łożyska

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

WIELKOŚĆ KÓLEK

Post autor: ALAN54 » śr maja 04, 2005 10:23

A najważniejsze to trzeba mieć kopyto w nogach, bo jak nogi są z waty to nawet ABEC 19 nie pomoże.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » czw maja 05, 2005 2:04

Hej Małysz,

Mółbyś poprawić linki w swoim poście albo podaj link do strony z której je wzięłeś.

Dzieki

Cześć
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » czw maja 05, 2005 2:11

Hej Alan,

Oczywiście masz rację :D

Polecam ci jednak zrobienie eksperymentu. Weź swoje najgorsze łożyska, polej je wodą i wystaw na dzień na dwór. Potem bez żadnych prób na ich rozkręcenie załóż je i idź na trening.

Jak byś mógł potem poinformować nas o twoich wrażeniach z jazdy :P

Miłego dnia

Tomek

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: małysz » czw maja 05, 2005 4:18

poprawiłem linki :)

Nie wiem co to są za testy

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

łożyska

Post autor: ALAN54 » czw maja 05, 2005 8:12

Hej Tomek!
My tu mówimy o jeżdżeniu na rolkach a nie na gumowych łyżwach! Wcale nie muszę robić tego eksperymentu, gdyż razu pewnego kończyłem trening popłudniową godziną i zaczęło trochę padać. Po powrocie do domu zmęczony nie wyczyściłem rolek zostawiając je do południa dnia następnego no i połowa kółek już się nie kręciła.
A jednak popieram Marka, który napisał, że jak nie ma pary to nawt złote rolki nie pomogą. POZDRO ALAN54

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: małysz » czw maja 05, 2005 10:59

witaj Alan,

Zgodzę się z Tobą, że bez treningu nie ma jazdy, a z kolei sprzęt ma pomagać w umiejętnościach.

Pozdrawiam Damian

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt maja 06, 2005 1:51

Masz rację Damian,

Ja bym nawet poszedł dalej. We wrotkarstwie najważniejsza jest technika, technika i jeszcze raz technika. Potem sprzęt i tak zwana "para" na końcu.

Przykład na "parę". Pamiętam jeszcze ze studiów przypadek jednego ciężarowca na pływalni. Niesamowicie silny facet, zbudowany jak Herkules. Wskoczył do basenu i jak zaczął nawalać rękami i nogami to przez 2 minuty piana się z wody robiła. Niestety po 2 minutach musiał być wyciągnięty z basenu z prawie tego samego miejsca gdzie wskoczył - nie przepłynął nawet 2 metrów...

Przykład na sprzęt. Chociażby doświadczenia derangera z jazdą na łożyskach ze smarem i z olejem... Przy wszystkich innych warunkach takich samych, szybsze łożyska = szybsza jazda...

Przykład na technikę. Chociażby dominacja Chada Hedrick'a (50 tytułów Mistrza Świata). Wszyscy jeździli na takim samym albo podobnym sprzęcie, wielu było silniejszych albo bardziej wytrzymałych od niego a jednak nikt nie był mu stanie zagrozić...

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: małysz » pt maja 06, 2005 7:52

Witaj,

Cruciani nam opowiadał, że Luca Presti zdobył w zeszłym roku mistrzostwo świata, chociaż było dużo lepszych od niego zawodników, ale on miał lepiej szynę ustawioną... :D

Pozdrawiam Damian

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Luca Presti

Post autor: powerhouski » pt maja 06, 2005 1:32

:lol:
nie polemizowałbym z Crucianim bo pewnie ma swoje dojścia. Ale wydaje mi się dziwne, jeżeli oczywiście to nie przekręcenie w tłumaczeniu.

Luca Presti, jego brat Max, Luca Saggiorato i może Pascal Briand to grupa zawodników o niesamowitym sprincie. Poza tym, parę miesięcy przed MŚ Luca odpuścił zdecydowanie w Pucharze Świata tak aby być świeżym i moim skromnym zdaniem trafił z formą.

O ile mnie pamięć nie myli, Luca jechał na szynie Bont Sniper 88mm z kółkami 84mm. Ale co jest ważne to to że Luca jeździ bardzo dobrze wiraże i moim zdaniem to zadecydowało...

Te tabelki są ze strony Hugh R. Facet przeprowadził testy, ale niestety metodyka eksperymentu pod zdechłym Azorkiem, na przykład porównywał łożyska ze smarem do łożysk z olejem itd itp.

Trzymaj się

Tomek

PS jesteś na którymś ze zdjęć z kursu z Crucianim?[/list]

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

kurs

Post autor: małysz » pt maja 06, 2005 3:20

Witam.

