Jakie rolki 4x100

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
krzemol
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Jakie rolki 4x100

Post autor: krzemol » ndz sierpnia 20, 2006 9:14

Właśnie stoję przed "trudną" decyzją wyboru rolek 4x100 i tu prośba na co się zdecydować, na razie zastanawiam się nad:

1. Salomon pilot 100 PRO (dobra wentylacja buta i termoformowalne w okolicy kostki)

2. K2 Radical 100 (termoformowalne w okolicy kostki i boki stopy)

3. Rollerblade Lighting TF (mozliwość dopasowania w okolicy kostki)

Chodzi mi o to żeby wrotki były w miarę wygodne i będą służyły do jeżdżenia w maratonach, oczywiście mam zamiar je przymierzyć i nie będę kupował w ciemno prze net, ale może na dzień dobry któreś można zdyskwalifikować ???

z góry dzięki za porady
"Ludzie z natury są niemal tacy sami;
z praktyki wynika, że bardzo się między sobą różnią."
Konfucjusz
Twister Trojmiasto

Alandy
Ścigant 4x100mm

Post autor: Alandy » pn sierpnia 21, 2006 11:02

ja przyjąłbym następujące kryteria
(w tej kolejności)

1. wygoda - co najmniej pół godziny trzeba mieć but na nodze, najlepiej późnym popołudniem, wtedy stopa jest bardziej "wrażliwa"

2. cena (wiadomo - czyni cuda)

3. wygląd :lol:
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"

Awatar użytkownika
kajman
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: kajman » pn sierpnia 21, 2006 11:34

Wg. mnie jeżeli chcesz zająć się jazdą szybką i udziałem w maratonach powinieneś jednak poszukać niskiego buta(nie ma obaw że skręcisz sobie kostkę).
Dzięki temu będziesz mógł uzyskać niższą postawę, a co za tym idzie większą efektywność odbicia no i mniejsze opory powietrza.
Ja odoradzał bym kupno "gotowego zestawu" - z czasem pewno będziesz chciał pewne elemeny wymienić. Jeżeli kupisz K2 to nie będziesz miał potem swobody wymiany szyny czy buta.
Ja w miare tanio (taniej niż K2 Radical, nad którym też się zastanawiałem) kupiłem sobie części z Powerslide:
- but: R2
- szyna: Vision 13'3''
i teraz nie żałuję, mogę powiedzieć że sprzęt mnie nie ogranicza (tylko moja technika - brak - i brak pary w nogach). Tak sobie myślę, że jakbym kupił Radicale to nie był bym usatysfakcjonowany i szukałbym pewno czegoś lepszego.
Podsumowując:
Jeżeli chcesz już przesiąść się na 100 i jeździć w maratonach to idź w niski, sztywny but
Obrazek
Pozdrawiam Kajman

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » pn sierpnia 21, 2006 11:56

Z tego co pisałes to ja bym kupił albo salomony albo rollerblade. Firmy znane dobre wiesz co kupujesz i wrazie co możesz sobie dokupić buta i przykręcić do tych szyn będzie pasował nie wiem jak jest K2.

Awatar użytkownika
dzosef
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: dzosef » pn sierpnia 21, 2006 12:24

Krzemol, ja bym sie chyba zdecydował na Salomony - cena dla "nas" jest na nie bardzo OK:)

matej
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: matej » pn sierpnia 21, 2006 3:35

K2 raczej nie jest jakas specjalnie znana firma, jezeli chodzi o jazde szybka.

Rollerblade - czesc jest zadowolona z butow, a czesc nie bardzo, narzekaja na plaska wkladke, ktora powoduje bole nog.

Salomon - tu najtrudniej mi cos napisac, bo slabo znam ich buty.

Wazna jest tez mozliwosc wymiany plozy, a jezeli chodzi o wysokosc buta to musisz ocenic swoj aktualny poziom i zdecydowac do czego maja Ci sluzyc te rolki(sciganie sie w maratonach, czy raczej jazda fitness, aby ukonczyc).
Inline Speedskating - A way of life

Pozdrawiam - kandydat do zbanowania...

Awatar użytkownika
krzemol
Kontakt:

Post autor: krzemol » wt sierpnia 22, 2006 9:57

Wielkie dzięki za podpowiedzi, teraz pozostaje "tylko" przekonać żonke :roll: i udać się do sklepu :P, przymierzyć, zakupić i jeździć :)
Niestety to "tylko" to dość poważne przedsięwzięcie taktyczno-strategiczne :twisted:
"Ludzie z natury są niemal tacy sami;
z praktyki wynika, że bardzo się między sobą różnią."
Konfucjusz
Twister Trojmiasto

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » śr sierpnia 23, 2006 8:03

krzemol pisze:Wielkie dzięki za podpowiedzi, teraz pozostaje "tylko" przekonać żonke :roll: i udać się do sklepu :P, przymierzyć, zakupić i jeździć :)
Niestety to "tylko" to dość poważne przedsięwzięcie taktyczno-strategiczne :twisted:
kup najpierw żonie łancuszek, pierścionek lub sukienkę póżniej pójdzie już z góry...

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » ndz października 01, 2006 9:40

Ja miałem niedawno ten sam ból głowy. Mierzyłem Rollerblady TF i K2 Radical i jeśli codzi o but, to zdecydowanie bardziej mi pasował K2. Jeśli chodzi o szynę to akurat odwrotnie. Ostatecznie całkiem przypadkiem znalazłem salomonowe rozwiązanie, bo kupiłem samą szynę w komplecie z kółkami do Rollerblade TF i przykręciłem to do butów Fila od moich rolek 5x80. Ponieważ robiłem to 2 dni przed maratonem w Berlinie wyszła lekka prowizorka, ale jazda wydawała się szybsza niż na 5x80. Poza tym duże kółka znacznie lepiej zachowywały się na nierównościach. Dzisiaj na swojej trasie treningowej sprawdziłem, że 4x100 są rzeczywiście szybsze - na odcinku 7 km różnica była około 1 minuty. Muszę jeszcze trochę popracować nad ustawieniem szyny, ale to już drobiazg. A w przyszłości może zmienię buty na ciut lepsze, chociaż obecne są cholernie wygodne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”