O rolkach terenowych i początkach pytań kilka...

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » czw września 28, 2006 3:34

zico pisze:Done.
To się nazywa szybkość.

Well done.

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: PawelS » czw września 28, 2006 3:38

Problem w tym, że projektu nie ma! Po prostu mając kółka i profile oddałem się radosnej improwizacji! Wszystkie wymiary trzeba dostosować do rozmiaru buta i kółka, a potem już tylko wywiercić otwory w miarę osiowo (mówię oczywiście o drugiej wiersji, bo w pierwszej profile były jeszcze gięte, ale to zupełnie niepotrzebne). Jeśli będzie przyzwoita pogoda to może zjawię się na masie na rolkach terenowych, ale nie obiecuję.

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » pt października 20, 2006 6:23

Właśnie zakończyłem sezon rolkarski i zacząłem narciarski, a właściwie nartorolkarski. Dziś pośmigałem po lesie na prototypie moich rolek terenowych z zamontowanym wiązaniem od nart biegowych i w butach do kroku łyżwowego. Rewelacja! Jazda chyba jeszcze lepsza niż w wersji z butem od nartorolek. Na pewno lepsza kontrola, a może po prostu to efekt paru miesięcy treningów na rolkach terenowych. Fakt, że bucik narciarski też z dość wysokiej półki, więc trzyma to co trzeba. Żeby było śmieszniej to kupiony w Berlinie - zamiast kupić jakieś czadowe rolki, to kupiłem szynę z kółkami 4x100 i buty do nart (zresztą buty do biegania też)! Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że Rollerblady Lightning TF, które miałem zamiar kupić jakoś mi nie pasowały. Znacznie lepiej czułem się w K2 Velocity, ale szyna i kółka wyglądały bardzo marnie. Tak więc przyzwoitego buta będę szukał w przyszłym roku. A na razie parę fotek.
Obrazek
Jakość nie jest może najlepsza, ale robiłem je z samowyzwalaczem i w seriach po 5 klatek, dlatego widać dziki pęd!
Obrazek
I jeszcze jedno.
Obrazek
Byle do zimy!

Awatar użytkownika
kajman
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: kajman » pt października 20, 2006 7:41

Z tego co widzę to wykorzystujesz wersję dłuższą i z wygiętym profilem. Jest jakiś powód?
Obrazek
Pozdrawiam Kajman

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » pt października 20, 2006 7:56

Super!
Daj mi kiedyś znać jak będziesz się wybierał na przejażdżkę, bo mam ochotę to zobaczyć z bliska :D

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pt października 20, 2006 7:58

Bardzo mi się podoba ten klimat - rolki i mnóstwo zieleni :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » pt października 20, 2006 9:39

Powód jest podstawowy. Przy zastosowaniu wiązania i buta do nart biegowych obniżenie środka ciężkości bardzo poprawia stabilność. Poza tym dłuższa wersja zachowuje się dokładnie jak narta, a o to mi teraz chodzi. But jaki zastosowałem (combi - czyli do biegu łączonego, klasykiem i łyżwą) zapewnia pewną sztywność, ale zdecydowanie mniejszą niż but od rolek przykręcony do szyny, bo trzymany jest tylko z przodu (moje nartorolki terenowe nie są wyważone tak jak narty, musiałem więc zastosować z tyłu gumowe ekspandorki, które zapewniają, że pięta nie odrywa się zbytnio od szyny). Zamiast tego można użyć wiązania i buta tylko do kroku łyżwowego (ma specjalną sprężynkę i drugi bolec dające ten sam efekt), ale to znacznie droższa impreza. W ogóle buty do nart biegowych, szczególnie tego typu do tanich nie należą, więc jeśli nie macie zamiaru biegać na nartach w zimie, to znacznie taniej będzie zastosować but od rolek. Zaletą sprzętu narciarskiego jest to, że można całą rolkę odpiąć bez trudu, a w butach normalnie chodzić (no, prawie). Dodatkowo odbicia kijkami bardzo pomagają w trudniejszym terenia, a poza tym jest to co najmniej 50% siły napędowej. Zawsze miałem problem z przygotowaniem odpowiedniej pary w rękach przed sezonem, a teraz problem zniknął. No i te widoki - i wreszcie zero samochodów!!!

Awatar użytkownika
robal
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
Jeżdżę od: 01 kwie 1999
Kontakt:

Post autor: robal » pn października 23, 2006 11:14

Ariel pisze:Super!
Daj mi kiedyś znać jak będziesz się wybierał na przejażdżkę, bo mam ochotę to zobaczyć z bliska :D
Ja tez, ja tez!!! :D

Pozdrawiam,
robal.

