nie moge kupic rolek:( moglibyscie pomoc?

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

oranjefanka
Jeżdżę od: 02 sty 2010

nie moge kupic rolek:( moglibyscie pomoc?

Post autor: oranjefanka » wt maja 15, 2007 4:30

mam rolki na tyle stare, ze chcialabym je zmienic;
jezdze srednio dobrze, rekraacyjnie, do zwiedzania miast i jezdzenia po osiedlu i okolicy zadne tam wyczyny;
i pewnie szybko bym cos wybrala, gdyby nie to, ze mialam okazje przymierzyc i pojezdzic w rollerblade PRO 07 CF (niestety, nie bardzo juz ten model jest dostepny, dlugo sprawdzalam);
komfort jaki dal mi ten sprzet jest nieporownywalny z zadnymi rolkami, ktore mierzylam; poza wygoda, swietna wentylacja;
ten model ma bardzo dobra redukcje wstrzasow, bardzo wysoki but i bardzo wysoko umieszczona gorna klamre;
dodam, ze jezdzilam w tym modelu wystarczajaco dlugo, po wystarczajaco nierownych uliczkach, zeby sie przekonac, ze akurat wyjatkowo mi pasuje;
zalezy mi przede wszystkim na wygodzie i komforcie;
potraficie polecic cos podobnego?
bo niestety spedzilam troche czasu juz w kilku sklepach i na razie nic nie bylam w stanie wybrac;

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » wt maja 15, 2007 4:38

poszukaj w Rollsporcie na Jana Pawła. poprzymierzaj i wybierz najlepsze:)
no i zalezy co chez robic?? fitness czy moż cos innego :P
Pozdrawiam
Michał Machowski

Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl

oranjefanka

nie mogo znalezc rolek dla siebie - cd.

Post autor: oranjefanka » wt maja 15, 2007 4:54

wiesz, te rolki, ktore mam wlasnie tam kupilam;
ale majaczy mi sie, ze to jest maly sklepik, w ktorym co prawda jest swietny wybor, ale ciezko jest sie przejechac choc kawalek; chyba jednak sie tam jutro przejde;

a co do tego, co chce robic w rolkach
- wyprowadzac psa, jezdzic po osiedlu, jego blizszych i dalszych okolicach i warszawskich parkach i tych paru miejscach w stolicy gdzie sa do tego troche lepsze warunki;
- zwiedzac w nich miasta, jest szybciej, wygodniej i fajniej niz na piechote
- raz na jakis czas wyskoczyc na tydzien w miejsce, gdzie jest dluuuga, nieuczeszczana sciezka przeznaczona dla rowerzystow i rolkarzy i wtedy robic sobie wycieczki, w kotrych dojechanie gdzies na rolkach jest tylez istotne co miejsce, ktore chcialabym zobaczyc;

nie mam ambicji zostania mistrzem swiata, nie zamierzam zjezdzac po poreczach i bic rekordow predkosci;
niby nic szczegolnego, ale jak sprobuje czegos co, jest fajnej jakosci, nie chce potem kupowac czegos gorszego;
jakby mi ktos potrafil polecic konkretny model, podobny w charakterystyce do tego, ktory podalam, bede bardzo wdzieczna;

franker
Czterokółkowiec

Post autor: franker » wt maja 15, 2007 6:33

rollsport albo jakieś ostatki w go sporcie/ decathlonie

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » wt maja 15, 2007 6:34

Jaki rozmiar potrzebujesz? Najlepiej w cm.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
michał1990
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: powerslide c
Jeżdżę od: 04 lip 1998
Kontakt:

Post autor: michał1990 » wt maja 15, 2007 8:15

na takie wycieczki to zepwne najlepsze beda rolki fitness z płoza aluminiowa polecam k2 bo to dobre połaczenie ceny i jakosci. Ale file czy salomony z zeszłego sezonu tez powinny być ok.
jeżeli umiesz jeździc to kółka gdzies 80-84mm bo beda szybsze i zwrotne z twardoscia ok 80A wzwyż żeby sie szybko niescierały na osiedlu :P :P
Pozdrawiam
Michał Machowski

Nightskating Warszawa (www.nightskating.waw.pl)
Warszawskie Stowarzyszenie Rolkarskie Polskater
Rollschool - szkoł jazdy na rolkach i wrotkach (www.rollschool.pl)
Rolkowa MapaWarszawy - www.rolkowamapa.pl

