Jaki sport oprócz rolek??

O wszystkim, co przyjdzie Wam do głowy:) / Off-topic discussions - talk about any non-skating topics you want

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: wełek » wt sierpnia 29, 2006 5:22

Technika z tego co ja wiem to bardziej zbliżona jest na panczenach, chociaż wg mnie technika łyżwiarka jest troche inna. Wiadome że odbicie z wew. krawędzi, a tak pozatym to na rolkach jazda na zew. krawędzi balans ciałem i na rolkach jest ciężej bo większe opory kółek niż ostrza łyżwy. Na łyżwach ważne jest utrzymanie niskiej pozycji, na rolkach chyba jest troche wyższa pozycja.

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » wt sierpnia 29, 2006 5:25

WFH pisze: To nie but jest mozliwie waski tylko ploza ustawiona "do luku" i wtedy nie ma problemu.
http://www.bont.com/products/boots/t2/t2.htm
"Make your boots super tight with two velcro straps."
Czyli szerokość buta chyba też nie jest bez znaczenia...
Przyjdzie Pati i wszystko wyjaśni :wink:
Pozdrawiam Piotrek

witomazur
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: witomazur » wt sierpnia 29, 2006 6:05

Spedzilem ostatnio troche czasu na short-tracku wiec blysne :D
Zasadnicza roznica pomiedzy ploza na dlugi tor a short track(poza tym ze jedna klapie a druga nie) :D to jej ustawienie w stosunku do buta(dotyczy w szczegolnosci lewej plozy)
Stosuje sie ustawienie na zewnatrz w odniesieniu do srodka buta.Druga sprawa to profil luku i wygiecie plozy.Na dlugim torze profil (czyli ta czesc plozy ktora ma kontakt z lodem)luku to 21-26 metrow,a na short tracku 9-11.But jest troche wyzszy i ma dodatkowe klamry na staw skokowy.
W.Mazur

Awatar użytkownika
oregano
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: oregano » wt sierpnia 29, 2006 6:23

Z łyżew to ja tylko zwykłe figurówki i lodowisko w hali sportowej. A i raz w zyciu miałam na nogach coś podobne chyba do panczenów, tzn. łyżwy zapinane do butów od nart biegowych. Zapinało sie na czubku buta a pieta sobie luźno odpadała od buta.
jeszcze będę śmigać

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » wt sierpnia 29, 2006 6:36

oregano pisze:A i raz w zyciu miałam na nogach coś podobne chyba do panczenów, tzn. łyżwy zapinane do butów od nart biegowych. Zapinało sie na czubku buta a pieta sobie luźno odpadała od buta.
Coś takiego?:
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

kmieto7

Post autor: kmieto7 » wt sierpnia 29, 2006 6:54

Witam nie wiem czy zauważyliście ale Chad Hedrick w jezdzie na łyżwach z powodzeniem stosuje technikę rolkarską double push i to może być przełomem w łyżwiarstwie bo może coraz więcej osób z rolek przechodzić na łyżwy w zimie. I z powodzeniem dużym startować w zawodach łyżwiarskich :?: :D Zamieszczam link do strony na której jest pokazane na dole strony jazde na lodzie Chada :D http://www.racereports.net/ReportDetail.asp?Race=150
Serdecznie pozdrawiam Rafał

kmieto7

Post autor: kmieto7 » wt sierpnia 29, 2006 7:02

wełek pisze:Technika z tego co ja wiem to bardziej zbliżona jest na panczenach, chociaż wg mnie technika łyżwiarka jest troche inna. Wiadome że odbicie z wew. krawędzi, a tak pozatym to na rolkach jazda na zew. krawędzi balans ciałem i na rolkach jest ciężej bo większe opory kółek niż ostrza łyżwy. Na łyżwach ważne jest utrzymanie niskiej pozycji, na rolkach chyba jest troche wyższa pozycja.
...wydaje mi się Wełek że się mylisz (odbicie wewnętrzną krawędzią, balans ciałem oraz jazda na zewnętrznej krawędzi tzw.wyjechanie to podstawa w łyżwiarstwie szybkim) jedynie zwracana jest uwaga na niższą pozycję. Ale to się dotyczy przedewszystkim sprinterów. A co do oporów to faktycznie na rolkach są większe i na pewno łyżwy są lżejsze :D

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » wt sierpnia 29, 2006 7:08

Wiedziałem, że ktoś wspomni o nim bo wiem że on coś próbuje jeździć double pushem na łyżwach i to z powodzeniem, ale jest chyba wyjątkiem. Ale ja się moge mylić nie jeździłem na łyżwach tylko pisałem z tego co widziałem i mówili mi.

