Wielkość kółek

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

CD.

Post autor: wełek » pn lipca 26, 2004 6:33

Z tymi kontami to ja słyszałem tylko bo ktos na zawodach mi mówił nie wiem jak to sie ma do praktyki ale chodziło o to że na większych kółkach jest jakoś inaczej. Ja osobiście widziałem tylko 3 razy jak ktoś jeździł na 100 ,a co do treningu na 80 też można rozwinąć podobną prędkośc jak na 84 i trening będzie w miare taki sam a ja trenuje w klubie TUKS Roztocze od niedawna istnieje nie wiem czy znasz a masz może gg bo chciałbym czasem pogadać z tobą widze że ty jesteś w temacie a ty trenujesz rolki w jakim klubie chyba nie w Polsce? (z tego co czytałem)

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

kółka

Post autor: powerhouski » wt lipca 27, 2004 6:10

Witam znowu, Wełek.

Ja jeżdżę tylko recreacyjnie, ale siedzę we wrotkarstwie bardzo mocno, dlatego że moja żona, Kasia jeździ wyczynowo. Będąc po AWFie jestem jej trenerem jeśli chodzi o siłownię, imitacje w terenie i odnowę biologiczną. Kasia jest również po AWFie i jest trenerką łyżwiarstwa szybkiego. Dodam tylko, że studiowaliśmy razem z obecnym trenerem kadry wrotkarskiej.

Kasia reprezentowała Australię na MŚ w Belgii w sprintach i w tym roku będzie startowała na MŚ we Włoszech.

Także jeśli chodzi o trening i sprzęt to wydaje mi się że jestem całkiem na bieżąco...

Wracając do tematu, nie wierz w żadne kąty, to zupełna bzdura. Oczywiście, że są różnice miedzy malymi i dużymi kółkami. Nie wchodząc w takie detale jak zdolność przyspieszenia, szybkość maksymalna i zdolność toczenia, podstwowa różnicą między 84 a 100 jest wysokość zestawu.

Są na rynku szyny 4x100 zwłaszcza z rozstawem 165mm, które są bardzo wysokie. Istniała opinia, że wysokie wrotki nie są stabilne i wymagają wyższego buta żeby kostki się nie przekrzywiały. Oczywiście, szyny bardzo wysokie się nie przyjęły, ale z drugiej strony setki wcale nie wymagają wyższego buta.

Optymalna wysokość dla zestawu 4x100mm to 103mm mierzone od stopy do podłoża z przodu i 112mm z tyłu szyny. Jeśli chodzi o 5x84mm to zapewniam cię że większość zestawów (być może nawet twój)wcale nie jest niższa.

Jeśli chodzi o przestawienie się z 80 na 84 to z tym nie ma wiekszego problemu. Z 84 na 100 jest trochę trudniej i proces adaptacji zabiera kilka tygodni. Wiąże się to bardziej z przystosowaniem się do sprzętu.

Jeżeli twoja technika jest kiepska trzymaj się 80/84mm dopóki nie wykształcisz prawidłowych nawyków ruchowych. Oprócz tego jeżeli nie jesteś szybki to przechodząc na 100mm będziesz jeszcze wolniejszy...Przynajmniej na początku.

Wracając to sprzętu treningowego i startowego to niestety nie masz racji. Lance Armstrong nie trenuje na rowerze marki "Ukraina" nie tylko dlatego, że może sobie pozwolić na lepszy rower, ale przede wszystkim dlatego, że to się mija z celem...

Na tej samej zasadzie tenisiści nie trenują drewnianymi rakietami, a narciarze smarują narty.

Jeżeli ciężko masz ze sprzętem i podejmujesz decyzję ,że żeby zaoszczędzić będziesz trenował na zjeżdżonych kółkach albo na mniejszych, twoja sprawa, ale nie oszukuj się. Przy wszystkich innych czynnikach constant ten zawodnik który trenował jakościowo lepiej - wygra.
co do treningu na 80 też można rozwinąć podobną prędkośc jak na 84 i trening będzie w miare taki sam
Różnica między 80mm a 84mm w czasówce na 300m to około 0,2 secundy, na mistrzostwach świata to różnica 10 miejsc...

