dzisiaj miałem dosyć dużą gorączkę i na dodatek wdało się zapalenie całego śródstopia. Prochy i łóżko
Zero ruchu
Plecy od leżenia już mnie bolą
Doktor powiedział że czas jest najlepszym lekarstwem i trzeba się przemęczyć. Analizował długo moje opowieści o jeździe na rolkach i zapytał "dlaczego jeżdżę w krótkim bucie skoro już wcześniej narzekałem na bóle w kostkach?"
Zatkało mnie. Jak się człowiek nie zna to można sobie biedy narobić.
Powiedział mi że jeśli pojawia się ból to trzeba w treningu jeździć na wysokim bucie i maksymalnie ograniczać wysiłek i obciążenie kostki a najlepiej przejść na trening "na sucho" - bez rolek.
Powierzchnia ma też spory wpływ - im bardziej chropowata tym większe obciążenia. Pokazywałem mu fotki z toru na Stegnach i zalecił po kontuzji jazdę umiarkowaną po właśnie takich nawierzchniach. Nawet prosta i w miarę gładka ulica po urazie nie jest zalecana.
But jest bardzo ważny
Tak jak Alandy zauważył ostatnio mój but zrobił się dosyć luźny właśnie w kostce
Skutkiem przejechania maratonu w Toruniu było ujawnienie się mikrourazów z wcześniejszych treningów. Sami wiecie że dla amatora nawierzchnia tam pozostawiała wiele do życzenia... Ale już nie marudzę.
Teraz po zdjęciu gipsu - to już za tydzień - będę miał robione USG i zobaczymy co dalej.
Ważne jest aby dbać o "cały mechanizm skokowy" (nie wiedziałem że to takie ważne). Rozciągać stopniowo stopy, masować, hartować i przede wszystkim stosować rozgrzewkę przed treningiem a koniecznie przed startem.
Koledzy Zawodowcy wybaczcie mi że piszę o rzeczach dla Was oczywistych ale niektórzy (tak jak i ja) są głodni wiedzy w tym temacie
Materiał pochodzący ze strony Pana dr n. med. Roberta Świerczyńskiego:
Skręcenia kostki bocznej
• I stopień (naciągnięcie) - niewielki obrzęk i tkliwość ATFL, bez cech niestabilności ADT (-), TT (-)
• II stopień (naderwanie) - znaczny obrzęk i wylew podskórny, trudności w chodzeniu i wspięciu na palce,
bolesność ATFL i CFL ADT (+-), TT (-)
• III stopień (rozerwanie) - masywny obrzęk i bolesność, ograniczenie ruchu w stawie,
dodatnie objawy niestabilności ADT (+), TT (+)
Leczenie uszkodzeń przedziału bocznego stawu skokowego
Objawy
• ból w miejscu przyczepu więzadła (ATFL) do kostki bocznej, głównie przy zginaniu z obciążaniem
(zbieganie, wyskok)
• dolegliwości narastające po treningu
• miejscowa tkliwość w okolicy do przodu od kostki bocznej
Zalecenia
• okłady z lodu na okolicę bolesną
• ograniczenie treningu do chwili ustąpienia dolegliwości
Leczenie
• ocena rozległości patologii w badaniu USG
• fizjoterapia (przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo,
trening proprioceptywny)
• unieruchomienie w ortezie przy częściowym
uszkodzeniu I/II stopień, taping
• rewizja operacyjna i/lub plastyka wzmacniająca przy uszkodzeniach III stopnia i niestabilności
Kiedy możemy wrócić do sportu po tej kontuzji:
• bezbolesny, pełny zakres ruchu w stawie
• wydolne, stabilne więzadła
• odbudowa masy i kontroli mięśniowej
• testy funkcjonalne
• skręcenia I stopnia – 1-7 dni
• skręcenia II stopnia – 3-4 tygodnie
• skręcenia III stopnia – 8-10 tygodni
• po rekonstrukcji więzadeł – powyżej 12 tygodni
Mam nadzieję że w moim przypadku (II stopień) będzie wszystko ok. Dalej będę przekazywał relacje
Pozdrawiam