Pewnie chodzi Ci o ten kurs instruktorów z października, z tego są zdjęcia za stronie Zica. Na tym pierwszym nie byłem, był tylko mój trener. Z kolei był drugi kurs jakiś miesiąc temu w Krynicy, na tym drugim już byłem. Nie było nikogo z Poznania, tak Zico by pewnie zdjęcia porobił :? Właściwie to osób z rolkami było nas 5... Niestety musieliśmy robić królików doświadczalnych i wszyscy sie na nas patrzyli. Z tego drugiego kursu chyba nigdzie nie ma zdjęć.

Pozdrawiam Damian

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt maja 06, 2005 4:03

Hej Małysz,

O Krynicy wiem od Ryśka Białkowskiego. Jakie są twoje odczucia z tego kursu.

Cruciani to legenda jako zawodnik, ale zupełnie nie wiem jaki z niego trener. Czasami ci najlepsi nie zupełnie potrafią sprzedać swoją wiedzę i umiejętności. Chociażby Magic Johnson...[/list]

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: małysz » pt maja 06, 2005 4:25

Witam

W Krynicy było fajnie, chociaż więcej się po nim spodziewaliśmy. Najpierw jakiś doktor medycyny mówił przez trzy i pół godziny( rozgada ł sie troche bo miał mówić 2 :) ). Mówił o treningach, o odżywkach, o sercu, o krwi, o układzie nerwowym. Podobało się to wszystkim bo znał się na rzeczy, był na bieżąco i ciekawych rzeczy się podowiadywaliśmy. Cruciani mówił tylko przez pół godziny w pierwszy dzień bo lekarz zają jego czas. Zaczą mówić, że sprzęt jest bardzo ważny i na tym się skończyło. Później poszliśmy na jakieś boisko szkolne o wymiarach jak do piłki ręcznej, było dużo piachu i było mokro na dodatek. Pouczył trochę przekładanki, trochę startów, pokazał jak ma być szyna ustawiona na tor a jak na ulicę. W sumie nic ciekawego. Dopiero na drugi dzień przegapiłem( cała piątka zawodników) jak mówił o treningach, a mieli tylko kalendarz imprez ustalić... Ponoć dużo się można było dowiedzieć. U mnie w klubie np. troche się treningi pozmieniały. Jeszcze było trzech tłumaczów i jeden z drugim udawali że znają włoski i kłócili się ze sobą tak że nic sie prawie zrozumieć nie dało :( i każdy mówił co innego. Ogólnie to mi się najbardziej podobał wykład tego lekarza. Jednak wszyscy spodziewali się czegoś więcej na tym kursie.

Pozdrawiam Damian

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » pt maja 06, 2005 4:43

Dzięki Damian,

Bardzo ciekawe rzeczy piszesz i mądrze. Mam nadzieję, że dzięki kontaktowi z Crucianim trochę się w Polsce ruszy z wrotkarstwem wyczynowym.

Fitness dzieki takim ludziom jak Alan, Zico, Mirek Cz. widać że się rozwija i będzie prosperować. ale wyczyn należy do was ludzi młodych 8)

Bartolini

Post autor: Bartolini » pn maja 16, 2005 3:52

Hej.

Chciałem zapytać o taką rzecz.

Jaka jest zasadnicza różnica między łożyskami zwykłymi (wydaje mi sie,ze nazywa sie je 608 - tak?? )
A tzw. "Micro"

O co w tym wszystkim chodzi.

Gosc w sklepie na siłe wciskał mi ,ze mikro są lepsze i szybsze.

Poza tym widziałem w Sklepie Salomona na 4 x 90mm -hehe -chyba próbują ludzi przyzwyczaić do 4 x 100 :-) i one właśnie były na "Micro" a cena rolek prawie 1200zł !! ale wydawały sie strasznie wysokie (a jak tu trozmawialiśmy kiedyś, podniesienie zbyt wysoko środka ciężkości nie jest zbyt dobre) -wiec po co oni coś takiego robią !!! przeciez amator czegoś takiego nie kupi i jeszcze za 1200zł. A ktoś kto mysli "sportowo" to wie ,ze to "shit"

A może sie myle??
kto smaruje ten jedzie :-P

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Post autor: PeterCave » pn maja 16, 2005 4:18

Bartolini pisze:Hej.
Jaka jest zasadnicza różnica między łożyskami zwykłymi (wydaje mi sie,ze nazywa sie je 608 - tak?? )
A tzw. "Micro"
PowerHouski już gdzieś pisał o różnicach.
Fizycznie (właśnie miałem kolokwium z fizyki) małe łożyska będe się szybciej rozpędzać (mniejszy moment bezwładności), będą też szybsze, ale będą tez na nie działać znacznie większe przeciążenia (o tym gdzieś PowerHouski pisał) i szybciej przez to teoretycznia "siądą", wytrą się itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”