HELP!!

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Dora
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

HELP!!

Post autor: Dora » czw września 29, 2005 1:45

Witam!! jestem tu pierwszy raz.
Pragnę kupić rolki...ostatnio jeździłam w dzieciństwie...czyli....wiele lat temu.. oglądałam na allegro różne rolki...ale jest tego tyle...a ja nie wiem co dla mnie byłoby ok...
czy na początek warto kupować coś od razu drogiego? mogę przeznaczyć 300...jak trzeba to 400zł..w sklepach są salomony, K2 i rollersy...niestety nie znalazłam sprzedawcy, któryby mi pomógł w wyborze...może tutaj uzyskam jakąś radę...napaliłam s i chcę kupić szybko więc proszę o konkrety jaka firma i gdzie? może być w sportowym sklepie w markecie? jestem z Warszawy i w takich sklepach oglądałam...na allegro zobaczyłm, że jest dużo więcej rodzajów i s zakręciłam...i już nic nie wiem:((
z góry dziękuję!!

grzegorz
Czterokółkowiec

Post autor: grzegorz » czw września 29, 2005 1:49

idż na rolernię i troszkę poruszaj się w wypożyczonym sprzęcie
potem na wiosnę zdecydujesz czy dalej cię to kręci i wtedy będziesz
miała rozeznanie
pozdrawiam i życzę przyjemnosci

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » czw września 29, 2005 2:09

Grzegorz ma troche racji w tym co pisze :)

Możesz iść pojezdzic troche w wypozyczonych rolkach... jest to jakis sposób... i pozwoli Tobie nie "zrypać" sobie od razu nowych roleczek.

A jeżeli jesteś już zdecydowana na zakup, to polecam kupić raz a porządnie. Dobre rolki mają wiele zalet - wygodny but, dobrze kółka z łożyskami - zapewnia to czysta przyjemność z jazdy.

Nie polecam raczej kupować rolek z marketu :)

Rolki musisz dobrze dobrac... bylo to juz kilka razy pisane na forum, wiec przejrzyc wczesniejsze tematy.

Ja osobiscie mam slabosc do Salomona - bo mialem Salomony i bylem bardzo zadowolony.. ale ktora firme wybierzesz z tych glownych to raczej nie ma duzego znaczenia.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

jack-78
Czterokółkowiec

Post autor: jack-78 » czw września 29, 2005 2:12

Ja miesiąc temu kupiłem k2 Exo 6. Super rolki!!! Kupiłem je po sezonie, bo wiosną było dwa razy droższe. Jedna wada: system szybkiego sznurowania. Zębatka, która trzyma sznurówkę, przetarła ją po czwartej jeździe. Można oczywiście założyć zwykłe sznurówki, albo wyminić tą cienką. Jednak jest to problem tak błachy, w porównaniu z wrażeniami z jazdy, że polecam ten sprzęt. Wogóle polecam rolki markowe, a nie jakieś tanie wynalazki. Moje pierwsze rolki, to jakiś chłam wciśnięty przez "uczciwego" sprzedawcę. Bylem wtedy laikiem, więc je kupiłem i to nawet nie w markecie. To nie była jazda, to była mordęga. Teraz,to mogę poszaleć :-D Aha za k2 dałem 370zł, więc warto było. Polecam http://www.skate-shop.pl , w Maksie były ok stówę droższe.

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » czw września 29, 2005 2:22

o dzięki...obawiam s, ze mój widok tam może być conajmniej diwny nie jestem już pierwszej młodości...a i owszem byłam kilka razy w takim miejscu z podziwem patrzę jak dzieciaki śmigają..
na razie chciała bym jeździć na rolkach do pracy...ale s rozkręce...do wiosny najwyżej kupie sobie nowe a teraz chcę pojeździć póki nie ma śniegu...pewnie zaraz będzie padać...może s jednak przełamię i pójdę na tą rolernię...będą s tam ze mnie strasznie śmiać..hehehe.
Znalazłam na allegro takie rolki myślisz, ze warto s na nie zdecydować? czy lepiej kupić nowe?
<-------->/show_item.php?item=65507788

Awatar użytkownika
Ariel
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: 4x110 Powerslide TripleX C2
Jeżdżę od: 01 lip 2005
Kontakt:

Post autor: Ariel » czw września 29, 2005 2:45

Witaj Dora!
Napisz co chcesz robić na tych rolkach i jaką kwotę możesz przeznaczyć na zakup. Jest jesień, są wyprzedaże...
O ile to możliwe, nie śpiesz się, nie kupuj bez przymiarki.

grzegorz
Czterokółkowiec

Post autor: grzegorz » czw września 29, 2005 2:56

czuję że jesteś jeszcze B. Młoda skoro chcesz jeżdzić na rolkach i tylko to się liczy po paru treningach będziesz równie dobrze śmigać jak inni liczy się twój zapał jeżeli chcesz kupić rolki na allegro to najpierw przymież takie same w sklepie ja kupiłem rozmiar 42 chociaż powinienem 40 inaczej wypadają pamiętaj but dla męszczyzny ma inną budowę niż dla kobiety zwróć na to uwagę chyba że unisex też są