oranjefanka

Post autor: oranjefanka » śr maja 16, 2007 8:21

co do rozmiaru to jestem neico skolowana
tzn. jak zmierze stope, to ona ma 26cm (rano)
buty kupuje zazwyczaj 39-40 zaleznie od tego jaka firma i jakie buty
w rolki 39 to mi sie za skarby swiata noga nie zmiesci, a jak mierzylam to 40 -41 nawet;
tyle ze mam stope bardzo szeroka, wiec w ogole tylko meskie rolki mierze, bo damskie sa cholernie waskie i jest mi niewygodnie (wypraktykowalam to juz na butach narciarskich - nawet nie podchodze do tzw. damskich kolekcji);
do tego mam tzw. wysokie podbicie, czego wiele modeli buta nieuwzglednia (np. modele fili, ktore mierzylam), ergo - jest mi niewygodnie;
przez to wszystko mowy nie ma, zebym kupila jakies buty on-line bez mierzenia;
ale, co ciekawe, te rolki Roller blade na ktorych jezdzilam, to wc ale nie bylo 41 tylko...42,5; mialy jednak jakos tak fajnie skonstruowany ten but (przepraszam za taki ogolny opis, ale sie nie znam), ze w ogole mi to nie przeszkadzalo; nic mnie nie uciskalo w przod stopy i palce, ale stopa byla stabilna; po kilku godzinach jezdzenia dalej bylo mi cholernie wygodnie, nic mi sie nie odcisnelo, nie bolala mnie stopa itd.
na wszelki wypadek dodam, ze nie zalezy mi na bajerach, kolka zawsze moge wymienic, podstawa to wygodny but;
skale problemu oddaje dobrze fakt, iz buty narciarskie moge w zasadzie kupowac tylko jednej firmy z przynajmniej kilku przyzowitych, kotre na naszym rynku sa, wlasnie ze wzgledu na ksztal buta;

decathlony, go sport i kilka innych takich obeszlam, tylko w roll jeszcze nie bylam
pasowaly mi rollery astro45 i chyba astro500 (zmierzylam chyba z 15 modeli...), gdyby nie ten "drobiazg", ze jednak w moim subiektywnym poczuciu komfortu tamte rolki bija je na glowe, to bym sie pewnie na te rollery zdecydowala;

gilbeert
Czterokółkowiec bez hamulców
Moje rolki: Rollerblade Astro 5

Post autor: gilbeert » śr maja 16, 2007 8:34

Z tego co czytam, to mamy małą szansę, żeby Ci zaproponować pasujący model.
Daj znać jak poszło w RollSporcie.
Powodzenia!

gilbeert i jego astro 5

oranjefanka

Post autor: oranjefanka » śr maja 16, 2007 2:10

w roll w ogole nie poszlo, bo okazalo sie, ze mojego numeru to nie oplaca sie sprowadzac;
na damski but 41 to jest za duzy numer, a na meski za maly, wiec w ogole rzadko kto kupuje...
wiec 41 to byly w ogole tylko 2 pary rolek:(
rozumiem, w koncu to prywatna firma, wiec musza sie utrzymac i sprowadzac to co idzie;
tylko to nie moja wina, ze mam niewymiarowa stope:((
za to zajrzalam jeszcze do intersportu w zlotych tarasach, i zastanawiam sie nad jedna rzecza - w tym roku weszlo dosc sporo modeli, ktore maja takie "zaciagane" sznurowki, tzn. pociaga sie za takie cos z tylu buta, zamiast klasycznie wiazac; czy wam sie to sprawdza? czy jesli to nie jest stalowa linka, tylko sznurek z materialu, to nie udalo sie wam tego urwac??

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » śr maja 16, 2007 2:12

Nie da się urwać jeśli normalnie wiążesz :) Sprawdzone. Dużo osób jeździ ponad 1,5 roku z tym patentem i jest ok.
Naprawdę trzeba się postarać, żeby to pękło. Pudzian chyba dałby radę.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

oranjefanka

Post autor: oranjefanka » ndz czerwca 10, 2007 7:01

problem rozwiazalam;)
pisze, bo moze sie to przyda komus z problemem analogicznym;
zmierzylam chyba wszystkie modele jakie sa:]

jednak da sie znalezc wysokie buty na szeroka stope z wysokim podbiciem i noge z zauwazalnym miesniem lydki:)

najwygodniejszym modelem okazal sie rollerblade crossfire tfs pro, chociaz astro 45 tez bylo calkiem calkiem; ten model rollera ma tylko to zaciagane szybkie (sznureczkiem) i to najwyzsze zapiecie (ale za to oprocz tego zaciagniecia jest taki dodatkowy "klik" ktorym pozniej mozna dociagac sobie pasek), nie ma tego srodkowego rzepa (przez ktore czesto bylo mi tez niewygodnie); w ogole rollerblady najbardziej uwzgledniaja "szeroka pletwe zamiast normalnej stopy", to znaczy uwzgledniaja ja jeszcze K2 moto, ale niestety nie uwzgledniaja wysokiego tzw. podbicia stopy;
jezdzilam w nich kilkanascie juz razy, najwiecej 2 godziny, i jest ok:) nic nie boli, nie otarlam itd. (a rzadko tak sie dzieje, kiedy zakladam nowe buty sportowe)
wprawdzie te rolki sa lepsze niz mi potrzeba, ale sa wygodne, o co mi chodzilo:)
a na marginesie dodam, ze jak ktos z taka niewymiarowa stopa juz to przeczyta a bedzie potrzebowal butow narciarskich to tylko nordica:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”