Jak masz jechać 10 pięćsetek w tempie 48s każda a jedziesz je w tempie 48,5s, to różnica w treningu wyniesie 10x0,5=5s na 5000m!!!

Ze sportowym pozdrowieniem

Tomek

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » wt lipca 27, 2004 8:27

Dzięki za uświadomienie mnie w treningach, ale cóż i tak dalej musze trenować na 80 bo u nas w polsce jest troche gorzej ze sprzętem jak w Austarlii chyba sie zresztą domyślasz. 84 trzymam tylko na zawody ale w nastepnym sezonie dostane nowe 84 i już będe trenował na podobnym sprzęcie jak na zawodach. A co do setek dla mnie to masz racje dla mnie to troche chyba za szybko jeszcze wole jeździć na 84 i trenować technike.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » śr lipca 28, 2004 1:25

Wełek,

Wszystkiego najlepszego w twoim treningu i mam nadzięję że może w niedalekiej przyszłości spotkamy się gdzieś na międzynarodowych zawodach.

Powodzenia

Tomek

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

jaki sprzet?

Post autor: małysz » sob kwietnia 16, 2005 8:21

Witaj Tomek.

Jak myślisz jaki sprzęt byłby odpowiedniejszy do sprintu, 5x84mm czy 4x100mm? Wiem że "setki" są troche cieższe od 84 ale czy wówczas jest ewentualnie wolniejszy start, a stratę nadrabia się na przykład na wirażu? Ile tak mniej więcej zajmuje adaptacja do takiego sprzętu? Który sprzęt opłacałby się bardziej, zwłaszcza że za miesiąc zawody...

Z góry dzięki za odpowiedź,

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » sob kwietnia 16, 2005 8:59

Cześć Małysz, nie wiem, co powie Tomek, ale po MOICH odczuciach 4x100mm oraz 5x84mm sądzę, że na sprinty do 500 metrów włącznie szybciej pokonasz dystanse na zestawie 5x84mm. Mam dużą dynamikę w nogach, i o ile pierwsze 10-15 metrów pokonuje szybciej na zestawie 4x100mm, to o tyle rozpędzenie na dalsze metry jest makabryczne.

Jeśli byłaby to płaska prosta lub z górki na odcinku od 1km do 3km i wzwyż (ale mówimy o prostej!), sądzę, że zestaw 4x100 byłby najszybszy. Ale za bardzo nie ma takich wyścigów w związku z czym ścigam się na 5x84mm i tak już pozostanie.....

To jest moje odczucie jako użytkownika o wzroście 180 i wadze 71kg.

PS podrzuć mi zdjęcie na maila, bo się nie wyświetla (avantar).
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » ndz kwietnia 17, 2005 2:49

Cześć Małysz,

Myślę, że jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie całkiem dobrze jako że sprint to to w czym mocno siedzę. Zakładam że jeździsz zawodniczo...

Po pierwsze, jeśli te zawody są bardzo ważne i są za miesiąc a ty jeszcze nie zdecydowałeś się jaki zestaw to nawet jesli podejmiesz decyzję teraz to zajmie ci pewnie z tydzień albo 2 zanim się przesiądziesz na inny zestaw. W takiej sytuacji odradzałbym zmianę sprzętu...

Jeżeli przygotowujesz się do MP czy ME czy MŚ to zmień teraz i potraktuj nadchodzące zawody bez stresu. Możesz być bardzo szybki, możesz być taki sam, albo trochę wolniejszy - pewna niewiadoma :)

Kasi zajęło około 3-4 tygodni zanim naprawdę poczuła się szybciej niż na 84mm. Pierwsze uczucie jest extra, naprawdę jedzie się lżej, po kilku dniach trenowania na 100 zaczynasz trochę odczuwać i zwalniasz...
Początkowo ciężar miał tutaj znaczenie jako że kółka były zdecydowanie za cięzkie. Obecnie nie gra to większej roli bo dobre kółka jak Star Grip (105g), Sonic SWE (?115g) waża mniej i poza tym 4 kółka mają 2 łożyska i tulejkę mniej. Także mój 5x84 zestw waży 1250g podczas gdy jej zestaw 1057g...
Drugim czynnikiem jest subtelna zmiana adaptacyjna w technice - ja bym to nazwał raczej przyzwyczajeniem...

