JAZDA NA MOKRYM ASFALCIE

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pt września 08, 2006 9:28

O ile czas pozwoli wrzucę na stronę główną trochę info o łożyskach.

Alan - czy mogę wstawić Twoje wypociny?
PiotrB - czy pomożesz mi w sprawie smarowania oraz wykorzystania Twoich wypocin? :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: Piotr B » pt września 08, 2006 11:09

Oczywiście,

sprawami smarownia mogę sie zająć. Napisz w jakiej widzisz to formie ja się dostosuję: tekst, prezentacja inne?

Kazdy tekst z forum też jest oczywiście do wykorzystania!

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pt września 08, 2006 11:18

Piotr B pisze:Oczywiście,

sprawami smarownia mogę sie zająć. Napisz w jakiej widzisz to formie ja się dostosuję: tekst, prezentacja inne?

Kazdy tekst z forum też jest oczywiście do wykorzystania!
Coś w takim stylu jak zrobiłem z kółkami i łożyskami na stronie głównej. Bedą zdjęcia, tekst, striptease łożysk i podobne.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Marta
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Marta » ndz września 17, 2006 2:17

Wanienka ultradźwiękowa?!
Na to bym nie wpadła, a używam do płukania próbek stalowych z pasty diamentowej po polerowaniu, a uprzednim szlifowaniu na Stuers'ie. Do wanny wlewam wody, do szklanego pojemnika wkładam próbkę (pod nią cos do podparcia by próbka się nie porysowała) i alkohol (by na próbce nie było zacieków i nie rdzewiała). Tę samą procedurę stosuję do metali kolorowych. Potem tylko dobrze wysuszyć, do odczynnika z jakimś kwasem i znowu płukanie (bez wanny) w wodzie, pryskanie alkoholem i suszenie (suszarką do włosów).. i można robić zdjęcia :D. Zgład jest dobry przez ok. 3 mies pobytu w eksykatorze z pochłaniaczem wilgoci... A potem by powtórzyć zdjęcia wszystko trzeba zaczynać od nowa :(
Może powyższy opis do czegoś komuś się przyda. Nigdy nic nie wiadomo, a łożyska też są przecież metalowe :lol: :lol: :lol:
Znowu rolki :)

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » ndz września 17, 2006 10:48

Marta!Powiedz mi Dziecino, po co polerujesz te próbki i do czego je używasz?Czyzbys produkowała stalowa biżuterie?A może uczestniczysz w programie NSA i badasz nowe powłoki do promów kosmicznych? Bo jak wiadomo te stosowane obecnie to lipa.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Marta
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Marta » wt września 19, 2006 4:37

Rolfan pisze:Marta!Powiedz mi Dziecino, po co polerujesz te próbki i do czego je używasz?Czyzbys produkowała stalowa biżuterie?A może uczestniczysz w programie NSA i badasz nowe powłoki do promów kosmicznych? Bo jak wiadomo te stosowane obecnie to lipa.
Dziecino? Dziekuję za komplement.
Poleruję, trawię, robię zdjęcia, obrabiam cieplnie itd. po to by zrobić w końcu doktorat ale na pewno nie z powłok. A idzie jak po grudzie i to od blisko siedmiu lat... Teraz to i tak nie mam czasu bo usiłuję jeźdić na rolkach :D

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » wt września 19, 2006 7:36

Czy robisz doktorat na temat zblizony do wlasciwości stopów czy tez nowych technologii ich wytwarzania?A to zahacza o moją profesję.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Marta
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Marta » czw września 21, 2006 4:54

Rolfan pisze:Czy robisz doktorat na temat zblizony do wlasciwości stopów czy tez nowych technologii ich wytwarzania?A to zahacza o moją profesję.
Właściwości stopów. Konkretnie zajmuję się hartownością stali 34CrMo4 z borem. Jaką profesję jeśli wolno spytać?

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » czw września 21, 2006 11:43

A jakie ma zastosowanie ten stop 34CrMo4(oczywiście zahartowany)?Rozumiem,że nie tak łatwo go zahartować skoro sie nad tym katujesz.No ale zboczylismy z tematu i nas mogą zbanować. Aby do tego nie dopuścic sugeruję abys zbadała możliwośc zastosowania przedmiotowego kompozytu do produkcji super szybkich łożysk do rolek.
W przedmiocie mojej profesji zajmuję się wytwarzaniem smigieł do siłowni wiatrowych czyli wiatraków i ciągle eksperymentuję na polu technologi laminatów.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Marta
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Marta » pt września 29, 2006 11:26

Rolfan pisze:A jakie ma zastosowanie ten stop 34CrMo4(oczywiście zahartowany)?Rozumiem,że nie tak łatwo go zahartować skoro sie nad tym katujesz.No ale zboczylismy z tematu i nas mogą zbanować. Aby do tego nie dopuścic sugeruję abys zbadała możliwośc zastosowania przedmiotowego kompozytu do produkcji super szybkich łożysk do rolek.
W przedmiocie mojej profesji zajmuję się wytwarzaniem smigieł do siłowni wiatrowych czyli wiatraków i ciągle eksperymentuję na polu technologi laminatów.
34CrMo4 to dawna stal 30H tylko, że z dodatkiem boru. Zahartować to nie problem. Sęk w tym, że mam dużo stali do zbadania (10 wytopów po 25kg), chęci mało, a czas ucieka nieubłaganie (mam zdążyć do września 2007). Nie zajmuję się kompozytami, a stal na łożyska badałam przy pisaniu pracy magisterskiej. Z tego co jeszcze pamiętam to ŁH15. A co do tematu to jak mi się łożyska zabrudzą to będę płukać. Mam jeszcze pytanie czy przed płukaniem w wanience łożyska są wcześniej wstępnie oczyszczane. I czy koniecznie trzeba je czyścić w nafcie? Myślę o czyszczeniu w alkoholu...

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » pt września 29, 2006 11:53

Chyba lepiej wstepnie przedmuchać je sprężonym powietrzem.........
może być np z pompki rowerowej jesli nie masz kompresorka.

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pt września 29, 2006 4:51

Alkochol słabiej rozpuszcza tłuszcze mineralne.Benzyna ekstrakcyjna jest ok.Dobra rada Piotra B. przedmuchać po uprzednim spłukaniu benzyną ekstr. lub środkiem WD-czteropodobnym.Następnie kapnąć kroplą oleju(Może być silnikowy),pokręcic w palcach co by się rozszedł olej i to wszystko.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » pt września 29, 2006 9:56

Dziekuję,
po sezonie rolkarskim postaram się zgodnie z sugestiami Zico podsumować wszelkie informacje na temat srodków czyszczących i smarujących.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marta
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: Marta » pn października 02, 2006 11:11

Piotr B pisze:Chyba lepiej wstepnie przedmuchać je sprężonym powietrzem.........
może być np z pompki rowerowej jesli nie masz kompresorka.
Ani kompresorka, ani pompki do roweru, ani nawet roweru... Czym zatem przedmuchać :?:
Same problemy z tymi rolkami, a na dodatek nici z jazdy, bo jestem chora :(

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » pn października 02, 2006 11:30

Odkurzacz dmucha u wylotu i suszarka do włosów takoż. Zyczę Ci Marto wszystkiego najzdrowszego cobyś do Poznania przyjechała. POZDRO ALAN54

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”