kmieto7

Post autor: kmieto7 » wt sierpnia 29, 2006 7:26

Jest kilka osób które w naszych warunkach również próbują swoich sił i na rolkach i na łyżwach w zimie. Są to między innymi Goss Aleksandra, bracia Gwadera i jeszcze kilka osób których nie będę wymieniał. Nawet Janek Sz. próbował swych sił na łyżwach, a w nadchodzącym sezonie ponoć ma ''dokopać'' rodowitym łyżwiarzom :?: Zamieszczam link gdzie można przegłądnąć podsumowanie sezonu 05/06 i poszukać znajomuch nazwisk :?: :D http://www.pzls.pl/ls/OCENA2006.pdf

kmieto7

Post autor: kmieto7 » wt sierpnia 29, 2006 7:54

wełek pisze:Wiedziałem, że ktoś wspomni o nim bo wiem że on coś próbuje jeździć double pushem na łyżwach i to z powodzeniem, ale jest chyba wyjątkiem. Ale ja się moge mylić nie jeździłem na łyżwach tylko pisałem z tego co widziałem i mówili mi.
...wyjątkiem napewno nie jest bo połowa kadry USA to rolkarze, a i u Włochów jest kilku rolkarzy w kadrze łyżwiarstwa szybkiego.

LTM
Ścigant 4x110mm

Post autor: LTM » wt sierpnia 29, 2006 7:58

kmieto7 pisze:
wełek pisze:Wiedziałem, że ktoś wspomni o nim bo wiem że on coś próbuje jeździć double pushem na łyżwach i to z powodzeniem, ale jest chyba wyjątkiem. Ale ja się moge mylić nie jeździłem na łyżwach tylko pisałem z tego co widziałem i mówili mi.
...wyjątkiem napewno nie jest bo połowa kadry USA to rolkarze, a i u Włochów jest kilku rolkarzy w kadrze łyżwiarstwa szybkiego.
Francuzi też "juz" zaczynają jeździc.
Niedługo pewnie zobaczymy Kolumbijczyków na lodzie. :wink: :roll:

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » wt sierpnia 29, 2006 8:39

Francuzi to Pascal Briand (chyba tak pisze się jego nazwisko) to słyszałem ktoś mi mówił że próbował, ale nie bardzo mu szło chyba, ale też wiem że na maratonach na łyżwach rolkarze dobrze sobie radzą chyba WFH pisał. Co do włochów to czytałem na stronie fila po olimpiadzie że jakiś tam włoch zdobył medal ale nie słysząłem o nim żeby był taki na rolkach znany. http://my.filaskates.com/ troche nizej pisze. No to jak łyżwy sa takie podobne do rolek to może i mi będzie dane kiedyś spróbowac swoich sił. Ja chciałem już kiedyś ale nie mam gdzie nie mam sprzętu.

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » wt sierpnia 29, 2006 9:22

Mysle, ze sprawe sprzetu dobrze wyjasnila polska nadzieja short-tracku Witek Mazur :D
Jesli chodzi o technike i roznice...O tym moznaby ksiazke napisac. Jazda Chada nie jest "czystym" double-pushem, bo takowego nie da sie zrobic na lyzwach. Hedrick osiaga tak dobre wyniki glownie dzieki temu co i na rolkach - fantastyczna technika jazdy po wirazu.
A to, ze coraz wiecej wrotkarzy probuje swoich sil na wrotkach wynika w duzej mierze z tego, ze to jednak lyzwiarstwo szybkie jest sportem olimpijskim, a rolki poki co nie...Przykladow jest wiele, a sa to glownie Amerykanie, Wlosi i Francuzi. Polacy takze, ale to zupelnie inna skala :D
Nie sadze, zeby technika double-push miala sie przyjac na lyzwach, a wrecz twierdze, ze nie ma na to szans.
Co do pytania o to ktora technika jest bardziej zblizona do prawidlowej wrotkarskiej...
Obie sa zblizone, ale zarazem odlegle...Jak juz wspominalem wiele moznaby o tym pisac, moze kiedys sie zdecyduje :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
oregano
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: oregano » wt sierpnia 29, 2006 10:24

PeterCave dokładnie coś takiego:) Znajomy trenował w tym na stawie i pozyczył mi zebym mogła spróbować:)
jeszcze będę śmigać

kmieto7

Post autor: kmieto7 » śr sierpnia 30, 2006 7:17

wełek pisze:Francuzi to Pascal Briand (chyba tak pisze się jego nazwisko) to słyszałem ktoś mi mówił że próbował, ale nie bardzo mu szło chyba, ale też wiem że na maratonach na łyżwach rolkarze dobrze sobie radzą chyba WFH pisał. Co do włochów to czytałem na stronie fila po olimpiadzie że jakiś tam włoch zdobył medal ale nie słysząłem o nim żeby był taki na rolkach znany. http://my.filaskates.com/ troche nizej pisze. No to jak łyżwy sa takie podobne do rolek to może i mi będzie dane kiedyś spróbowac swoich sił. Ja chciałem już kiedyś ale nie mam gdzie nie mam sprzętu.
...ten Włoch to Ippolito Sanfratello złoty medalista olimpijski w jeżdzie drużynowej :D Wprawdzie najsłabszy z Włochów ale złoto to złoto :!: Widziałem ten bieg i za dużo to nie napomagał :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Czas wolny / Free time”