Jaki sprzęt?
ZDECYDOWANIE 100 Sorry Zico, dla zawodnika w tej chwili 84mm to przeżytek...

Jeżeli zamierzasz zmienić buty to zdecydowanie 4x100 - koniecznie 195mm rozstaw, jeżeli nie zmieniasz butów to hybrydy 3*100+90 albo 3*100+84, im mniejsza różnica między kółkami tym lepiej...

CDN...
Kto mi dał skrzydła niech mi z łap odmota sidła...

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » ndz kwietnia 17, 2005 8:44

Cześć Małysz pytanie na czasie hehe wiesz o co chodzi ale ja mam pytanie do Tomka, ale opinia innych tez jest mile widziana jeśli coś wiezą mówiłeś, że hybrydy nie sa najlepsze a szyny o rozstawie buta 195mm nie wiem czy sa dostępne w Polsce. Ja w sumie znam tylko rolki fila których chyba u nas nie dostane bo nie wiem czy jest dystrybutor a sporowadzenie zza granicy nie wchodzi w rachube. No do konkretów co sądzisz o tej szynie juz sie pytałem o nią ale nikt nie odpowiedział to nie są hybrydy Obrazek

Tylko jest wyższa niż fila ale ma rozstaw 165mm

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » ndz kwietnia 17, 2005 9:01

Hej Tomek, masz racje, co do doboru sprzętu, ale zaznaczałem, że jest to moje odczucie. Jeździ mi się wyśmienicie na 100, ale nie jestem na nich szybszy niż na 5x84mm. Nie wiem w czym tkwi sęk...
Mam dokładne pomiary prędkości w stosunku do tętna na tej samej trasie, prędkości maksymalne i dużo rzeczy, które chętnie wstawie na stronę. Ale jeszcze nie skończyłem testów. Muszę zmienić trasy i testować dalej obydwie pary (100 i 84).
Na 1 treningu na 100 "dostałem nogę" czego nie czułem na 84. 1 raz musiałem się nieźle nachapać, żeby toczyć te rolki. I jestem w 100% pewien, że gdybym zmienił kółka na te, które podajesz, jazda by była czystą przyjemnością i pewno jeździłbym na 100 szybciej.
Ale w zestawie tym co mam tak nie jest - dlatego patrzałem pod swój sprzęt i moje możliwości. Kółka 100 mam najgorsze na świecie, oczywiście nie biorę pod uwagę tych od hulajnóg:). I nie mam prawidłowego rostawu kółek, jest duża przerwa pomiędzy nimi...

Na 100 jest niesamowite przyspieszenie na początkowych metrach startu, co w sprincie jest bardzo ważne, nigdy czegoś takiego jeszcze nie odczułem mając 5x80mm i 5x84mm. Może jest to przyzwyczajenie do 4 kółkowych rolek, na których jeździłem dobrych kilka lat agresywnie i grając w hokeja, gdzie nagłe przyspieszenia były normalną częścią jazdy i gry.

Wiedziałem, że napiszesz fachowo, ponieważ masz większe rozeznanie w sprzęcie i znasz się na sprintach. Jeszcze potestuję i może się skuszę na porządne kółka 100, wtedy pewno będę szybszy. Tylko żebym się nie zestarzał prędzej niż mój sprzęt;) Wełek i Małysz już i tak dla mnie to znikające punkty na zawodach, nie jestem wstanie ich w żaden sposób dogonić:)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » ndz kwietnia 17, 2005 9:12

Zico nie martw sie jeszcze nas złapiesz :). A jeszcze jeśli możesz to napisz jakie masz setki firma i kółka a jeszcze jedno z tego co wiem to kółka CORE dostępne w Polsce też są lekkie. Mozna je kupić u dystrybutora powerslide.

