nowicjusz wypytuje :)
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
nowicjusz wypytuje :)
Witam wszystkich miłośników wrotkarstwa. Właśnie przymierzam się do kupna rolek, łyknąłem już nieco teorii, ale moja wiedza praktyczna jest zerowa. Dlatego wszystkie opinie i porady bardziej doświadczonych są dla mnie na wagę złota.
Upatrzyłem na allegro rolki tanie i w miarę ciekawe, na pierwszy rzut oka:
<-------->/item126366569_wyp ... ports.html
Co o nich myślicie? Dają radę, czy to pieniądze wyrzucone w błoto, nawet dla początkującego jak ja? Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sprzętem?
Upatrzyłem na allegro rolki tanie i w miarę ciekawe, na pierwszy rzut oka:
<-------->/item126366569_wyp ... ports.html
Co o nich myślicie? Dają radę, czy to pieniądze wyrzucone w błoto, nawet dla początkującego jak ja? Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sprzętem?
tez jestem poczatkujacy
Kupilem rolki z kolkami o duzej srednicy (84mm), ale troszke mieksze (80), tez na szybkich lozyskach.
To byl (dla poczatkujacego) trudny wybor. Rolki sa ZA SZYBKIE.
Kup na mniejszych kolkach, i na wolniejszych lozyskach. Bedzie Ci latwiej MYSLEC o technice, o tym CO robisz, a nie RATOWAC DUPE
Rolki ZA szybko robia to co bym chcial zrobic
Poszukaj jakis wolniejszych, tak zebys mogl sie uczyc jezdzic, a nie upadac...
pzdr.
Kupilem rolki z kolkami o duzej srednicy (84mm), ale troszke mieksze (80), tez na szybkich lozyskach.
To byl (dla poczatkujacego) trudny wybor. Rolki sa ZA SZYBKIE.
Kup na mniejszych kolkach, i na wolniejszych lozyskach. Bedzie Ci latwiej MYSLEC o technice, o tym CO robisz, a nie RATOWAC DUPE
Rolki ZA szybko robia to co bym chcial zrobic
Poszukaj jakis wolniejszych, tak zebys mogl sie uczyc jezdzic, a nie upadac...
pzdr.
- koziar2
- Redaktor wrotkarstwo.pl
- Moje rolki: Rollerblade Twister III
- Jeżdżę od: 01 maja 2006
- Kontakt:
Hmm... ze sprzetem roznie bywa.
1. wstap do sklepu i zobacz co jest - jest teraz bardzo duzo obnizek i mozna trafic na cos fajnego,
2. Nie kupowalbym rolek bez ich przymierzenia (szukajac na siebie rozmiaru 47 przymierzylem dosyc duzo modeli - niektore 47 a nawet 48 byly na mnie za male albo niewygodne)
3. Do nauki rzeczywiscie lepiej mniejsze kolka zeby sie strasznie nie rozpedzac, jesli chodzi o lozyska to nie wypowiadam sie bo dotychczas uzywalem tylko 1.
jesli chodzi o prezentowany na Allegro model widzialem go na polkach w supermarkecie Real albo Geant, nie dam glowy uciac ale zdaje mi sie ze byl troche tanszy
1. wstap do sklepu i zobacz co jest - jest teraz bardzo duzo obnizek i mozna trafic na cos fajnego,
2. Nie kupowalbym rolek bez ich przymierzenia (szukajac na siebie rozmiaru 47 przymierzylem dosyc duzo modeli - niektore 47 a nawet 48 byly na mnie za male albo niewygodne)
3. Do nauki rzeczywiscie lepiej mniejsze kolka zeby sie strasznie nie rozpedzac, jesli chodzi o lozyska to nie wypowiadam sie bo dotychczas uzywalem tylko 1.
jesli chodzi o prezentowany na Allegro model widzialem go na polkach w supermarkecie Real albo Geant, nie dam glowy uciac ale zdaje mi sie ze byl troche tanszy
Może i racja z tymi wolniejszymi rolkami, ale z drugiej strony nie chcę ich potem zmieniać za pół roku... Wiem, że na początku się trochę poobijam (a najlepiej tylko ochraniacze
), ale potem już będę miał spokój. No chyba, że zbyt szybkie rolki mają mi całkiem uniemożliwić naukę, ale czy może być aż tak źle? (zdaje mi się, że nawet tutaj na forum ktoś mówił, że zaczynał od 4x100mm i jakoś wyżył
).