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » pn stycznia 15, 2007 7:23

Wczoraj wziąłem się za serwis łożysk w terenowych kółkach. Nie dlatego, że słabo się kręciły, ale pomyślałem, że raz na rok wypada. Łożyska wyjmują się tak samo jak w kółkach od rolek i jedyna różnica polega na tym, że mają jeszcze dodatkowe tulejki z szerszym kołnierzem od zewnątrz. Pomiędzy nimi jest tulejka dystansowa. Po wyjęciu wewnętrznych osłon z łozyska okazało się, że w środku było dużo dość gęstego smaru, który wymyłem i zastąpiłem oliwką. Powiem szczerze, że kręcą się lepiej, ale gdzie im tam do ABEC 7. Ponieważ jednak łożysko wygląda na typowe (ma oznaczenie 6001 RS) to pewnie można je wymienić na lepsze. Całość wygląda tak:
Obrazek

A tak wygląda szatański pomysł, czyli rolki terenowe z niskim butem! O dziwo da się na tym całkiem dobrze jeździć (próbowałem!), chociaż do lasu to pojadę jak już całkowicie opanuję jazdę w niskim bucie z normalną szyną. Zresztą teraz i tak trenuję na nartorolkach.
Obrazek

Abi

Post autor: Abi » ndz lutego 25, 2007 11:01

witam serdecznie:)

przeczytalam temat, ale ciagle brakuje mi odpowiedzi, gdzie mozna kupic mozliwie dobre rolki terenowe:)

Awatar użytkownika
PawelS
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: PawelS » ndz lutego 25, 2007 11:44

Jeśli chcesz uniknąć samodzielnej budowy, to można kupić bardzo dobre rolki terenowe na eBay-u lub w Rollsporcie na JP II w Warszawie. Ile kosztują w Rollsporcie nie wiem. Na eBay-u:
http://cgi.ebay.de/50-Reduziert-Powersl ... dZViewItem
Polecam tę firmę, bo już u nich kupowałem i jeśli jesteś zarejestrowany w PayPal-u, to wszystko przebiega błyskawicznie. Są dystrybutorem Powerslide'a i towar wysyłaja bardzo szybko, w dodatku Masterlinkiem. Niewątpliwą wyższością kupowania w Rollsporcie jest możliwość przymierzenia, ale co do rozmiaru to w moim przypadku numeracja Powerslide (przynajmniej buta S 1) nie odbiega w żadną stronę od tego, czego się należało spodziewać. Czasem można wyczaić aukcje tej firmy bez ceny minimalnej! Wtedy można się spodziewać, że wylicytowana cena będzie stanowiła 50-60% ceny "Kup teraz". Tyle, że licytacja w ostatnich sekundach jest dość ostra i trzeba trzymać rękę na pulsie, ale z tym można sobie poradzić.

Abi

Post autor: Abi » pn lutego 26, 2007 10:44

bardzo dziekuje za podpowiedz, juz sie kontaktowalam ze sklepem i mam nadzieje, ze cos z tego sie urodzi - a potem to juz hulaj dusza piekla nie ma:)

pnw22
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: pnw22 » pn lutego 26, 2007 11:37

PawelS podziwiam Cie tych rolkach jezdzic ja je mialem juzdawno temu jak sie u nas w sprzedazy tylko pojawily wtedy zaplacilem za nie 399 Euro ale po upadku gdzie bylem dosyc pokaleczony sprzedalem je,doszedlem do wniosku ze to nie moja dziedzina sportu no i trzeba umiec jezdzic na nartach a ja niestety 0 jednak lepiej rolki 4x100 i pelny power.

Abi

Post autor: Abi » wt lutego 27, 2007 5:40

A ja mam jeszcze jedno pytanie, czy numeracja zachodnich rolek odpowiada naszym polskim butom, czy tez jest inna (mniejsza lub wieksza).
Czesto sprzedawcy w sklepie on-line twierdz, ze polskie 41 to zachodnie 42, czy to prawda, czy lepiej nie ryzykowac.

pnw22
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: pnw22 » wt lutego 27, 2007 6:04

Trudno powiedziec,kazda firma operuje innymi rozmiarami trudno niekiedy sie polapac,najlepiej zmierz w cm.dlugosc stopy a przewaznie na butach jest podany rozmiar i w cm.np.kupilem buty do hokeja(k2)to musialem wziazdz Nr 44 chociaz nosze 43.i dokladnie pasowaly.Napisz na pw.o jaka firme ci chodzi i jaki masz rozmiar buta i w cm.to moge po sklepach podzwonic i sie popytac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”