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » ndz kwietnia 17, 2005 12:15

Hej Małysz,

Jeszcze jedno. W sprintach (200-300m TT) najważniejszy jest start. Wygrywa nie ten, który ma najwyższą prędkość końcową, tylko ten kto szybciej tą prędkość osiągnie i najdłużej ją utrzyma. Dlatego też nikt z szanujących się sprinterów nie poświęciłby swojego startu.

Kasia przesiadła się właśnie na 4x100mm i od razu można było zauważyć że ten zestaw jest szybszy indoor i outdoor. Jeśli chodzi o wysokość od podłoża to jej zestaw jest chyba nawet niższy niż mój 5x84.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeśli chodzi o sprzęt, to najlepszą firmową kombinacją jest Fila Matrix. Bont Sniper 100 na butach Vaypor jest niezły. Rollerblade ma szynę Mogemy, która w trwałości może rywalizować z ruskimi czołgami a wagą nawet je przewyższa :lol:

Wełek zamieścił linka do Fila Vertige na Allegro, juz ich tam nie ma, także pewnie je kupił i nas tutaj wszystkich podpuszcza :D

Zico,
nie wydaje mi się aby zmieniając ciągle sprzęt możesz coś udowodnić. Musisz przyznać że spędziłeś na 84 trochę czasu także kilka treningów na setkach nie czyni wiosny w jedną czy w drugą stronę. Ja bym przesiadł się na setki na kilka miesięcy i dopiero porównał. Czasami trzeba zrobić jeden krok w tył aby potem móc zrobić 2 w przód...
Nie przejmuj się, nie jesteś sam, nawet czołowym zawodnikom zajęło prawie 2 lata żeby sie przekonać...

Może mógłbyś zamieścić fotkę twojego sprzętu albo napisz dokładnie na czym jeździsz. Co to za najgorsze kółka? A propos, będę w Polsce w lipcu/sierpniu mógłbym przywieźć trochę używanych kółek, tylko muszę wiedzieć co i jak...

Wełek,
Ten twój Conquest jeżeli jest on 4x90mm to jeszcze jeszcze, ale 4x100 z rozstawem 165mm, wolałbym zostać na 5x84 - zdecydowanie za wysokie.
Jeżeli nie chcesz zmienić buta na rozstaw 195mm to jedyną opcją dla ciebie jest hybryda 3*100+90, czy 3*100+84...

Kółka te nazywają się Matter. Core jest nazwą hubów pustych w środku. Ile one ważą, Wełek? Co ciekawe to zauważyłem że wprowadzili na rynek kółka z normalnymi hubami :lol:
Obrazek
Widziałem kilka razy połamane huby w żółtych Matter i to pod zawodnikiem rozmiarów Wełka...

Mam nadzieję że nie zanudziłem Was na śmierć

Tomek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » ndz kwietnia 17, 2005 12:41

Obrazek

Kółka w testach wypadły najgorzej (muszę pożyczyć czasopismo gdzie były testowane 100mm).
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » ndz kwietnia 17, 2005 12:51

Niestety ja nie kupiełm tych Fila z allegro nie stać mnie na takie jeszcze. A czego te Powerslide są gorsze to że wyższe to wiem ale właśnie możesz mi napisać dokładniej o tym. A te kółka matter nie wiem dokładnie poszukam i napisze.

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » ndz kwietnia 17, 2005 1:01

Z ta szyna juz chyba wiem bo wczęsniej pisał o tym Tomek a te kółka waża 126g troszke lżejsze ale te Co Tomek mówił to niebo a ziemia. Ale na całym zestawie troszke sie nazbiera kilkanaście gram mniej.

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
powerhouski
Prześcigant 4x100mm

Post autor: powerhouski » ndz kwietnia 17, 2005 1:14

Hej Zico,

No, masz bardzo dobry zestaw :!: :!: :!:

Te oryginalne kółka były robione przez Rollex - firmę produkującą kółka do nartorolek - dla Fila. To prawda, że nie były one najlepsze - kółka do nartorolek robione są specjalnie wolne aby symulować jazdę na nartach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”