Jeśli idzie o przymierzanie, to już z pewnością święta racja- rozmiarówki lubią płatać figle. Ale ja zawsze pytam o rozmiar wkładki w centymetrach, więc mam większe prawdopodobieństwo, że mi się uda dobrze dobrać w ciemno (fakt, pewności jednak nie mam, bo jak słyszałem ważna jest także tęgość buta). Może i faktycznie warto by wybrać się do sklepu, tyle że w mojej okolicy nigdzie takiego nie uraczysz...
Te rolki z allegro to pewnie szajs. Trochę już opinii przeczytałem na temat takich supermarketowych wynalazków i zdaje się wszystkie bez wyjątku były negatywne. Już przyzwyczaiłem się do myśli, że będę musiał wyłożyć trochę więcej pieniędzy, żeby móc sobie komfortowo pojeździć. Tylko wrodzona przekora nie pozwala mi tak łatwo odrzucić podejrzenia, czy może nie nazbyt pochopnie ludzie wyrabiają sobie opinię, że poniżej 200 złotych nie da się kupić dobrych i wygodnych rolek?
Zresztą znalazłem za 200 złotych rolki rollerblade:
<-------->/item127197306_rol ... e_1_3.html
Co o nich myślicie? Bo ja nic nie mogę znaleźć sensownego na temat tego modelu. :/
Pozdro.
Jeśli idzie o przymierzanie, to już z pewnością święta racja- rozmiarówki lubią płatać figle. Ale ja zawsze pytam o rozmiar wkładki w centymetrach, więc mam większe prawdopodobieństwo, że mi się uda dobrze dobrać w ciemno (fakt, pewności jednak nie mam, bo jak słyszałem ważna jest także tęgość buta). Może i faktycznie warto by wybrać się do sklepu, tyle że w mojej okolicy nigdzie takiego nie uraczysz...
Te rolki z allegro to pewnie szajs. Trochę już opinii przeczytałem na temat takich supermarketowych wynalazków i zdaje się wszystkie bez wyjątku były negatywne. Już przyzwyczaiłem się do myśli, że będę musiał wyłożyć trochę więcej pieniędzy, żeby móc sobie komfortowo pojeździć. Tylko wrodzona przekora nie pozwala mi tak łatwo odrzucić podejrzenia, czy może nie nazbyt pochopnie ludzie wyrabiają sobie opinię, że poniżej 200 złotych nie da się kupić dobrych i wygodnych rolek?
Zresztą znalazłem za 200 złotych rolki rollerblade:
<-------->/item127197306_rol ... e_1_3.html
Co o nich myślicie? Bo ja nic nie mogę znaleźć sensownego na temat tego modelu. :/
Pozdro.
chyba fajne
kolka juz wolniejsze, tak samo lozyska.
Co do szybkosci - ludzie latami jezdza na np 76 i doskonala technike. Wlasnie zauwazylem ze szybkosc nie jest najwazniejsza. Moja zona na wolniejszych rolkach robi mnie jak chce (jezdzila troche na lyzwach - ja nie) - bo ma troszke lepsza technike. No i ma mniej niebezpiecznych sytuacji - wiekszy komfort psychiczny, ale o tym juz pisalem.
Co do szybkosci - ludzie latami jezdza na np 76 i doskonala technike. Wlasnie zauwazylem ze szybkosc nie jest najwazniejsza. Moja zona na wolniejszych rolkach robi mnie jak chce (jezdzila troche na lyzwach - ja nie) - bo ma troszke lepsza technike. No i ma mniej niebezpiecznych sytuacji - wiekszy komfort psychiczny, ale o tym juz pisalem.
-
Rolfan
- Ścigant 4x110mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Wybór rolek zależy od tego jak chcecie jezdzic. Jesli tylko spacerowo-niedzielnie,bez żadnych sztuczek to te rolki z allegro Wam wystarcza(szczególnie te ostatnie)Jesli macie zaciecie i chcecie jeżdzic duzo i z figurami to niestety trzeba sie wykosztowac.Te tanie rolki nie wytrzymuja skoków a także gwaltownych zmian kierunków.Płozy się gną a buty pękaja.Acha do jazdy chociaż trochę fristajlowej powinny byc rolki o krótkiej płozie (te drugie spelniaja ten warunek).Jesli chodzi o wielkość kółek to i tak szybko sie zetrą i problem jest z głowy.Na czas nauki można założyc mniejsze kółka.
Pozdrowienia