa kadry USA to rolkarze, a i u Włochów jest kilku rolkarzy w kadrze łyżwiarstwa szybkiego.wełek pisze:Wiedziałem, że ktoś wspomni o nim bo wiem że on coś próbuje jeździć double pushem na łyżwach i to z powodzeniem, ale jest chyba wyjątkiem. Ale ja się moge mylić nie jeździłem na łyżwach tylko pisałem z tego co widziałem i mówili mi.
-
LTM
- Ścigant 4x110mm
Francuzi też "juz" zaczynają jeździc.kmieto7 pisze:...wyjątkiem napewno nie jest bo połowa kadry USA to rolkarze, a i u Włochów jest kilku rolkarzy w kadrze łyżwiarstwa szybkiego.wełek pisze:Wiedziałem, że ktoś wspomni o nim bo wiem że on coś próbuje jeździć double pushem na łyżwach i to z powodzeniem, ale jest chyba wyjątkiem. Ale ja się moge mylić nie jeździłem na łyżwach tylko pisałem z tego co widziałem i mówili mi.
Niedługo pewnie zobaczymy Kolumbijczyków na lodzie.
- wełek
- Prześcigant 4x110mm
- Kontakt:
Francuzi to Pascal Briand (chyba tak pisze się jego nazwisko) to słyszałem ktoś mi mówił że próbował, ale nie bardzo mu szło chyba, ale też wiem że na maratonach na łyżwach rolkarze dobrze sobie radzą chyba WFH pisał. Co do włochów to czytałem na stronie fila po olimpiadzie że jakiś tam włoch zdobył medal ale nie słysząłem o nim żeby był taki na rolkach znany. http://my.filaskates.com/ troche nizej pisze. No to jak łyżwy sa takie podobne do rolek to może i mi będzie dane kiedyś spróbowac swoich sił. Ja chciałem już kiedyś ale nie mam gdzie nie mam sprzętu.
- WFH
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Cavalli
- Jeżdżę od: 01 cze 1995
- Kontakt:
Mysle, ze sprawe sprzetu dobrze wyjasnila polska nadzieja short-tracku Witek Mazur
Jesli chodzi o technike i roznice...O tym moznaby ksiazke napisac. Jazda Chada nie jest "czystym" double-pushem, bo takowego nie da sie zrobic na lyzwach. Hedrick osiaga tak dobre wyniki glownie dzieki temu co i na rolkach - fantastyczna technika jazdy po wirazu.
A to, ze coraz wiecej wrotkarzy probuje swoich sil na wrotkach wynika w duzej mierze z tego, ze to jednak lyzwiarstwo szybkie jest sportem olimpijskim, a rolki poki co nie...Przykladow jest wiele, a sa to glownie Amerykanie, Wlosi i Francuzi. Polacy takze, ale to zupelnie inna skala
Nie sadze, zeby technika double-push miala sie przyjac na lyzwach, a wrecz twierdze, ze nie ma na to szans.
Co do pytania o to ktora technika jest bardziej zblizona do prawidlowej wrotkarskiej...
Obie sa zblizone, ale zarazem odlegle...Jak juz wspominalem wiele moznaby o tym pisac, moze kiedys sie zdecyduje

Jesli chodzi o technike i roznice...O tym moznaby ksiazke napisac. Jazda Chada nie jest "czystym" double-pushem, bo takowego nie da sie zrobic na lyzwach. Hedrick osiaga tak dobre wyniki glownie dzieki temu co i na rolkach - fantastyczna technika jazdy po wirazu.
A to, ze coraz wiecej wrotkarzy probuje swoich sil na wrotkach wynika w duzej mierze z tego, ze to jednak lyzwiarstwo szybkie jest sportem olimpijskim, a rolki poki co nie...Przykladow jest wiele, a sa to glownie Amerykanie, Wlosi i Francuzi. Polacy takze, ale to zupelnie inna skala
Nie sadze, zeby technika double-push miala sie przyjac na lyzwach, a wrecz twierdze, ze nie ma na to szans.
Co do pytania o to ktora technika jest bardziej zblizona do prawidlowej wrotkarskiej...
Obie sa zblizone, ale zarazem odlegle...Jak juz wspominalem wiele moznaby o tym pisac, moze kiedys sie zdecyduje
-
kmieto7
...ten Włoch to Ippolito Sanfratello złoty medalista olimpijski w jeżdzie drużynowejwełek pisze:Francuzi to Pascal Briand (chyba tak pisze się jego nazwisko) to słyszałem ktoś mi mówił że próbował, ale nie bardzo mu szło chyba, ale też wiem że na maratonach na łyżwach rolkarze dobrze sobie radzą chyba WFH pisał. Co do włochów to czytałem na stronie fila po olimpiadzie że jakiś tam włoch zdobył medal ale nie słysząłem o nim żeby był taki na rolkach znany. http://my.filaskates.com/ troche nizej pisze. No to jak łyżwy sa takie podobne do rolek to może i mi będzie dane kiedyś spróbowac swoich sił. Ja chciałem już kiedyś ale nie mam gdzie nie mam sprzętu.