Jaki sport oprócz rolek??
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
- WFH
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Cavalli
- Jeżdżę od: 01 cze 1995
- Kontakt:
Na hokejowych to jeszcze gdzie niegdzie da sie pojezdzic, ale na panczenach...4, w porywach do 5 tory w Polsce...Zadnej hali...Lipamałysz pisze:No niestety ale to prawda. Ja jeździłęm na łyżwach 2 razy w życiu(hokejowych).matej pisze:Dla mnie najlepszym sportem na zime jest lyzwiarstwo szybkie, pracuja te same partie miesni, podobny wysilek, ale malo jest miejsc w Polsce gdzie mozna to robic..
- PeterCave
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Jeżdżę od: 09 kwie 2005
- Kontakt:
Jeździsz na klapach, czy na zwykłych panczenach "na sztywno"? I czy buty mogą być takie same jak do rolek?matej pisze: Zima jest lyzwiarstwo szybkie
W zeszłą zimę troche jeździłem na panczenach ("nieruchomych"), które przykręciłem do butów od rolek, bo przez te mrozy zrobiło się kilka fajnych lodowisk.
Pozdrawiam Piotrek
- WFH
- Prześcignął Chuck`a...
- Kontakt:
No to ja moze odpowiem - wiekszosc zawodnikow na calym swiecie jezdzi nw "klapach", sztywne, klasyczne plozy maja tylko dzieci, ktore ucza sie jezdzic. Buty do lyzew sa nieco nizsze i nie az tak sztywne, jak te wrotkarskie.PeterCave pisze:Jeździsz na klapach, czy na zwykłych panczenach "na sztywno"? I czy buty mogą być takie same jak do rolek?matej pisze: Zima jest lyzwiarstwo szybkie
W zeszłą zimę troche jeździłem na panczenach ("nieruchomych"), które przykręciłem do butów od rolek, bo przez te mrozy zrobiło się kilka fajnych lodowisk.
- WFH
- Prześcignął Chuck`a...
- Kontakt:
Jeszcze inne!!!Wyzszy but, ze sztywna kostka, ploza oczywiscie przymocowana z i z przodu i ztylu(nie klapykajman pisze:a "szorttraku" jakie łyżwy się stosuje?
- PeterCave
- Kontakt:
takie:kajman pisze:a "szorttraku" jakie łyżwy się stosuje?

//dodano
dla porównania łyżwy do long tracka:

Łyżwa sztywno przymocowana i wysoko, bo zakręty są bardzo ostre, but musi być też możliwie wąski, żeby przy zakrętach nie dotykał lodu.
Ja juz raz poleciałem na łuku, bo but oparł mi się o lód i łyżwa straciła przyczepność.
Ostatnio zmieniony wt sierpnia 29, 2006 5:05 przez PeterCave, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Piotrek
- PeterCave
- Kontakt:
A co z techniką? Na których łyżwach technika będzie bardziej zbliżona do prawidłowej wrotkarskiej? Sztywno przymocowane płozy wymuszają "równe" odbicie.WFH pisze: No to ja moze odpowiem - wiekszosc zawodnikow na calym swiecie jezdzi nw "klapach", sztywne, klasyczne plozy maja tylko dzieci, ktore ucza sie jezdzic. Buty do lyzew sa nieco nizsze i nie az tak sztywne, jak te wrotkarskie.
Pozdrawiam Piotrek