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » czw września 29, 2005 3:26

ciesze s że tak mi tu odpowiadacie!! chcę jeździć już!!! no ale oczywiście s wstrzymam nie kupię nic dopóki nie będe wiedziała co to ma być.
na razie mam plan jeździć do pracy...mam akurat drogę wzdłuż muru na Puławskiej...poza tym mieszkam przy wyścigach a tam jest b. dużo miejsca do jazdy na rolkach..i w dodatku nie ma ludzi!! tylko co jakiś czas są zawody rowerowe..poza tym spokój. Tu więc będe stawiała swoje pierwsz kroki. Jeździłam wstępnie na rolkach koleżanki...salomony ..przymierzałam rózne w sklepach..faktycznie, że numer muszę mieć trochę większy. Wydać bym chciała tak średnio 300-400zł.
Właśnie oglądam stronę sklepu internetowego i są fajne (z wyglądu) K2 Exo 6.0...pisaliście o nich...fajne są...ale może jeszcze mi cosik doradzicie?? przez internet nie da s przymierzyć:((...
Będe tu wieczorem i wszystko sobie poczytam a jutro jadę kupić!! w weekend chce śmigać!!
Pozdrawiam i wielkie dzięki!!

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » pt września 30, 2005 12:06

widzę, że nikt mi nie odpisał:(
chyba dobrze mi zrobi przespanie s z problemem...ale mam jeszcze jedno pytanie co to właściwie znaczy rolki fitnes??
Podobaja mi s takie np firmy Landway...ale to chyba nie dla początkujących? czym różnią s od rekreacyjnych :?:

jack-78
Czterokółkowiec

Post autor: jack-78 » pt września 30, 2005 12:37

Zobacz na http://www.zico-skating.com/rolki.htm. Tam masz wszystko ładnie opisane. Nie jestem ekspertem, ale te rolki, do których linkowałaś, to chyba raczej są do jazdy agresywnej, albo hokeja. Może ktoś, kto się bardziej orientuje się wypowie.

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » pt września 30, 2005 12:45

tak sobie siedzę i czytam i widzę, że troszkę zmądrzałam w tym temacie..zadawałam głupie pytania trzeba było od razu poczytać forum tak ogólnie...widzę, że ceny są większe...chyba będe musiała wydać jednak więcej...ale nie ma mojego numeru...rollerblade...są taki specjalnie dla kobiet kółka 80mm/80A za 499zł...ale boje s bez przymierzania..gdzie jest taki sklep, w którym mogłabym założyć kilka par i zdecydować, które dobrze leżą??

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » pt września 30, 2005 12:57

pisałeś, że system szybkiego sznurowania zawodzi..a większość fajniejszych rolek ma coś takiego...są salomony w moim rozmiarze..ale wszystkie mają te szybkie sznurowanie...jesli możesz polecić jakiś sklepik będe wdzięczna:)) muszę wreszcie s na coś zdecydować a widzę, że bez przymiarki nic z tego nie będzie!
Pozdrawiam!! spadam do spania jutro wyruszam na łowy.
Dziękuję za zainteresowanie moją osobą :D

jack-78
Czterokółkowiec

Post autor: jack-78 » pt września 30, 2005 1:23

Różne rolki mają zupełnie inne systemy. Mają takie haczyki, za które zaczepiasz sznurowadło, albo jeszcze jakiś inny wynalazek. K2 mają taką zębatkę na języku, która blokuje cienką sznurówkę. Nie wiem, może ta zębatka była zbyt ostra. Czytałem gdzieś, na jakimś amerykańskim forum, że ktoś miał taki sam problem z tymi samymi rolkami. K2 velo 4, to poprzedni model tej firmy. Wygląda prawie tak samo, tylko ma zwykłe sznurowadło(i parę groszy w kieszeni zostanie). Nie wiem, czy w innych rolkach z takimi syst. też są takie problemy, ale u mnie był. Jednak to nie jest problem, który by je dyskwalifikował, już kupiłem zwykłe sznurowadło i śmigam dalej. Jak pogoda pozwoli, to jutro jadę na Masę. Przejdź się do MaksSportu w Arkadii, albo innego sklepu sportowego i poprzymierzaj. Wybierz najwygodniejsze. Pamiętaj, żeby przymierzając dobrze docisnąć piętę do tyłu. Jak trochę pojeździsz, to but Ci się ułoży do stopy i troszkę się powiększy, więc kupuj na styk (nie za duże)

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » pt września 30, 2005 8:39

mam salomony, model sprzed 3 lat bodajze, tez ma system szybkiego sznurowania.
Nie mialem z nimi zadnego problemu.. wiazanie jest bardzo szybkie i mozna naprawde mocnooo to "zwiazac". Sznurowka to jakis specjalny material, cholernie mocny. Wprawdzie przez poltora roku zerwalem dwie, ale w Poznaniu mozna je dostac bez wiekszych problemow, a jezdzilem bardzo czesto i wiazalem bardzo mocno... wiec mialy prawo w koncu puscic :)

W moich salomonach system byl taki, ze naciagasz ta "sznurowke", nastepnie blokujesz ja w specjalnie wyprofilowanej czesci z zabkami i wiazesz jak normalne buty. Calosc zabiera 5 sekund.

I tak jak pisalem.. jak jestes pewna ze bedziesz duzo jezdzic, kup najlepszy model na jaki cie stac (tylko dopasuj dobrze) a napewno nie bedziesz tego zalowac, bo bedziesz mogla w nich kilka lat jezdzic.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » pt września 30, 2005 9:26

dzięki chłopaki :D dam znać co kupiłam :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”